uvijek spremni!?

Iako za sebe vole misliti da su kao zečevi, muškarcima itekako treba pauza između orgazama

Muškarci u svojim dvadesetima često trebaju samo nekoliko minuta, dok muškarci u svojim tridesetima i četrdesetima trebaju puno više vremena...

 

Porno filmovi prikazuju muškarce kao 'zečeve' pune energije koji mogu ići bez prestanka (na seks mislimo, naravno), ali i stvarnom životu situacija je puno drugačija, odnosno realnija. Čak se i mladi muškarci moraju malo odmoriti prije nego što opet krenu u akciju.

 

Pospanost, a ne napaljenost

- Vrijeme između orgazama, može trajati nekoliko minuta do nekoliko sati - kaže američki urolog Jamin Brahmbhatt. Nakon spolnog odnosa, penis postaje opušten i to zbog od neuronskih signala koji govore tijelu da mu je potreban odmor, a posebno onom dijelu tijela koji je najviše radio (penis, naravno).

Nakon orgazma, razine dopamina i testosterona kod muškarca opadaju, dok se razine serotonina, oksitocina i prolaktina povećavaju. Ovo sve dovodi do pospanosti.

Žene nakon seksa imaju potrebu za nježnosti, maženjem i razgovorom, a kod muškaraca se javlja potreba za snom. To je sasvim prirodna kemijska reakcija.

- Ako su razine prolaktina niže, vrijeme odmora koje je muškarcu potrebno bit će kraće - kažu stručnjaci za seks. Ostale varijable uključuju stres i razinu energije, razine uzbuđenja i uporabu droge i alkohola, uključujući antidepresive i druge lijekove na recept koji mogu ometati seksualnu želju.

 

Vrijeme oporavka također ovisi o zdravlju i dobi

Općenito govoreći, muškarci u svojim dvadesetima često trebaju samo nekoliko minuta, dok muškarci u svojim tridesetima i četrdesetima trebaju 30 minuta do jednog sata.

 

Na neke od čimbenika se ne može utjecati, ali napaljenost, kažu stručnjaci, itekako može skratiti vrijeme odmora i muškarac je spreman za još akcije.  

 

Jedite što je moguće zdravije i redovito vježbate.  Zdravo tijelo će se, naime, puno brže ponovno pokrenuti.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo