Nemojte misliti da će stvari biti bolje s nekim drugim. Ako ih sada ne riješite, isti problemi i dalje će stajati na putu i pojaviti se opet, bez obzira na to s kim ste i u kakvoj vezi.
 Foto: Istock
sve se može

Bračni terapeuti donose sedam rješenja koja mogu spasiti vezu

U životu nije sve idealno, nije ni u ljubavi. Svaki odnos ima uspone i padove i rijetko koji par povremeno ne zapadne u krizu. Ovo su najčešći uzroci razmirica, ali i moguća rješenja koja su iznijeli bračni i obiteljski terapeuti.

U ljubavi nije sve ružičasto, svaki odnos ima uspone i padove, ali parovi koji su naučili upravljati udarcima i rješavati probleme uspješno održavaju svoj ljubavni život. Mnogi u odnosima napreduju čitajući knjige i članke o samopomoći, neki pohađanju seminare i savjetovanja, promatraju druge zaljubljene parove, a neki idu jednostavnim principom pokušaja i pogrešaka. Bračni i obiteljski terapeuti iznose neke od najčešćih uzroka razmirica u ljubavnim vezama i kako ih prebroditi.

PROBLEM: KOMUNIKACIJA

Svi problemi vezani su uz lošu komunikaciju, tvrde stručnjaci za ljubavne veze. Ne možete s partnerom komunicirati i istovremeno provjeravati poruke ili mailove na svom smartphoneu, gledati televiziju ili prebacivati TV programe.

Strategije rješavanja: Organizirajte stvarni razgovor. Ako živite zajedno, to znači da prije razgovora utišate mobitele ili ih potpuno isključite, prebacite na glasovnu poštu. Ako imate djecu, stavite ih u krevet i posvetite se u razgovoru jedno drugome. Ako ne možete komunicirati bez podizanja glasova, izađite na javno mjesto poput knjižnice, parka ili restorana gdje će vam biti neugodno ako vas čuju kako vičete jedno na drugo. Postavite neka pravila.

Pokušajte ne prekidati partnera usred rečenice ili zabranite u komunikaciji izraze kao što su "Uvijek..." ili "Nikad ne...". Koristite govor tijela kako biste jedno drugome pokazali da slušate.

Nemojte se svađati, gledati na sat ili prebirati po noktima, tako da druga osoba zna da je slušate i da ono što govori dopire do vas. Ako je potrebno, preformulirajte rečenice. Na primjer, recite: "Iako oboje obavljamo kućanske poslove, čini mi se da ih ja ipak obavljam puno više nego ti." To zvuči mnogo ljepše nego: "Živcira me što si lijenčina, samo mi stvaraš još više posla jer sve moram skupljati za tobom".

PROBLEM: SEKS

Čak i partneri koji se vole mogu biti seksualno neusklađeni. Mary Jo Fay, autorica knjige "Molim te, dragi, ne večeras", kaže da nedostatak seksualne samosvijesti i znanja pogoršava te probleme. Seks je jedna od posljednjih stvari od koje bi partneri trebali odustati, jer on nas zbližava, oslobađa hormone koji pomažu našem tijelu fizički i mentalno te održava zdravu kemiju zdravih parova.

Strategije rješavanja: Planirati, planirati, planirati. Fay predlaže dogovaranje vremena za seks, ali ne nužno navečer kada smo umorni. Možda tijekom subotnjeg poslijepodneva ili prije odlaska na posao. Ako imate djecu, zamolite prijatelje, roditelje, kumove da ih svaki drugi petak navečer odvedu k sebi na spavanje. "Kada je seks na rasporedu, to povećava uzbuđenje", kaže Fay i predlaže da promijenite pozu ili mjesto jer će sve djelovati zabavnije.

Zašto ne voditi ljubav u kuhinji ili pod tušem? Ili stojećki u hodniku? Razgovarajte s partnerom, neka svatko složi svoj "seksi popis", potom ih razmijenite i iskoristite za smišljanje scenarija. Bit će uzbudljivo. Ako probleme sa seksom ne možete riješiti sami, nemojte se sramiti potražiti pomoć seksualnog terapeuta.

PROBLEM: NOVAC

Problemi s novcem mogu se javiti zbog raznih razloga, i to mnogo prije nego što i službeno ozakonite svoju vezu. Neki muškarci možda će na početku željeti ostaviti dojam na ženu i puno trošiti na udvaranje te se tako dovesti u nezavidnu financijsku situaciju. Već na početku ostavit će krivu sliku. Ako planirate vjenčanje, možda će cijena zbog želje za glamurom biti puno viša nego što si možete priuštiti. Takvi i slični problemi mogu izazvati ozbiljno grčenje želuca. Financijski savjetnici preporučuju da parovi koji imaju novčanih problema duboko udahnu i ozbiljno razgovaraju o financijama.

Strategije rješavanja: Iskreno izložite svoju trenutačnu financijsku situaciju. Ako su stvari otišle predaleko, a vi preduboko zaglibili u crveno, nastavak dosadašnjeg stila života potpuno je nerealan. Nemojte započinjati razgovor o novcu kada vam je glava usijana zbog problema. Umjesto toga, odvojite vrijeme za razgovor kad ste oboje smireni i raspoloženi za komunikaciju.

