Zbog specifičnosti izvedbe ove vježbe, putem snažnog izdaha i snažnog te ubrzanog uvlačenja trbuha prema unutra, naše tijelo se u potpunosti rješava ugljičnog dioksida i drugih nečistoća.
 Getty Images
Kapalabhati

Vježba disanja od samo 5 minuta: bistri um, čisti pluća, uklanja zatvor i regulira šećer

Ovu, kao i sve druge vježbe disanja, treba izvoditi rano ujutro na prazan želudac ili tri-četiri sata nakon obroka; ne preporučuje se kasno navečer jer može uzrokovati nesanicu.

Mnoge kulture svijeta i drevne civilizacije znale su i prakticirale razne vježbe disanja pomoću kojih se svjesno kontrolira dah, stimulira i povećava životna energija. Ljudski život ustvari direktno ovisi o načinu disanja. Smatra se da bi čovjek mogao živjeti čak i do 360 godina da živi bez stresa i napetosti te da ispravno diše. S obzirom na to da je disanje direktno povezano s radom srca kao i životnim vijekom, sporo disanje ide uz sporiji srčani ritam i obrnuto. Nadalje, srce miša kuca i do 1000 puta u minuti i on ima vrlo kratak životni vijek, dok je srčani ritam slona 25 otkucaja u minuti. Nije stoga teško zaključiti kolika je važnost ispravnog disanja, kojem danas tako malo pažnje posvećujemo.


Vježba za sjaj glave

Među drevnim vježbama disanja ističemo vježbu Kapalabhati, poznatiju i kao sjaj glave. To govori i samo značenje te riječi, prevedeno sa sanskrtskog jezika, gdje 'Kaphala' znači čelo, a 'Bhati' znači svjetlo. Kapalabhati je tako vježba koja čini čelo i cijelu glavu sjajnima. Zbog svoje iznimne snage ova pranajama se smatra najvažnijom od svih pranajama. Prije svega Kapalabhati je dvojaka vježba - ona je vježba disanja (pranajama) i vježba jogijskog čišćenja (krija) jer pomaže u uklanjanju viška sluzi iz organizma, jača solarni pleksus koji je stup cijelog tijela te čisti i jača pluća. No zašto ona daje sjaj glave?

Zbog specifičnosti izvedbe ove vježbe, putem snažnog izdaha i snažnog te ubrzanog uvlačenja trbuha prema unutra, naše tijelo se u potpunosti rješava ugljičnog dioksida i drugih nečistoća, dok istovremeno dovedeni kisik obogaćuje krv kojom se raspoređuje kroz cijelo tijelo, u noge, ruke i mozak. Zbog poboljšanog dotoka kisika i krvi u mozak, ova vježba pročišćuje um, poboljšava koncentraciju, daje sjaj glave te miran i stabilan um (bez negativnih misli, depresije i napetosti). Povećava mentalni potencijal te aktivira pinealnu i pituitarnu žlijezdu.

Dakle, Kapalabhati je vježba koja dovodi do jasnoće pri svim aktivnostima za koje je čeoni režanj zaslužan - rješavanju problema, donošenju odluka, nadzoru nad svjesnim ponašanjem i osjećajima.


Dobrobiti ove vježbe

Iznimna važnost ove pranajame je u tome što jačajući solarni pleksus koji je stup našeg tijela, ona utječe i na sve vitalne organe koji se nalaze u trbušnoj šupljini - na spolne organe, jetru, gušteraču, bubrege, želudac, crijeva, itd. Kada ti organi počnu slabiti, tijelo počinje starjeti. Vježba Kapalabhati jača navedene organe te time omogućuje tijelu da (za)drži mladolik izgled i vitalnost dulje vremena. Također pomaže kod bolesti mozga, astme, sinusa i drugih problema s disanjem, uklanja zatvor, regulira šećer u krvi, otklanja začepljenja u arterijama. Oni koji je prakticiraju idu toliko daleko da tvrde kako ovom vježbom možemo izliječiti sve bolesti, čak i rak.

Kapalabhati budi i probavnu vatru Agni koja se nalazi u želucu i koja pokreće sve biološke procese. Hranu, koju unosimo u jednom obliku, agni transformira u oblik koje naše tijelo može iskoristiti. Međutim, kod većine ljudi danas ta vatra je slaba, stoga se javlja problem nagomilavanja kilograma, osjećaj težine nakon jela, nadutost... Kako biste 'rasplamsali' svoju probavnu vatru te imali zdrav i uravnotežen metabolizam, preporučujemo prakticiranje vježbe disanja - Kapalabhati.


Izvođenje

Sjednemo u padmasanu (ili neki drugi položaj za meditaciju). Provjerimo da su nam kralježnica, vrat i glava ravni. Ruke su opuštene, na koljenima; dlanovi su ravni i okrenuti prema gore.

Izdah je forsiran (na nos), dok istovremeno uvlačimo abdomen prema unutra. Udah (na nos) je opušten, prirodan i normalan (pri čemu trbuh vraćamo u prirodan početni položaj). Kada izdišemo, stišćemo sve mišiće stomaka i donjeg dijela trbuha. Možemo staviti ruke na donji dio trbuha da si pomognemo uvući ga (trbuh mora što više ući unutra prema kralježnici). Ne žurimo i ne napinjemo se. Ostali dio tijela je opušten i miran (lice, vrat, ruke). Izdah je svaku sekundu.

Vježba se izvodi 10-15 minuta. Ako ne možete izvoditi u komadu, možete izvoditi i po 5 minuta u komadu po tri serije, a kasnije se može raditi i duže. Minimalno vrijeme izvođenja ove vježbe je 5 minuta kako biste ostvarili njene dobrobiti. U početku je moguća bol u leđima i abdomenu koja nakon nekog vremena nestaje. Kao i u svemu, i ovdje je stvar u kontinuiranom vježbanju.

Ovu, kao i sve druge vježbe disanja, treba izvoditi rano ujutro na prazan želudac ili tri-četiri sata nakon obroka; ne preporučuje se kasno navečer jer može uzrokovati nesanicu.


OPREZ!

Kapalabhati trebaju izbjegavati osobe koje pate od problema sa srcem, vrlo visokog krvnog tlaka, vrtoglavice, epilepsije, bruha ili čira na želucu. Ne preporučuje se za vrijeme trudnoće. Za ispravno izvođenje ove vježbe potrebno je vodstvo kvalificiranog učitelja. Divine Energy Park školuje kvalificirane učitelje za podučavanje ove kao i drugih vježbi disanja u sklopu Divine Health Programa.


POZIV NA BESPLATNO PREDAVANJE

Sve civilizacije svijeta su proučavale i veliku pažnju pridavale nevidljivom, duhovnom aspektu ljudskog bića. Te drevne kulture su imale puno dodirnih točaka jedna od njih je i mistično treće oko zvano Kamen Mudraca. Upravo to je tema predavanja koje će se održati 13. lipnja u 19 sati u Omnibus foto studio, Brozova 36/2 u dvoristu (kod Ciboninog tornja) u Zagrebu.

Na predavanju ćete više saznati i o:

  • funkciji pinealne žlijezde i zašto je toliko bitna
  • linga jogi
  • povezanosti ljudskog fizičkog i psihičkog tijela
  • što su to psihički centri
  • misteriji Kundalini te
  • koje su prakse buđenja unutarnjeg trećeg oka

Više saznajte OVDJE.

Linker
19. travanj 2024 13:31