Svaki dan vježbamo s Hanom Dervović!
 Snimila: Neja Markičević/Hanza Media
VIDEO SPECIJAL JOGA ZA POČETNIKE

Uklonite bol u leđima i nogama uzrokovanu išijasom

Pridružite nam se i jogom ispunite duh i tijelo pozitivnom energijom! Sve što vam treba za uspješno vježbanje je joga prostirka, jastuk, (po potrebi-joga blok), malo prostora toliko da možete raširiti ruke i dobra volja!

Joga vježbe osmislili su i pripremili: Divine Energy Park, Hana Dervović učiteljica joge

Ovom jednostavnom sekvencom uklonite bol u leđima i nogama uzrokovanu išijasom. Vježbama ćete ojačati mišiće leđa te poboljšati cirkulaciju u nogama i donjem dijelu leđa.

1) Položaj Krave

Iz položaja Mačke, lijevu nogu prebacite preko desne, razmaknite u strane stopala te sjednite između peta. Koljena su jedno iznad drugog. Sklopite ruke ispred srca ili ih stavite na koljena. Leđa su uspravna. Možete zatvoriti oči ili gledati pred sebe. U završnom položaju napraviti 5 udaha i izdaha. Vratite se u početni položaj i ponovite isto s drugom nogom.

Dobrobiti: pomaže pri uklanjanju bolova u leđima, ukočenosti ramena i vrata, povoljno djeluje na išijas i reumu te razvija grudni koš.

2) Golub

Iz položaja Mačke koljeno desne noge stavite između ruku, desno stopalo postavite naprijed sve dok vam desna peta ne bude u ravnini sa lijevim kukom, a potkoljenica u odnosu na natkoljenicu pod kutom od oko 45 stupnjeva. Kukovi vam trebaju biti u istoj liniji i u paraleli s podom. Ruke neka vam posluže kao oslonac, možete zabaciti i glavu unazad. Zadržati završni položaj 5 udaha i izdaha. Ponovite s drugom nogom.

Dobrobiti: oslobađa piriformis i pomaže kod išijasa, snažno otvara mišiće pregibače kukova i mišiće prepona, poboljšava cirkulaciju u mokraćnom i reproduktivnom sustavu.

3) Klupica

Iz položaja Mačke podignite desnu ruku i lijevu nogu, zategnite prste na stopalu i usmjerite ih u pod. Kukovi ostaju u ravnini i paraleli s podom. Pogled usmjerite u pod. Zadržite barem 30 sekundi. Ponovite sa suprotnom nogom i rukom.

Dobrobiti: Jača mišiće leđa, ruku i nogu, također jača trup.

4) Konjsko uvrtanje

Legnite na leđa savijenih koljena, pete stavite do stražnjice i spojite stopala. Isprepletite prste i stavite iza glave. Izdahom spustite oba koljena na jednu stranu, a glavu okrenete u suprotnu, udahom vratite u sredinu i ponovite vježbu u suprotnu stranu. Napravite 5 do 8 puta u svaku stranu.

Napomena: kada spustite koljena na tlo, neka budu otprilike koljeno poviše koljena, skočni zglob poviše skočnog zgloba.

Dobrobiti: izuzetna vježba za korekciju posture. Oslobađa napetost i ukočenost iz kralježnice i vrata te pospješuje probavu.

5) Koljena na prsa

Legnite ravno na leđa, savijte noge i privucite natkoljenice na prsa. U završnom položaju duboko dišite do 2 minute, pažnja neka vam bude na dahu.

Dobrobiti: Ova vježba opušta cijelo tijelo, naročito leđa i kukove.

Linker
14. travanj 2024 10:20