Tour of Croatia

Vrhunska sportska uzbuđenja i najljepša razglednica Hrvatske

Međunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia održat će se kroz šest etapa, ukupne dužine 1043 kilometara. Ovogodišnje izdanje utrke je najatraktivnije dosad, jer donosi vrhunska uzbuđenja, poput čak dva uspona na Učku tijekom pete etape i cilj na vrhu Sveti Jure (1762 metara) na Biokovu, što je dosad najveća visinska točka na Tour of Croatia.

 

Ukupno dvadeset ekipa i 156 biciklista startat će 18. travnja u 11:15 sati iz Osijeka prema Koprivnici na prvoj od ukupno šest etapa ovogodišnjeg izdanja međunarodne biciklističke utrke Tour of Croatia. Utrku su na konferenciji za medije predstavili organizatori Vladimir Miholjević i Ivan Črnjarić, a pridružili su im se i neki od sudionika. među kojima i prošlogodišnji pobjednik Matija Kvasina te jedna od najvećih biciklističkih zvijezda Vincenzo Nibali.

Vladimir Miholjević, sportski i tehnički direktor utrke, naglasio je kako je Tour of Croatia jedan od najvećih sportskih događaja u Hrvatskoj što potvrđuju i brojke. 'Tour of Croatia je događanje kojem je sportska arena zapravo cijela naša Hrvatska, utrka se održava na više od 1000 kilometara, uključeno je 12 gradova domaćina i brojni prolazni gradovi. Mnogo je partnera bez čije podrške ovakav projekt ne bi bio moguć, no posebno zahvaljujemo Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske te Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa koji brinu za sigurnost svih natjecatelja i sudionika i ovogodišnje utrke Tour of Croatia.'

 

Promocija gradova

Uz natjecateljsku komponentu, Tour of Croatia je i jedinstveni turistički proizvod u Hrvatskoj jer donosi brojne koristi za promociju gradova i regija kroz koje prolazi.

Netko je rekao kako je utrka Tour of Croatia najljepša razglednica koju Hrvatska šalje u svijet. A ove godine slika će ići u čak 180 zemalja svijeta. Hvala svim partnerima i sponzorima koji su pomogli u realizaciji projekta. Na utrci radi oko dvije tisuće ljudi, od čega je 1700 osoba uključeno u organizaciju što je dobar pokazatelj koliko je ovo složeno i zahtjevno događanje, izjavio je Ivan Črnjarić, event i marketing direktor utrke.

Ove godine je novost suradnja s A.S.O.-om (Amaury Sport Organisation) koji će, zahvaljujući njihovom dugogodišnjem iskustvu u organizaciji i promociji najpoznatijih biciklističkih utrka svijeta, kao što su Tour de France, Vuelta a España te Tour of California, za organizatore Tour of Croatia distribuirati TV signal diljem svijeta, što će zasigurno pridonijeti visokoj međunarodnoj vidljivosti, marketinškoj vrijednosti projekta i promociji Republike Hrvatske.

 

Etape

Početak utrke je u Osijeku iz kojeg kreće 227 km duga, gotovo u potpunosti ravničarska ruta prema Koprivnici. Konfiguracijski i dužinski ovakav start predstavlja idealan uvod, kako bi natjecatelji  uhvatili ritam utrke, posebno zbog toga što se većina biciklista vratila sa visinskih priprema za Giro d'Italia. Dok će biciklisti uglavnom voziti u više-manje kontroliranom tempu, za gledatelje pred malim ekranima bit će to prilika da uživaju u izuzetnim turističkim kadrovima i prikazima tipično srdačnih slavonskih dočeka biciklističke karavane koja će prolaziti kroz brojna mjesta. Uzbuđenja se očekuju pred sam kraj etape, kod Ludbrega gdje će započeti formiranje pozicija za finalni sprint koji će završiti u centru Koprivnice.

Nakon prvog dana svi sudionici sele se u Trogir, iz kojeg počinje druga etapa. Iako kratka etapa od svega 123 kilometara, ovo će biti dionica koja već u startu utrke može utjecati na ukupni poredak ovogodišnje utrke Tour of Croatia. Start u gradu Trogiru nudi nezamjenjivu povijesnu scenografiju, a turistički biseri Makarske rivijere - Brela, Makarska i Tučepe pružit će dobru inspiraciju mnogima da upravo Hrvatsku izaberu kao destinaciju za ovogodišnje ljetovanje. Iz Podgore započinje za neke sudionike možda najteži uspon kojeg su ikada vozili na nekoj utrci. 29 kilometara dug uspon na vrh Sveti Jure, koji je sa svojih 1762 metara drugi najviši vrh u Hrvatskoj bit će spektakl kakav u Hrvatskoj još nije viđen.

Treći dan na rasporedu je najduža dionica ovogodišnje utrke, čak 237 kilometara duga etapa između Imotskog i Zadra. Nakon prolaznog cilja u Šibeniku, slijedi tehnički složeni prolasci kroz turistička središta Pakoštane i Biograd na Moru u kojem se nalazi drugi bonifikacijski sprint na etapi, a zatim i Sveti Filip i Jakov te Sukošan koji će i vizualno obogatiti kulise ove etape. Završni krug u Zadru prolazi starom gradskom jezgrom, a biciklisti će morati biti maksimalno koncentrirani i dobro pozicionirani zadnjih nekoliko kilometara žele li osigurati pravu poziciju i sačuvati energiju za sprint.

