Ti-dam, ti-dam, ti-dam...

Dopamini 'frcaju' uz glazbu, što prije to shvatite, prije ćete dobiti što želite

Osim što i glazba i seks oslobađaju kemikalije sreće u mozgu, pokazalo se i da stimulativna muzika pojačava znakove tjelesnog uzbuđenja.

 

Ako je glazba hrana ljubavi, svirajte, poručio je Shakespeare u komediji Na Tri kralja, a znanost je potvrdila čvrstu vezu između opojnih zvukova i (tjelesne) ljubavi.

Potpuno jednak kemijski sistem u mozgu, naime, stvara osjećaj užitka kada vodimo ljubav i kada slušamo omiljenu melodiju (dobro, i kada jedemo ukusnu hranu ili uzimamo određene vrste droge). Kako bi ovo testirali, znanstvenici su kod ispitanika privremeno blokirali proizvodnju opioidnih supstanci (dopamina) koje se oslobađaju kad nam je lijepo, a potom su im pustili omiljene pjesme.

Odgovori poput "Znao sam da je to moja najdraža pjesma, ali nisam se osjećao kao inače kad je slušam" ili "Zvučalo je dobro, ali nije djelovalo na mene" naveli su stručnjake da zaključe kako su opioidi u mozgu direktno povezani s glazbenim užitkom. A glazbeni je užitak čvrsto isprepleten sa seksualnim - glazba nas opušta, stvara određenu atmosferu, topi srca, pokreće, budi želju...

 

To ste znali, zar ne?

Osim što i glazba i seks oslobađaju kemikalije sreće u mozgu, pokazalo se i da određena, stimulativna muzika pojačava znakove tjelesnog uzbuđenja kao što su ubrzani puls i disanje te veća osjetljivost kože. Iz toga proizlazi da se možemo maksimalno stimulirati, odnosno pojačati otpuštanje dopamina, a time i dobar osjećaj, vrlo jednostavno - slušajući glazbu dok vodimo ljubav.

 

Zaboravite srcedrapajuće hitove

Ipak, kad birate glazbu za seksualni susret, morate imati na umu nekoliko sitnica. Budući da glazba tako snažno djeluje na raspoloženje, nemojte odabrati nešto sporo, depresivno i srcedrapajuće. Izbor glazbe puno govori o vama.

Pjesme mogu presuditi hoće li vam to biti prvi ili prvi i zadnji seks s nekom osobom.

Zapamtite: pjesma (album, izvođač) koju budete koristili kao seksualnu podlogu zauvijek će vas asocirati na konkretan seksualni susret. Nemojte pitati partnera/icu što ćete slušati; vi budite DJ i ponašajte se kao da znate što radite. Slušanje glazbe s ploča je cool i opet moderno, ali morat ćete vrlo brzo (svakih dvadesetak minuta!) ustati da okrenete ploču. To može ubiti raspoloženje. Najbolje je pripremiti playlistu. I to dugačku.

Foto: iStock


 

Vrući ritmovi

PLES MEĐU PLAHTAMA

Po Billboardovu izboru 50 najseksi pjesama svih vremena u samom vrhu za ples među plahtama su:

10. Do Ya Think I’m Sexy, 1979., Rod Stewart

9. Kiss you all Over, 1978., Exile

8. Like A Virgin, 1984., Madonna

7. Do That To Me One More Time, 1980., Captain&Tennille

6. Hot Stuff, 1979., Donna Summer

5. Let’s Get On, 1973., Marvin Gaye

4. Too Close, 1998., Next

3. I’ll Make Love To You, 1994., Boyz II Men

2. Tonight’s The Night, 1976., Rod Stewart

1. Physical, 1981., Olivia Newton-John

 

Odmah upada u oči i uši da na listi nema ni jedne pjesme iz ovog milenija. Znači li to da pjesme više nisu istinski seksi ili da je ovaj izbor previše ziheraški? A i broj jedan više zvuči kao poskočica za teretanu nego kao podloga za strastveno tjelesno spajanje. Vi, naravno, imate svoju top listu “vrućih” pjesmica, ali ništa vas ne sprečava da se prepustite tjelesnoj ljubavi i uz zvukove klasičnih pjesama o požudi i seksu s ove liste.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo