Na Bundeku se ove godine okupio rekordan broj sudionica u dm ženskoj utrci.
 Snimio: Tomislav Rosandić
dm utrka

Utrka na Bundeku oborila je sve dosadašnje rekorde

Deset najbržih sudionica natjecateljske utrke osvojilo je nagrade, a najbrža je uz vikend u Termama Tuhelj osvojila i darovnu karticu dm-a od 3.000 kuna. No, najbitnije je da su se svi dobro zabavili i barem nekoliko minuta ovog dana odvojili za fizičku aktivnost

Babybonus utrka za djecu do 6 godina te dm ženske utrke (rekreacijska od 2,1 km i natjecateljska u dužini 6,3 km) održale su se ove subote na zagrebačkom Bundeku.

Na Bundeku se okupio rekordan broj sudionika u dm ženskoj utrci. Više od 4.100 trkačica i 900 malih trkača na Bundeku su s dm-om trčali tri utrke. Pobjedu je odnijela Marija Vrajić, jedna od najboljih hrvatskih dugoprugašica.

Iako je izgledalo kao da će kiša pokvariti planove organizatora, tisuće natjecateljica i stotine klinaca okupilo se kao da im je moto bio "ništa nam neće ovu utrku pokvarit". I baš tako je i bilo. Tek nekoliko kapi kiše palo je uoči prelaska ciljne linije i posljednjih žena u natjecateljskoj utrci.

Dobra vibra

No to zaista nikome nije smetalo jer se zagrebačkim jugom osjećala pozitivna vibra u zraku. Dijelom je to bilo zbog svečanog momenta ove utrke, a taj je proslava 20. godina dm-a, a dijelom i zbog sve veće osviještenosti o potrebi i dobrobitima fizičke aktivnosti.

Foto: Živim
Gotovo 5 minuta trajalo je dok su sve natjecateljice krenule sa starta rekreacijske utrke. "Zmija" u plavim majicama bila je zaista impresivna.

Obiteljsko slavlje

Na terasama dvaju kafića oko jezera tražio se stol više, škrinje sa sladoledom munjevito su se praznile, za igru na spravama na dječjem igralištu čekalo se u redu, baš kao i za prolazak šetnicom. No, patkicama u jezeru, baš kao i okupljenima ništa od toga nije smetalo. Svi koji su došli mogli su posvjedočiti kako je to bila prava obiteljska proslava - vidjeli smo roditelje s djecom, bake i djedove s unucima, prijatelje, zaljubljene parove, pa čak i sve generacije obitelji.

Četiri generacije

Na jednu takvu smo i mi naletili - malenom Viti su 4 godine pa je već po drugi puta trčao Babybonus utrku, njegova mama Ivana ima 37 godina i također je drugi puta na utrci, njezina mama Vesna rekla je kako ima već nekoliko godina da je prošla peto desetljeće i trči rekreativnu žensku utrku od prvog dana, baš kao i njezina mama kojoj su, pazite sad, 83 godine!

Iako nisu imale ambiciju osvojiti nagrade, ove tri žene i njihov jedini muški pratitelj kažu kako nisu željeli propusiti ovo događanje jer smatraju kako im je jedino bilo važno dan provesti zajedno u prirodi.

"Odlično smo se provele i prezadovoljne smo što smo uspjele otrčati rekreacijsku utrku. Možda mojoj kćeri to nije tako veliki problem jer još uvijek ima super liniju, a i godine joj idu u prilog, ali ja i moja mama, na trenutke smo ostajale bez daha. No, osjećamo se super!" ispričala nam je Vesna.

Najstarija među damama, 83-godišnja Mara istaknula je kako je cijeli život aktivna te svakodnevno vozi bicikl i čuva praunuke.

Foto: Živim
Babybonus utrka, iako duga tek 300 metara, izmorila je mališane, no svi do jednoga došli su do cilja uz glasno navijanje roditelja, baka, djedova, kumova, stričeva...

Tajna vitalnosti

"Lagala bih kada bih rekla da sam otrčala tih 2 kilometra lagano, ali, iskreno, i nije mi bilo tako teško. Znate, ne sjećam se kada sam se vozila u automobilu ili tramvaju, ja vam svugdje idem na svom biciklu iako me polako izdaje. I njemu je već gotovo 30 godina, pa bih ga trebala zamijeniti mlađim. No, to će još malo pričekati sve dok me može nositi. Zapravo, teško bih ga se odrekla jer je upravo on zaslužan što u ovim godinama mogu hodati i trčati." objasnila nam je tajnu svoje vitalnosti.

Njezina unuka Ivana koja je na utrci drugu godinu za redom sa svojim sinom, složila se kako je važno podržati ovakve događaje jer na taj način šaljemo dobru poruku mlađim generacijama.

"Za mene je fizička aktivnost jako važna i želim to prenijeti na svoje dijete. Da bih u tome uspjela mislim kako je važno da ga tako usmjeravam od najranije dobi."

I upravo to je pouka ovog događanja.

Čestitamo svim sudionicama, a ponajviše mališanima koji su i ovoga puta bili naši favoriti :)

Dijelić atmosfere, pogledajte u nastavku. Možda se i pronađete...

Humanitarni karakter
U pet godina održavanja u dm ženskoj utrci sudjelovalo je više od 11.500 žena, a više od 2.400 djece napravilo je svoje prve trkaće korake u četiri dm babybonus utrke. Utrke su i ove godine imale humanitarnu notu jer su uplatama kotizacija za prijavu građani podržali rad udruge Crveni nosovi s više od 13.000 kuna.

Linker
19. travanj 2024 18:41