Bit će važna taktika i rad cijele ekipe, jer je posljednji kilometar širok i bez zavoja te je izgledno da pobijedi onaj natjecatelj koji izabere pravi trenutak za pozicioniranje i početak sprinta na udaljenosti od cilja, ne većoj od 200 metara.

Foto: Promo

Ispit mentalne i fizičke snage

171 kilometara duga četvrta etapa između Crikvenice i Umaga bit će idealna za bjegove skupine biciklista. Crikveničko zaleđe, prolazak kroz Novi Vinodolski i Bribir prilika su za napade i ovdje vrlo lako može doći do odvajanja skupine biciklista. Posebno je interesantan prolazak kroz tunel Učka, čime će se iz Kvarnera biciklisti i cijela karavana preseliti u Istru. Druga faza utrke je mirnija i omogućava ekipama sprintera da kontroliraju utrku i pripreme teren za svoje lidere. Za očekivati je da će pobjedu na ovoj etapi osvojiti jedan od sprintera koji bi prvi trebao proći ciljem smještenim uz ATP stadion u Umagu.

 

A onda bez dvojbe slijedi kraljevska etapa ovogodišnje utrke. Bit će to pravi ispit mentalne i fizičke snage pojedinca i njegove ekipe. Odmah nakon starta u Poreču za očekivati je da počnu formirati grupe, ali nakon što biciklisti prvi put "zagrizu" Učku sa istarske strane počinje pravi test. Čak i oni najslabiji morat će uložiti maksimalni napor kako ne bi previše zaostali, jer ako ovdje previše zaostanu prijeti im ispadanje iz daljnjeg tijeka utrke radi vremenskog limita u kojem moraju okončati etapu. S Učke slijedi brz spust do Matulja i predaha gotovo da nema. Slijedi uspon na Kastav gdje je drugi brdski cilj te izuzetno dinamična trasa do Viškova i prvog prolaznog cilja na etapi. Nakon toga etapa prelazi kanjon Rječine u Pašcu i spušta se starom Luizijanom na istočni dio Rijeke, prolazi preko riječkog Korza i gdje je smješten prolazni cilj.

 

Za sve gledatelje će prolazak biciklista preko Korza biti spektakularan. Nakon toga se kreće prema Opatiji, gdje biciklisti trebaju nadoknaditi posljednje doze energije kako bi dali sve od sebe na posljednjem usponu na Poklon. Stara dama, Opatija ovaj puta neće piti uspavana ljepotica nego izuzetno zahtjevna dionica gdje će se biciklisti boriti za pozicije prije početka samog uspona kojeg moraju svladati u ukupno 922 metara nadmorske. Ova peta etapa ukupno zbraja preko 3000 metara uspona i gotovo sigurno možemo reći da će se ovdje odlučiti ukupni  pobjednik utrke Tour of Croatia 2017. 

Foto: Promo

Rijetko viđen spektakl

Završna etapa duga 147 kilometara kreće iz Samobora, jednog od najomiljenijih i najstarijih izletničkih odredišta u Hrvatskoj. Već u Svetoj Nedjelji prilika je sa skupljanje bodova na prolaznom cilju, nakon čega će biciklisti krenuti putem magistrale prema Zagorju da bi kod izlaza za Oroslavje skrenuli istočno i nastavili zaobilaziti Zagrebačku goru. Od Oroslavja ruta kreće prema Mariji Bistrici, a nekoliko kraćih uspona bit će prilika za one koji se uspiju odvojiti da naprave značajniju vremensku razliku u odnosu na glavnu grupu.

Prvi brdski prolazni cilj ove etape je kod Marije Bistrice, nakon čega slijedi ulazak u Bedenicu i povratak u Zagrebačku županiju. Bit će to prilika da se grupe ponovno preslože i pripreme za zadnji brdski cilj ove etape koji je pozicioniran u centru Svetog Ivana Zeline. Brzina glavne grupe će nakon ovoga sigurno pojačati kako bi uhvatili eventualne bjegunce prije Zagreba. U glavni grad Hrvatske ući će se preko Ulice Hrvatske bratske zajednice, Vukovarske, Miramarske i preko Gundulićeve ulice doći na krug koji vodi preko Ilice u Mesničku, na Trg Svetog Marka i dalje na Kaptol, Palmotićevu, Boškovićevu do Gundulićeve.

Slijede dva prolaska ispod ciljnog luka, a treći će označiti kraj utrke. Ovako isplanirana završnica u prethodne dvije godine dobila je niz pohvala od strane stručnjaka i medija zbog zahtjevnosti ali i velike atraktivnosti. Naime, uspon Mesničkom ulicom idealan je za kompletnije i eksplozivnije bicikliste, i pruža rijetko viđen spektakl.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo