Vi sigurno volite primiti kompliment, a to vrijedi i za vašeg partnera. Samo promatrajte iznenađeno i sretno lice svog partnera kad mu nakon dugo vremena kažete neki kompliment
 Getty Images/iStockphoto
riječ stručnjaka

15 najboljih bračnih savjeta koji su potrebni svakom paru

Neka vas ne zavara jednostavnost nekih od savjeta jer upravo ta jednostavnost jamči uspjeh

Biti u uspješnoj i zadovoljavajućoj vezi je cilj kojem teži većina, ako ne i svi parovi. Bilo bi lijepo kad bi postojao neki priručnik u kojem bi bili prikupljeni svi najbolji savjeti kako stvoriti i očuvati čvrstu i sretnu vezu, no tako nešto ne postoji. Svi smo prepušteni da, kako znamo i umijemo, plovimo turbulentnim vodama intimnih odnosa. No, da se lakše snađete u tome, evo 15 ključnih savjeta koji će, po mišljenju stručnjaka, ako ih usvojite, pomoći da učvrstite čak i najnestabilniju vezu. Neka vas ne zavara jednostavnost nekih od savjeta jer upravo ta jednostavnost jamči uspjeh.


1. Činite male stvari

Želite li brak u kojem ćete uvijek uživati i na kojem će vam svi zavidjeti, zaboravite velike i pompozne pothvate, poput večera u luksuznim restoranima, šampanjca prije spavanja ili putovanja na Bahame. Koliko god to zvučalo uzbudljivo, to su sve kratkoročna ulaganja. Želite li imati zaista nevjerojatno kvalitetan brak, usredotočite se na svakodnevne sitnice. Možda vam se čine beznačajne, ali te male geste stvorit će mnoštvo uspomena koje će vas grijati i u najhladnijim danima. Što smatramo sitnicama? Na primjer, da donesete svom partneru ono što mu je potrebno čak i prije nego što je sam shvatio da mu to treba, da mu natočite šalicu kave prije nego sebi, da mu pripremite krevet prije nego što izađe iz kupaone ako je cijeli dan radio ili da mu se nasmiješite onda kad to najmanje očekuje. Te male, naoko beznačajne, stvari su zapravo ljubav i to napisana krupnim slovima. To je LJUBAV – i zato ne podcjenjujte te dragocjene sitnice koje griju srce.


2. Postanite najbolji prijatelji

Kad ste bili u srednjoj školi s najboljim prijateljima ste dijelili sve, i dobro i loše. Što god bi vam palo napamet, nazvali biste ih i proveli sate razgovarajući o tome. Sada vaš partner treba postati vaš najbolji prijatelj. Dijelite s njim sve, i dobro i loše i neutralno. Važno je samo da dijelite sve. Čak je i jedno istraživanje potvrdilo činjenicu da su dobrobiti koje donosi brak puno veće za parove koji se međusobno smatraju najboljim prijateljima.


3. Slušajte

Svi volimo imati nekoga tko će nas saslušati kad imamo problem. Kako bismo nekoga utješili, nije uvijek nužno riješiti njegov problem, često je najveća pomoć upravo to da poslušamo što muči tu osobu. Ako ste žena, možda želite da vas suprug sasluša, no ne da nužno i rješava vaš problem. Ako ste muškarac i čitate ovo, vjerojatno ćete pomisliti kako morate riješiti problem svojoj dragoj. No, često je zaista sve što žena želi samo da je saslušate, klimnete glavom i kažete „bit će sve ok“. Sposobnost slušanja partnera će zaista ojačati svaku vezu jer će on znati da vam se uvijek može obratiti i da ćete ga saslušati.


4. Pišite ljubavna pisma

Da, vremena su se promijenila, navikli smo slati sms-ove i email-ove ili samo nazvati, no nema ničeg romantičnijeg od primanja ljubavnog pisma – pa makar i emailom. Možda je to staromodno, ali je zaista romantično. Nitko tko primi ljubavno pismo neće loše reagirati i reći „što je ovo, kakva je to glupost?“ Ne, pročitat će ga, osjetit će toplinu oko srca, upamtiti riječi i sačuvati to pismo zauvijek. I nemojte se ustručavati i misliti da niste talentirani za pisanje ljubavnih pisama: samo napišite ono što osjećate, to je više nego dovoljno!


5. Zaboravite na zadnji komad

I to je jedan od načina da stvorite tople osjećaje među vama. Zamislite da je na stolu posljednji komad kolača od čokolade i znate da je to omiljeni kolač od vašeg partnera ili partnerice. Hoćete li ga pojesti ili ćete ga ostaviti njoj (ili njemu?). Ostavite li ga, to će biti gesta koju će upamtiti, naročito ako i vi obožavate taj kolač. No, tako pokazujete koliko vam je važno da on ili ona bude sretan.


6. Držite do sebe

Kad ste ulazili u brak vjerojatno ste izgledali bolje nego ikada, no što se dogodilo s vremenom? Opustili ste se i prestali mariti kako izgledate, možda ste dobili i suvišne kilograme, a možda se više i ne dotjerujete jer smatrate da ne morate to više činiti. Ali zašto? Vi volite vidjeti svog partnera kad je dotjeran, zar ne? E to vrijedi i obratno. Dakle, zdravo se hranite, vježbajte i krećite se, odreknite se nezdravih navika i nastavite se dotjerivati kao što ste to voljeli činiti za svog partnera prije nego što ste se vjenčali.


7. Ne štedite na komplimentima

Vjerojatno ste u početku veze često partneru davali komplimente, no s vremenom ste ga počeli doživljavati zdravo za gotovo. I vjerojatno mislite „zašto bih mu govorila da mi je zgodan i da ga volim kad to ionako već zna?“. Zašto? Zato što to svatko voli čuti. I zato što je to vašem partneru podsjetnik da vi mislite da je divan i da ste sretni što ste s njim. Komplimente možete dati u raznim situacijama: možete pohvaliti kako je nešto divno skuhao, način kako nosi neki kaput, kako ima divne oči i kako se očaravajuće smije… Vi sigurno volite primiti kompliment, a to vrijedi i za vašeg partnera. Samo promatrajte iznenađeno i sretno lice svog partnera kad mu nakon dugo vremena kažete neki kompliment.


8. Pomozite kad god možete

Evo primjera: vi slažete krevet, vaš partner uđe u sobu i odjednom vam počne pomagati u slaganju kreveta. I posao je obavljen dvostruko brže. Ili perete suđe, a vaš partner vam priđe, uzme suhu krpu i počne brisati i spremati suđe. Osjećali biste se kao na sedmom nebu zbog takvih sitnica, a isto vrijedi i obratno. Pronađite način da pomognete svom partneru u bilo kakvoj svakodnevnoj sitnici koju mora obaviti. Bilo da je riječ o vješanju rublja, odlasku u trgovinu, odvođenja djece na slobodne aktivnosti…lista je beskonačna. Kako biste ikada mogli biti ljuti ili misliti nešto loše o partneru koji uvijek pronalazi način da vam pomogne.


9. Započnite i završite dan poljupcem

Možda vam se to čini trivijalno, ali ljubljenje je tako intiman, nježan i topao čin. Nažalost, mnogi se parovi ne ljube dovoljno često, naročito ako su već dugo u braku. Poljubac može biti veseo i razigran, nježan ili strastan. To je način da svom partneru kažete da je među vama sve u najboljem redu, unatoč bilo kakvim razmiricama. I tu zaista onda riječi nisu potrebne.


10. Odlazite zajedno u šetnje

Ima mnogo dobrobiti zajedničkih šetnji: osim što ste na svježem zraku i krećete se, usput i razgovarate i učvršćujete svoju vezu. Svakodnevne šetnje su predivan način da ostanete povezani u rastrganoj i kaotičnoj svakodnevici.


11. Ako je on jang, vi budite jin

Vi i vaš partner niste jednojajčani blizanci, već ste vrlo različiti i to je dobro. Te razlike među vama su prilike da zajedno rastete i razvijate se. Možete uvijek razmijeniti svoja gledišta, čak i onda kad se uopće ne slažete oko nečega. To što ste otvoreni da čujete i drugu stranu daje vam priliku da naučite nove načine razmišljanja. Možda je vaš suprug otvoreniji, a vi ste suzdržaniji, no oboje možete izvući nešto korisno za sebe od onog drugog. U nekim situacijama će dobro doći njegova spontanost i otvorenost, a u nekima vaša suzdržanost. Umjesto da vas razlike razdvajaju, one mogu donijeti novu dimenziju vašoj vezi i učiniti vas oboje boljim i tolerantnijim osobama.


12. Zajedno šutite

Ne morate baš uvijek kad ste zajedno nešto raditi i razgovarati. Ponekad je dovoljno da zajedno šutite. Sjediti u istoj sobi i čitati ili slušati glazbu ili raditi svatko za svojim stolom može biti itekako ugodno i opuštajuće. To možete samo s osobom s kojom ste zaista bliski. Ponekad je dovoljno to što dijelite isti prostor, nije potrebno ništa više od toga.


13. Provjerite kako je tijekom dana

To zaista nije teško, a isplati se. To što ćete ga više puta u danu nazvati i pitati kako je, dat će mu do znanja da vam je stalo do njega. To ne mora biti nikakav dug razgovor, dovoljna je i jedna rečenica sa smajlićem na kraju. Nešto poput „Kako si? Mislim na tebe!“ ili jedan telefonski poziv da mu kažete da vam nedostaje. Recite mu kad ćete se vratiti kući te da jedva čekate da ga vidite. To je predivan način da partneru pokažete da vam je uvijek u mislima.


14. Oprostite i prijeđite preko toga

U svakoj vezi netko će napraviti pogrešku, To je neizbježno i ljudski. Oprostite i nastavite dalje. Nemojte partneru tu pogrešku držati iznad glave poput giljotine. Ako se iskreno ispričao i žao mu je, prihvatite to. Ako je riječ o nekoj velikoj pogrešci, poput izvanbračne veze, vjerojatno ćete trebati stručnu pomoć da to nadiđete, no kad je riječ o sitnim pogreškama, primjerice ako je zaboravio vaš rođendan ili nije na vrijeme odveo djecu u školu, prihvatite ispriku i prijeđite preko toga. Pogrešaka će uvijek biti i nema smisla ni koristi da ih gomilate u svojoj glavi i stalno mašete njima partneru ispred nosa. Ni vi ne biste voljeli da to netko vama čini, zar ne? A sigurno niste bezgrješni.


15. Uvijek radite kompromise

Veza uključuje dvoje različitih ljudi te je vještina i spremnost na postizanje kompromisa od ključne važnosti za trajnost i uspješnost veze. To pokazuje da ste otvoreni za druga gledišta i mišljenja, da volite partnera i spremni ste saslušati i prihvatiti i njegovo stajalište te da ste sposobni ponekad njegove potrebe staviti ispred vlastitih.

Linker
19. travanj 2024 18:49