Smanjena seksualna želja nije neuobičajena pojava.
 Foto: iStock
Razdoblje 'suše'

Vratite mu želju za seksom. I to odmah!

Od pomanjkanja seksualne želje i smanjenog libida ne pate samo žene. I muškarcima se ovo često događa, te se parovi tada moraju suočiti s raznim izazovima...

'Ne večeras, ljubavi. Boli me glava'. Kod ove popularne fraze na pamet nam prvo padnu umorne supruge koje su već po stoti put odbile svoje muškarce. No, u stvarnosti nisu samo žene koje pate od pomanjkanja seksualne želje i smanjenog libida. I muškarcima se ovo događa, te se parovi tada moraju suočiti s raznim izazovima. Mnoge žene tada budu ljute, jer ih partner odbija. Jer na kraju svega, muškarci se uvijek žele seksati... Ili ipak ne?

I oni se osjećaju loše, jer nisu u 'tom raspoloženju', dok žene postaju sumnjičave. 'Možda me vara', 'možda ga više ne privlačim', 'udebljala sam se i zato me ne želi...'

No, stvarnost, kažu stručnjaci, je ipak mnogo manje podmuklija. Kao i žene, muškarci se suočavanju sa smanjenim libidom, i to iz više razloga. Što fizičkih, što emocionalnih. Možda pati od hormonalne neravnoteže, kronične bolesti ili je zbog posla jednostavno preumoran i pod stresom.

Ovo su neke stvari koje žena može učiniti kako bi pobudila njegovu seksualnu želju.

Provjerite ormarić s lijekovima

Je li nedavno počeo piti neki novi lijek, poput antidepresiva koji je mogao utjecati na njegov libido? I drugi lijekovi, poput onih za rast kose mogu također dovesti do smanjene želje za seksom. Možda bi trebao porazgovarati s liječnikom kako bi saznao postoje li neke druge opcije, a koje neće utjecati na njegovu želju.

Počnite vježbati

Ništa nije bolje za vaše fizičko zdravlje (i seksualno) od dobrog, starog vježbanja. Idite na duge šetnje nakon večere ili se zajedno upišite na neki sport. Trening naime izoštrava osjetila, što je vrlo važno za kvalitetu ljubavnog odnosa. Osobe koje su fizički aktivne bolje poznaju vlastito tijelo, fleksibilnije su i izdržljivije.

Potaknite ga da posjeti liječnika

Ako vaš partner nije zainteresiran za seks, to bi moglo biti zbog erektilne disfunkcije koja se lako može riješiti medicinskom intervencijom. Većina muškaraca će izbjegavati seks ako primijete da 'dolje' nešto ne funkcionira. Liječnik također može provjeriti razinu testosterona (ona pada s godinama), koja igraju značajnu ulogu u seksualnoj funkciji.

Pružite mu potporu

Ako zbog stresa na poslu ne može normalno ni spavati, nemojte mu prigovarati, već ga saslušajte. Mazite ga, ljubite i probajte zajedno naći rješenje za problem. Izmasirajte ga, priredite mu opuštajuću kupku i probajte mu skrenuti misli s posla. Ubrzo će on sam preuzeti inicijativu.

Foto: iStock
Nemojte problem gurati pod tepih, već otvoreno pričajte o njemu.

Pričajte o problemu

Niste se već tjednima seksali, a ni jedan ni drugi o tome niste rekli ni riječ. Budite otvoreni i recite mu da vas to muči. Nemojte ga napadati u stilu: 'Znam barem 10 frajera koji bi spavali sa mnom', već radije posegnite za mnogo blažom varijantom: 'Primjetila sam da se seksamo mnogo rjeđe nego inače. Nedostaješ mi. Što možemo učiniti kako bismo vratili strast i intimnost u naše živote?'

Preuzmite inicijativu

Nemojte samo sjediti i čekati da on napravi prvi korak. Ako želite više seksa i romantike, učinite nešto. Strastveno ga poljubite kad ujutro idete na posao, iznenadite ga pod tušem kad najmanje očekuje i obasipajte ga komplimentima. Pošaljite i koju seksi poruku. Kad se osjeti poželjnim, automatski će mu porasti želja.

Izađite iz zone komfora

Obilna večera s nekoliko čaša vina možda zvuči kao odlična ideja, no nakon nje možda ćete oboje biti preumorni za bilo kakve seksualne igrice. Jedite laganiju hranu i nemojte se samo ispružiti na kauču ispred televizora. Probajte izaći malo iz zone komfora, te promijenite rutinu. Spavaća soba nije jedino mjesto za seks, zar ne?

Samo zapamtite da smanjena seksualna želja nije neuobičajena, Važno je tijekom tog perioda ostati povezan i komunicirati s partnerom. Razdoblje 'suše' neće vječno potrajati.

Linker
01. travanj 2024 14:27