Zanimljivo istraživanje

Vježbanje nogu važno je za živčani sustav

Nedostatak vježbanja (posebno vježbi s opterećenjem nogu) mijenja, naime, kemiju tijela na staničnoj razini, što utječe na živčani sustav.

 

- Nije slučajno da ljudi trebaju biti aktivni: hodati, trčati, koristiti nožne mišiće kako bi sjeli ili ustali i slično. Neurološko zdravlje nije jednosmjerna ulica u kojoj mozak naređuje mišićima - izjavila je dr. Raffaella Adami sa Sveučilišta u Milanu, u Italiji, gdje su proveli istraživanje na miševima koje je pokazalo da neurološko zdravlje ovisi o signalima koje nožni mišići šalju do mozga i obrnuto.

Nedostatak vježbanja (posebno vježbi s opterećenjem nogu) mijenja, naime, kemiju tijela na staničnoj razini, što utječe na živčani sustav. Manjak fizičke aktivnosti dovodi do smanjene količine kisika u tijelu, a to stvara anaerobno stanje i mijenja metabolizam, što pak otvara mogućnost za razvoj mnogih bolesti.

- To je još jedan dokaz o tome koliko je kretanje važno u očuvanju zdravlja - kažu milanski stručnjaci.

Njihova studija trajala je 28 dana, tijekom kojih su miševi normalno jeli, ali im je onemogućena pokretljivost stražnjih nogu.

Rezultat iznenađuje - ograničavanje aktivnosti dovelo je do smanjenja živčanih matičnih stanica za 70% u odnosu na miševe koji su mogli koristiti sve četiri noge.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo