Nekoliko stvari može biti uzrok
 Getty Images/iStockphoto
Intima

I TO SE DOGAĐA Zar zaista ima i takvih? Ima! Oni su alergični na seks

Najuobičajenija među seksualnim alergijskim reakcijama ona je do koje dolazi zbog izloženosti kondomima s lateksom. Moguća je i alergija na spermu

Spolni odnos može, srećom relativno rijetko, izazvati alergijske reakcije. O tzv. seksualnim alergijama vrlo se malo govori i piše, zbog privatne prirode tog problema, s čim je povezano i oklijevanje alergične osobe da o svojim smetnjama porazgovara s liječnikom.

Nije lako prepoznati

Uz to, alergijske reakcije koje izaziva seksualna aktivnost nije uvijek ni lako prepoznati, jer seks i sam po sebi izaziva teško disanje, ubrzava rad srca, potiče znojenje, vrućinu, crvenilo, trnce po koži i slične pojave koje podsjećaju na alergijsku reakciju. Zbog toga blaga alergijska reakcija do koje dođe tijekom seksa može proći nezamijećeno.

No, kao i sve ostale alergije, i one seksualne mogu izazvati ozbiljne i teške reakcije poput urtikarije, oticanja usta i lica, simptoma astme, spazma bronha, sve do anafilaksije.

Najčešće reakcije

Najuobičajenija među seksualnim alergijskim reakcijama ona je do koje dolazi zbog izloženosti kondomima s lateksom. Moguće su i alergija na spermu, gustatorni rinitis (bistra sekrecija iz nosa) izazvan snažnim emocijama povezanima sa seksom te neke alergijske reakcije povezane s tjelesnom aktivnošću.

Lateks iz kondoma

Alergijska reakcija na lateks, materijal od kojeg se najčešće proizvode kondomi, najčešća je seksualna alergija koja jednako pogađa i žene i muškarce. Prirodni izvor lateksa je mliječni sok kaučukovca i nekih drugih biljaka, a ovisno o postupku prerade od njega se rade gume i igračke, odnosno baloni, kirurške rukavice i kondomi. I baš metoda kojom se, uz ostalo, proizvode kondomi (umakanje kalupa u vrući lateks) češće uzrokuju alergijske reakcije, jer se provodi na nižoj temperaturi i uz manje ispiranja (više temperature i dulje ispiranje uklonit će više proteina iz lateksa koji izazivaju alergijske reakcije).

U krvi

Procjenjuje se da je na lateks alergično od 0,8 do 8,2 posto opće populacije. Alergijska reakcija razvija se kada alergična osoba dođe u kontakt s proizvodima koji sadrže lateks putem kože, usta, očiju, spolnih organa, anusa.
Ipak, najteže i najozbiljnije reakcije mogu nastati ako lateks uđe u krv, što je moguće ako se lijek primjenjuje kroz štrcaljku izrađenu od lateksa. No, alergeni proteini mogu ući u krv i kroz sitne pukotine na koži i sluznicama, pa se mogu javiti urtikarija ili kontaktni dermatitis.


Vaginalna iritacija


I konzumacija hrane pripremane u rukavicama od lateksa, što može i ne mora biti povezano sa seksom, može pokrenuti alergijsku reakciju. Dobro je znati i da osobe alergične na lateks mogu biti istovremeno alergične na banane, orahe, kivi i avokado. Uz to, puder koji se stavlja u rukavice da bi se lakše navukle može apsorbirati čestice lateksa te uzrokovati alergiju kada se tijekom navlačenja i skidanja rasprši zrakom i udahne.
Simptomi alergije na lateks mogu uključivati lokalizirani svrbež, žarenje, osip, ali, kao što smo spomenuli, i vrlo ozbiljne simptome: urtikariju, angioedem, astmu, anafilaksiju. Uobičajeno, simptomi se javljaju nekoliko sekundi do nekoliko minuta nakon izlaganja lateksu, dok se kontaktni dermatitis izazvan lateksom javlja više sati poslije dodira s alergenom.

Dijagnoza

Prepoznaje se po svrbljivoj koži i mjehurićima ograničenim na dio koji je došao u dodir s lateksom. Lokalna vaginalna iritacija može biti reakcija na lateks, ali i na lubrikant ili spermicid na kondomu.
Dijagnoza alergije na lateks postavlja se na temelju kožnih testova ili krvnih testova na prisutnost IgE antitijela na lateks. Ako se sumnja na kontaktni dermatitis, dijagnoza se postavlja temeljem rezultata patch testa - na kožu se lijepi posebni flaster sa supstancom koja se ispituje, nakon nekog vremena flaster se skida te se očitava kožna reakcija.

Za sada se tretman alergije na lateks svodi na izbjegavanje predmeta koji ga sadrže, pa tako i prezervativa. Zamjenski, antialergijski kondomi izrađeni su od umjetnih materijala, poliuretana, za koje se mnogi žale da nisu baš fleksibilni, ili novijeg poliizoprena, koji su mekši i elastičniji.


Reakcija na spermu


Alergijska reakcija na spermu, odnosno na sjemenu tekućinu, pogađa vrlo malen broj žena, a uzročnici reakcije zapravo su proteini u sjemenoj tekućini, a ne sperma sama. Zabilježeni su slučajevi žena koje su bile alergične samo na sjemenu tekućinu određenog muškarca, ali i onih kojima je reakciju izazivala sjemena tekućina više partnera.

Simptomi

Moguće je i da je žena zapravo alergična na proteine iz hrane ili lijekova (uključujući nesteroidne protuupalne lijekove i antibiotike) koje joj muškarac koji ih uzima prenese sjemenom tekućinom.
Simptomi alergije na sjemenu tekućinu najčešće su vaginalni svrbež i žarenje unutar pola sata od vaginalnog odnosa, premda su zabilježeni i slučajevi sistemske reakcije i ozbiljnih reakcija: urtikarije, angioedema, astme i anafilaksije.

Kožni test

Dijagnosticiranje uključuje kožni test alergične žene na partnerovu sjemenu tekućinu. Alergijska reakcija može se izbjeći upotrebom kondoma (od lateksa ili bez lateksa), a moguće je i provesti desenzibilizaciju, tj. pomalo povećavati količinu partnerove sjemene tekućine koja dolazi u dodir s vaginom. Desenzibilizacija može biti potrebna ako par želi dijete. Postignuta neosjetljivost može se održavati redovitim spolnim odnosima, odnosno izlaganjem sjemenoj tekućini barem jednom tjedno.


Linker
05. ožujak 2024 23:40