Nerijetko je jedan partner čuvar novca i onaj tko kontrolira financije, a drugi je sklon trošenju. Ako je tako i u vašoj vezi, pokušajte prihvatiti da ćete oboje imati koristi ako pristanete učiti jedno od drugoga. Nemojte skrivati prihode ni dugove. Donesite kući listić od plaće, izvješća o kreditima, bankovne izvještaje, police osiguranja, potvrde o dugovima i ulaganjima. Sjednite i sastavite zajednički financijski plan koji, ako je moguće, uključuje i stanovitu mjesečnu štednju. Odlučite tko će biti odgovoran za plaćanje mjesečnih računa. Dopustite i sebi i partneru neovisnost i neka svatko ima određenu svotu koju može potrošiti po svojoj želji. Također odredite kratkoročne i dugoročne ciljeve, potpuno je legitimno imati i pojedinačne ciljeve, ali trebali biste odrediti i obiteljske ciljeve. Ako je potrebno, razgovarajte i o drugim financijskim potrebama, brizi o roditeljima i slično.

PROBLEM: BORBA OKO KUĆANSKIH POSLOVA

Većina partnera radi da bi zaradila za život, stoga je važno pravilno podijeliti i kućanske poslove.

Strategije rješavanja: Budite organizirani i jasni oko podjele kućanskih poslova. Zapisujte što i koliko tko radi. Budite pošteni. Ako nijedno od vas nije ljubitelj kućanskih poslova, potražite drugo rješenje. Možda si možete priuštiti spremačicu. Ako jedno od vas voli čistiti, glačati, prati prozore, drugo može otići u nabavku kućnih potrepština, na tržnicu ili očistiti dvorište. Sve dok osjećate da je podjela poštena, neće biti problema.

PROBLEM: ODNOS S PARTNEROM NIJE VAM PRIORITET

Ako želite sačuvati svoju ljubavnu vezu, treba očuvati strast dugi niz godina, a to znači da se partnerski odnos ne smije zapostaviti ni u jednom trenutku. Mnoge veze, nažalost, ulaskom u brak počnu gubiti svoj sjaj.

Strategije rješavanja: Radite ono što ste činili na početku veze: pokazujte zahvalnost, razmjenjujte komplimente, nazovite jedno drugo tijekom dana i pokazujte međusobno zanimanje. Planirajte lijepe večeri i noći.

Organizirajte vrijeme koje ćete provesti zajedno kao da se radi o bilo kojem drugom važnom događaju u životu. Poštujte jedno drugo, pokažite zahvalnost i poštovanje, dajte partneru do znanja da vam je važan.

PROBLEM: SUKOB

Povremeni sukobi dio su života, ali ako se vi i vaš partner osjećate kao da ste dio neprekidne noćne more, a loše situacije i svađe ponavljaju se iz dana u dan, vrijeme je da se oslobodite ove toksične rutine.

Strategije rješavanja: I vi i partner sagledajte tko ste u tom odnosu. Shvatite da niste žrtva. Vaš je odabir da reagirate tako kako reagirate i da se svađate. Budite iskreni prema sebi. Kada ste usred svađe, jesu li vaši komentari usmjereni na rješavanje problema ili tražite nastavak sukoba i izazivate? Ako su vaši komentari pogrešni i cilj im je da podbadate partnera, najbolje je da duboko udahnete i promijenite strategiju. Pristup treba biti drugačiji. Ako nastavite reagirati na isti način koji vam je donio bol i nesreću u prošlosti, ni ovaj put ne možete očekivati drugačiji rezultat.

Ako obično skačete kako biste se obranili prije nego što vaš partner završi rečenicu, suzdržite se nekoliko trenutaka. Bit ćete iznenađeni kako to može promijeniti ton cijelog razgovora. Dajte malo, dobit ćete puno.

Ispričajte se kada ste u krivu. Naravno da to može biti teško, pogotovo ako ste u svađi i ljutiti, ali samo pokušajte i promatrajte kako će se dogoditi čudo. Ne možete kontrolirati ničije ponašanje, kažu stručnjaci, jedina osoba koju u svemu možete kontrolirati ste - vi!

PROBLEM: POVJERENJE

Povjerenje je ključni dio odnosa. Primjećujete li neke stvari koje su razlog da ne vjerujete svom partneru u potpunosti? Ili imate neriješenih problema koji vas sprečavaju da se pouzdate u druge?

Strategije rješavanja: Vi i vaš partner možete razvijati povjerenje slijedeći ove savjete: Budite dosljedni. Budite točni. Učinite ono što kažete da ćete učiniti. Nemojte lagati - čak ni malo nevinih laži nije dobro. Budite pošteni, čak i u svađi. Budite osjetljivi na tuđe osjećaje. I dalje se ne morate slagati, ali pokušajte shvatiti kako se osjeća vaš partner. Nazovite kad kažete da ćete nazvati. Nazovite da kažete da ćete doći kući kasnije. Ne pretjerujte s reakcijama kada stvari krenu krivo ili partner pogriješi u nečem.

Nikad ne govorite stvari koje ne možete ispraviti. Nemojte kopati po starim ranama. Poštujte granice svog partnera. Nemojte biti ljubomorni. Budi dobar slušatelj. Iako će uvijek biti problema u vezi, stručnjaci tvrde da oboje možete mnogo toga učiniti kako bi se stvari promijenile nabolje.

Prvo, budite realni. Ako želite da partner ispuni sve vaše želje i da točno zna što biste u određenom trenutku htjeli, a da mu to niste jasno rekli, to je čista holivudska fantazija. Kažite izravno što želite i što vam treba. Koristite humor i uživajte jedno u drugome. Konačno, budite spremni raditi na svom odnosu i iskreno sagledati što treba učiniti. Nemojte misliti da će stvari biti bolje s nekim drugim. Ako ih sada ne riješite, isti problemi i dalje će stajati na putu i pojaviti se opet, bez obzira na to s kim ste i u kakvoj vezi.

Linker
14. travanj 2024 20:09