Za sportsku vožnju odaberite trkaći cestovni bicikl ili trkaći brdski bicikl s više brzina.
 Foto: iStock
Super vodič

Za bicikliste početnike: Sve što trebate znati prije pedaliranja

Doznajte kakav bicikl odabrati, koju opremu kupiti, koje su sve zdravstvene prednosti vožnje biciklom...

Kakav bicikl odabrati? Izbor je velik i najvažnije je zapitati se čemu će vam služiti odabrani bicikl. Ako je riječ o vožnji gradom, odaberite gradski bicikl (city bike) s najmanje 5-10 brzina ili električni bicikl, koji omogućuje lakše okretanje pedala, a time i manje znojenje pri dolasku na posao. Za češću vožnju uzbrdo ili za dulje ture asfaltom odaberite touring bike ili trekking bike s većim brojem brzina. Ti se bicikli lako kreću i po makadamskoj podlozi. Za vožnju pretežito makadamom ili poljskim/šumskim putovima odaberite brdski bicikl (mountain bike) s većim brojem brzina (18- 30) za lakše svladavanje uspona.

Sportska vožnja

Za sportsku vožnju odaberite trkaći cestovni bicikl ili trkaći brdski bicikl s više brzina; lakši je i ima još neke posebne karakteristike. To su osnovne vrste bicikla ovisno o namjeni, no postoje i brojne podvrste koje omogućuju po nekoliko vrsta vožnji na jednom biciklu.

Ako, primjerice, nabavite brdski bicikl, možete se njime služiti na svim terenima i vrstama vožnji, no za neke će vožnje, kad ima mnogo asfalta, možda ipak biti manje praktičan nego, primjerice, trekking bike. Takav bicikl zbog veličine kotača i vrste guma može biti pogodniji za asfalt te dobar i za makadamske dionice, ali ne za pregrub ili rahli makadam.

Znanje o biciklima i vještinu stječete iskustvom vožnje na njima, pa je pri nabavi prvog bicikla najbolje potražiti stručnu pomoć i savjet u specijaliziranim biciklističkim trgovinama ili pretraživanjem specijaliziranih internetskih stranica.

Osnovna oprema na biciklu

Prednje i stražnje svjetlo, reflektirajuća svjetla (prednje, stražnje, na žbicama i pedalama kotača), pribor za demontažu/montažu gume, rezervna zračnica, pumpa, alat ovisno o vrstama vijaka (uglavnom imbus ključevi), zvono, torbica za pribor, bočica (bidon) i držač bidona (bočice za vodu). Osnovna oprema za biciklista su cipele s čvrstim potplatima ili biciklističke cipele ovisno o vrsti pedala, kratke ili duge hlače (s užim nogavicama kod gležnjeva), ili biciklističke hlače, potkošulja, majica ili biciklistički dres s džepovima straga, vjetrovka, biciklističke naočale, kaciga (obvezna oprema) i rukavice te kapa ili potkapa. Kaciga treba biti adekvatne veličine i optimalno podešena na glavi.

Foto: iStock
Ako imate veće ambicije i/ili ako vam novac nije presudan, priuštite si najbolje (ne mora biti nužno i najskuplje).

ZA NAPREDNE BICIKLISTE

Bicikl

Bicikl već imate, vjerojatno i osnovnu i dodatnu biciklističku opremu, kao i mnogo prijeđenih kilometara, sami ili u grupi. Možete početi razmišljati o okviru, opremi, kotačima. Pravilo je i ovdje znano: što veća kvaliteta – viša je i cijena. Najskuplje komponente nisu uvijek i najtrajnije te je stoga uvijek dobro zapitati se što je najbolje za vas.

Ako imate veće ambicije i/ili ako vam novac nije presudan, priuštite si najbolje (ne mora biti nužno i najskuplje). Savjeti iskusnih vozača, prodavača i servisera pritom su vrlo korisni, kao i mnoštvo informacija na internetu. Najvažnije su komponente bicikla okvir i kotači, a budući da se najveća razlika u bicikala više klase osjeti baš na kotačima i gumama, tu ne treba previše štedjeti.

Fizička sprema (kondicija)

Redovitim korištenjem biciklom možete postići da bez problema prelazite i više od 100 kilometara u danu. Ovaj oblik rekreacije ima brojne pozitivne učinke na rad srca i pluća te gotovo svih glavnih mišića u tijelu.

Kombinacijom vožnje u sjedećem i stajaćem stavu jačate i održavate vitalnim cijeli organizam te uza zdravu prehranu stvarate preduvjete za odlično zdravlje i zavidnu kondiciju. Ako pametno vozite, bicikl će vam uzvratiti mnogim dobrobitima i pružiti mnogo zadovoljstva!

PRVI SVEOBUHVATNI BICIKLISTIČKI VODIČ U HRVATSKOJ

Osjećajući potrebu za jednim sveobuhvatnim biciklističkim vodičem u Hrvatskoj, Mozaik knjiga je izdala BICIKLISTIČKI VODIČ - SREDIŠNJA HRVATSKA, SLAVONIJA, BARANJA I ZAPADNI SRIJEM.

Vrhunski poznavatelji i stručnjaci u ovom području napisali su knjigu koja će brojnim ljudima diljem Hrvatske koristiti za upoznavanje Panonske Hrvatske na dva kotača. Osim što se vožnjom biciklom potiče zdrav način života, ova knjiga promovira aktivno provođenje slobodnog vremena. Bicikl je u Panonskoj Hrvatskoj još od druge polovice 19. stoljeća vrlo popularno prijevozno sredstvo, a posljednjih desetljeća biciklizam postaje omiljen oblik rekreacije. Pritom se puno pažnje posvećuje uređivanju sadržajima bogatih biciklističkih ruta, od kojih su mnoge mjesto našle i u ovom vodiču.

Autori – strastveni biciklisti

Autori Lidija Vrečar Mišćin i Robert Rigo strastveni su obožavatelji biciklizma. Zajedno sudjeluju i izrađuju brojne projekte biciklističkih ruta na području Hrvatske, a od 2004. zajedno uređuju internetski portal pedala.hr. Ističu kako ovaj vodič omogućuje upoznavanje s mogućnostima vožnje biciklom po označenim i neoznačenim te asfaltiranim i makadamskim rutama turističkih regija Središnje Hrvatske te Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Opisane rute različitih su duljina i stupnja težine, pa su prilagođene raznim skupinama biciklista od obitelji s djecom, preko klasičnih rekreativaca do onih sklonijih zahtjevnijim terenima

Prava je to prilika da se uputite na neodoljive vožnje nepreglednom, plodnom nizinom, gustim hrastovim šumama, uz rijeke, jezera i močvare s lijepim izletištima i seoskim gospodarstvima.

Vrhunske fotografije, opisi ruta i karte

Ovaj informativni biciklističko-turistički vodič na 280 stranica donosi:

  • detaljne opise 40 biciklističkih ruta (25 ruta u Središnjoj Hrvatskoj i 15 ruta u Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu) u čak 13 panonskih županija.
  • pregledne karte s iscrtanim visinskim profilom, kratkim tehničkim opisom rute, jasno izraženim smjerom vožnje, mogućnostima skretanja s rute i piktogramima. koji upućuju na najvažnije sadržaje u prostoru.
  • zanimljive tekstove o usputnim turističkim atrakcijama.
  • vrhunske fotografije prostora koji je obuhvaćen pojedinom rutom.
  • korisne internetske stranice o znamenitostima i preporučljivom smještaju.

PRVI SVEOBUHVATNI BICIKLISTIČKI VODIČ u Hrvatskoj

Linker
31. ožujak 2024 18:24