Ljubavni kalkulator

10 jednostavnih stvari koje mogu predvidjeti hoće li vam veza potrajati

Psiholozi tvrde kako postoje brojni znakovi koji mogu pokazati jeste li vas dvoje na duge staze i da li se isplati boriti.

 

Svaka veza uglavnom počinje na isti način. Zaljubljenost, leptirići u trbuhu, zanesenost, sreća i veselje… I teško je na početku predvidjeti koliko će ona trajati (osim ako ste zvijezde serije Black Mirror, epizoda 4 ).

Ipak, kažu psiholozi, postoje brojni znakovi koji mogu pokazati jeste li vas dvoje na duge staze i da li se isplati boriti.

 

1. Ponašanje u stresnim situacijama

Primjer:

'Ukrali su mi novčanik'

'Isuse, mogla si biti pažljivija!' - krivo

'Jesi li uspjela vidjeti lopova?'- ispravno

Ponekad se nađemo u nepredvidivim situacijama. To može biti nešto malo i beznačajno ili veliki i važan događaj koji zahtijeva brzu reakciju. U bilo kojoj od ovih situacija važno je da vi i vaš partner nadopunjavate jedan drugoga.

To će vam pomoći da izbjegnete nagle reakcije i pretjerano usporene reakcije. Na primjer, ako ste impulzivni i eksplozivni u stresnim situacijama, mirni i uravnoteženi partner pomoći će vam da donosete prave odluke, umjesto da skačete na trenutačne i netočne zaključke, jer ste obuzeti emocijama.

 

2. Način razmišljanja

'Dajte nam tjesteninu.' - krivo

'Ja ću tjesteninu, što ćeš ti?' - ispravno

Vi i vaš partner ste odrasli ljudi, od kojih svatko ima svoje mišljenje, preferencije i poglede.

Ti pogledi mogu biti slični ili sasvim različiti. Važno je da shvatite da misli i osjećaji vašeg partnera nisu identični vašima. Nikada nemojte donositi odluke za oboje, kažu psiholozi, i nemojte se pretvarati da lako čitate um svog partnera. Pogrešno je! Postavljanje pitanja i dobivanje odgovora ključ je zdravog i skladnog odnosa.

 

3. Zahtjevi

'Nikad nema vremena za mene (to mislite u sebi).'

Voljela/volio bih kad bi našla više vremena za nas.' - ispravno

Ovo se nadovezuje na prethodnu točku. Nemojte očekivati da vam partner čita misli. Budite otvoreni i iskreni te recite što vas muči.

 

Primjerice, ako vam je potreban zagrljaj - recite to, a nemojte čekati da druga strana mora pogađati što vama treba. I kad ne učini to što vi ne izgovorite naglas, onda se ljutite.

 

4. Osobni prostor

Ako stalno provodite vrijeme zajedno, sve te zajedničke aktivnosti lako mogu postati rutina te ćete vi i vaš partner također biti dio te rutine.

Trebali biste ohrabrivati jedan drugoga da nađete nove hobije. Rezervirajte 1 ili 2 dana u tjednu kada možete raditi nešto neobično i zanimljivo. Znanstvenici su naime došli do zaključka da sretne uspomene koje kreirate s partnerom pomažu da vezu održite snažnom.

 

5. Životni planovi

Vaši ciljevi, želje i težnje u životu ne moraju biti identični. Međutim, bilo bi sjajno ako je definicija razumijevanje uspjeha vašeg partnera, do određene mjere, slična vašoj.

Ako ste usmjereni samo na karijeru, a vaša druga polovica želi imati najmanje dvoje djece, tada vas čekaju mnoge rasprave. Zato je važno razgovarati o životnim prioritetima što je prije moguće.

 

6. Odnosi s prijateljima

 'Idem na cugu do Marka.'

'Opet ćeš cijelu večer biti s njim.' - krivo

'Ok, pozvat ću Martinu da dođe do mene.' - ispravno

Prijatelji su važan dio života svake osobe. Zato ljubavni partner uvijek mora poštivati vaše prijatelje, čak i ako im se pretjerano ne sviđaju. Ova vrsta ponašanja je pokazatelj zrelosti i brige o voljenoj osobi.

 

7. Odnosi s obitelji

Bez obitelji ne možemo i zato je dobar odnos s partnerovom obitelji vrlo važan. Ako se s njima stalno svađate, to će donijeti svađe i u vašu vezu.

Foto: Istock

8. Zdravi konflikti

Govoreći o svađama, zdravi sukobi mogu biti dio zdravog odnosa. Ako započnete vezu s nekim i ne planirate se nikad svađati, velika vjerojatno je da će prva svađa dovesti vašu vezu do raspada.

Umjesto toga, pokušajte shvatiti strategije koje pomažu u rješavanju sukoba i razgovarajte s partnerom.

 

9. Slavljenje uspjeha

'Konačno sam završila/o istraživanje za diplomski.'

'Svaka budala to može.' - krivo

'Znao/la sam da ćeš uspjeti.' - ispravno

 

Ne postoji ništa gore nego živjeti s osobom koja umanjuje vaše uspjehe i on ih uopće ne zanima.

 

U skladnim i sretnim vezama, partneri su sretni zbog uspjeha druge polovice i potiču jedan drugoga na postizanje novih ciljeva.

 

10. Kompromisi

Vjerojatno postoje neke stvari oko kojih ne želite odstupiti i to je u redu. No, ne mora baš uvijek vaša biti zadnja. Nekad postoje stvari zbog kojih nećete propasti ako o njima odluči i vaš partner. Ili pregovarajte o njima. Ako ne možete popustiti ni kad je riječ o malim stvarima, tada ćete imati mnoge nezdrave sukobe koje lako mogu dovesti do prekida.

Uvijek imajte na umu da vaša sreća ovisi i o vama.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo