zlatna pravila

10 stvari koje nikada ne bismo smjeli napraviti nakon svađe

Potrudite se samo da vaši argumenti u svađu budu konstruktivni, a ne destruktivni

 

Svađe u vezi ponekad su tako oštre da izgledaju kao da je kraj svijeta, no potpuno je normalno i zdravo da se partneri ne slažu oko svega. Potrudite se samo da vaši argumenti u svađu budu konstruktivni, a ne destruktivni


Nemojte se praviti kao da se ništa nije dogodilo

Ignoriranje onoga što je dovelo do svađe ili pretvaranje da svađe nije niti bilo je loša ideja. Puno je bolje da nakon svađe pokušate ponovo uspostaviti bliskost nakon jer, ako zajedno porazgovarate o tome što ste iz neke svađe naučili, to može pomoći da se popravi šteta koju je svađa nanijela odnosu. I nemojte se zavaravati oko toga: svaka svađa nanosi štetu vezi.


Nemojte o detaljima svađe pisati na svom Facebook profilu ili bilo gdje na društvenim platformama ili govoriti svakome tko je spreman saslušati vas

Normalno je da očekujete podršku od prijatelja, obitelji ili bilo koga tko vas želi saslušati, ali vaša svađa nije javna stvar. Takvo ponašanje može jako narušiti povjerenje koje vaš partner ima u vas. Osim toga, kad jednom nešto stavite u javni prostor, to više ne možete povući. A ljudi će na temelju toga procjenjivati vašu vezu i to sigurno neće biti na lijep način.

 

Nemojte dopustiti da prođe previše vremena prije nego što pronađete rješenje

Što duže žestoka svađa traje, to ćete postajati sve više bijesni. Dopustite li da prođe previše vremena prije nego što izgladite stvar i riješite problem, potrajat će i vaš osjećaj ljutnje, jednako kao i stres koji je posljedica toga. Osim toga, što više vremena prođe, to se teže uopće sjetiti koji je točno bio povod svađe, a samim tim je teže i pronaći rješenje. Dajte si malo vremena da se oboje ohladite nakon prvog naleta svađe, a onda se vratite na temu i zajedno pronađite neko rješenje.


Nemojte biti tvrdoglavi i odbijati ispriku

Ne prihvaćajući ispriku partnera nastavljate ga kažnjavati i na neki način mu davati do znanja da što god rekao jednostavno nije dovoljno dobro.


Nemojte u budućnosti stalno ponovo izvlačiti tu svađu 'iz ladice'

Ako ste zaista riješili problem koji je bio povod svađi, čemu to onda stalno iznova spominjati? Stalno mahanje nekim prošlim svađama partneru ispred nosa nije način kako se ponašamo s nekim do koga nam je stalo i neće rezultirati zdravom i uspješnom vezom. Ako vas je i zasmetalo nešto što je rečeno tijekom svađe, nemojte se stalno vraćati na to, čak i nakon što ste pronašli rješenje i zaključili raspravu. Tako ćete se stalno vrtjeti u krug sa svađama, bez da bilo što definitivno riješite.


Nemojte tražiti izgovore da zapodjenete svađu

Stres, loše raspoloženje, gužva u prometu....razloge za svađu možete pronaći skoro u svemu. No, nemojte takvim razlozima prikrivati prave uzroke svađe jer to ostavlja dojam da sa sebe želite skinuti svaku odgovornost za svađu.


Nemojte reći da niste mislili tako

Mislili tako ili ne, rekli ste to i sada to više ne možete povući natrag. Ne možete učiniti ništa da vaše riječi nestanu pa govoriti da niste mislili onako kako ste rekli nema smisla, a uz to može djelovati i iritantno jer sugerira da ste spremni igrati prljavo i davati niske udarce. To nije produktivan i zdrav način svađe i rasprave. Osim toga, ako kažete da niste mislili tako, nikada nećete donijeti neku odluku niti pronaći rješenje koje bi u budućnosti spriječilo takve svađe. A cilj svađe je riješiti problem.


Ne pristajte na seks pomirenja ako to iskreno ne želite

Lijepo je da ste završili svađu, ali ako vam je seks posljednje što vam je na pameti, u redu je da priznate da niste raspoloženi za to. Seks treba biti povezan s ljubavlju, intimnošću, nježnošću i toplinom, a ako nemate u sebi takve osjećaje nakon svađe onda nije pravi trenutak za seks. Priđite mu kad se budete osjećali ponovo spremni za intimnosti.


Nemojte danima šutjeti

Normalno je da vam je potrebno malo prostora nakon svađe, ali ignoriranje partnera će samo produbiti ljutnju i bol koju je svađa prouzročila. Vaš partner ili partnerica se mogu osjećati kažnjenim ako se pravite kao da ne postoje nakon svađe.


Nemojte si predbacivati zbog toga što ste se upustili u svađu

Svađa može biti korisna i može biti način za razvijanje i učvršćivanje veze. Ako želite raščistiti stvari, znači da vam je dovoljno stalo do partnera, zar ne? Potpuni izostanak svađe je zapravo znak da vam nije stalo ni do partnera ni do veze. Neke svađe, ako se riješe na dobar način, mogu vas učiniti još bliskijima.

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo