Puteni užici

12 jako dobrih razloga da vodite ljubav baš svaki dan

Bez obzira jeste li u vezi, braku ili imate redovitog seksualnog partnera, dozvolite si da iskoristite zajedničko vrijeme kako biste činili nešto podjednako zdravo za vas i za njega.

Pod stresom ste? Teško zaspite? Postoji mnoštvo tegoba koje možete riješiti vrlo jednostavno - redovitim seksom. Slijedi 12 razloga, uz, naravno, tjelesni užitak i osjećaj povezanosti, zbog kojih biste s partnerom trebali voditi ljubav svaki dan, a vi ćete ih sigurno pronaći još.

 

Smanjuje stres

Ako ste imali dugačak dan na poslu ili se jednostavno osjećate malo uznemireno, seks će vam pomoći da se opustite i snizite razinu stresa. Tijekom seksa naše tijelo proizvodi dopamin, endorfine i oksitocin, hormone koji nam zajedničkim snagama pomažu da se oslobodimo osjećaja pritiska, povećamo svoju prirodnu razinu sreće i pojačamo seksualnu želju.

 

Najugodnija tjelovježba

Kad čuju riječ 'tjelovježba', mnogi od nas ustuknu sa strahom, osim ako vježba ne uključuje seksualnu aktivnost. Dok vodimo ljubav, naše tijelo kontinuirano prolazi kroz fiziološke promjene poput onih tijekom vježbanja. Disanje se ubrzava i tako trošimo više kalorija pa ako vodite ljubav tri puta tjedno, možete spaliti oko 7500 kalorija godišnje. Puno? Malo? To je kao da ste pretrčali 120 kilometara! Pretrčite li toliko na godinu? Stručnjaci kažu: kod seksa, kao i kod ostalih oblika tjelesne aktivnosti, redovitost povećava dobrobit.

 

Povećava otpornost

Studenti koji su tvrdili da vode ljubav dva puta tjedno imali su višu razinu određenih protutijela u organizmu nego oni koji nikad nisu vodili ljubav, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Wilkes u Pennsylvaniji. Tijekom seksa, naime, oslobađa se, primjerice, imunoglobulin A, za koji je dokazano da sudjeluje u borbi protiv prehlade, pa čak i gripe. I još bolja vijest: što češće imate spolni odnos, oslobađat ćete više protutijela i postajati sve zdraviji.

 

Snižava krvni tlak

Čak i ako je vaš seks uglavnom na brzaka, može znatno poboljšati razinu krvnog tlaka. Studija koju je vodilo Sveučilište Paisley u Škotskoj otkrila je da intimni tjelesni kontakt snižava dijastolički (donji) krvni tlak i tako nas čini zdravijima.

Foto: iStock

 

Dobar i za srce

Dok naše tijelo sagorijeva kalorije, istodobno se poboljšava stanje srca. Znanstvenici s New England Research Institutea izračunali su da će muškarci koji redovito imaju seksualne odnose za 45 posto smanjiti vjerojatnost za razvoj srčano-krvožilnih bolesti.

 

Ublažava bolove

Ako vas muče glavobolja ili neki drugi bolovi, seks ih može bolje ublažiti nego tableta protiv bolova. Specijalist za artritis dr. George Erlich vodio je studiju na svojim pacijentima i zaključio da oni koji češće vode ljubav manje pate od bolova nego pacijenti koji su bili bez seksa.

 

Za redovite menstruacije
Uzrok blažih poremećaja menstrualnog ciklusa može biti i stresan način života. Kao što smo već spomenuli, seks smanjuje stres, pa će tako utjecati i na uravnoteženost menstrualnog ciklusa.

 


Jači mišići i jači orgazam

Kao i vježbe snage, i seks pomaže jačanju mišića zdjelice. Ima li ugodnijeg načina razvijanja mišića? A što snažnije mišiće zdjelice imate, i orgazam bi mogao biti bolji. Naime, kako kaže britanska Nacionalna zdravstvena služba (National Health Service, NHS), ženama su snažni mišići zdjelice važni za smanjenje simptoma urinarne inkontinencije, ali mogu povećati i osjetljivost tijekom spolnog odnosa i omogućiti snažnije orgazme. Vježbe za jačanje zdjelice mogu pomoći i muškarcima s problemima erektilne disfunkcije i urinarne inkontinencije, kažu u NHS-u.

Foto: iStock

 

Snižava rizik od raka

Redoviti seks smanjuje rizik od pojave raka, osobito kod muškaraca. Australska studija objavljena u publikaciji Journal of the American Medical Association otkrila je da muškarci koji ejakuliraju barem 21 put mjesečno znatno smanjuju vjerojatnost za razvoj raka prostate.

 

Bolje ćete spavati
Kao i tjelovježba, i seks ubrzava srčani rad, što u konačnici vodi do opuštanja. U skladu s tim je općepoznata činjenica da muškarci nakon orgazma postaju pospani i brzo utonu u san. Za to je odgovoran hormon prolaktin, koji se oslobađa u tijelu poslije seksa.

 

Seks pomlađuje

Vodite li ljubav tri puta tjedno, možete izgledati deset godina mlađe od svoje stvarne dobi. Tu je tvrdnju iznio škotski klinički neuropsiholog David Weeks u svojoj knjizi Secrets of the Superyoung (Tajne supermladosti). 'Dobro je imati dobar seks', kaže on. Trebate li još koji razlog?


 

Najveć blagodat za kraj... Seks doista produljuje život!

Vrhunac ovih čudesnih pozitivnih učinaka redovitog seksa na naše zdravlje jest taj da ćemo vodeći ljubav životnom vijeku vjerojatno dodati pokoju godinu. Štoviše, u studiji objavljenoj u publikaciji British Medical Journal objavljeno je da muškarci koji redovito vode ljubav žive dvostruko dulje od onih koji se rijetko ili nikad ne upuštaju u akciju. Pa ako ovo i zvuči pomalo pretjerano, ipak ne umanjuje ukupne dobrobiti redovitog seksa.

Dakle, nemate što čekati - s partnerom među plahte i - navalite! I opet sutra i prekosutra...

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo