Ovo djeluje

Top 6 aktivnosti koje će vas riješiti suvišnih kila

Najčešće pitanje koje klijenti postavljaju trenerima je: Kako se riješiti masnih naslaga na trbuhu, bedrima... i kojim aktivnostima to mogu postići?

Piše: Robert Grubeša, fitness instruktor i osobni trener


 

Postoji bezbroj varijanti na koji način to postići, no pojedinim ljudima teretana i dugotrajni kardio treninzi brzo dosade te unatoč velikoj želji da postignu željeni cilj posustaju i naposlijetku odustaju.

U nastavku vam donosimo nekoliko primjera kako različite aktivnosti u isto vrijeme mogu biti zanimljive i učinkovite.

 

Prije svega na tjelesnu aktivnost trebamo gledati kao užitak koji pozitivno utječe na naše zdravlje, oslobađa nas stresa i poboljšava naš fizički izgled. Da bismo mogli postići sve od navedenog potrebno je pronaći aktivnost koja svojim kretnim strukturama i fizičkim zahtjevima odgovara našim individualnim potrebama i željama. Kada pronađemo takvu aktivnost, na pravom smo putu i već smo korak bliže ostvarenju našeg cilja.

 

1. Preskakanje užeta

Vrlo učinkovita aktivnost koja sagorijeva preko 1000 kcal/h. U ovoj vježbi tijelo je potpuno angažirano. Moguće je početi sa kraćim intervalima rada koji traju 15-30 sekundi te postupno povećavati dužinu intervala rada sukladno individualnim mogućnostima.

Postoje različite varijante preskakanja, kao što su preskakanja sa skokovima prema naprijed, nazad, u stranu i sl.  

Ova aktivnost pozitivno utječe na "topljenje" masnih naslaga, kao i na tonus mišića, posebno mišića nogu. Kao i svaka aktivnost i preskakanje užeta ima par osnovnih pravila kako bi vježba bila što učinkovitija, i ono najvažnije, kako se ne bi ozlijedili tijekom izvedbe same vježbe. Položaj tijela mora biti uspravan, pogled prema naprijed, ruke koristimo samo u zglobu šake te skokove izvodimo na prstima bez previše savijanja koljena prilikom doskoka.

 

2. Veslanje

Aktivnost koja odlično utječe na razvoj gornjeg dijela tijela. Osim ako niste trenirali veslanje, najčešći oblik veslanja sa kojim ste se susreli vjerovatno je veslanje na veslačkom ergometru. Veslanjem sagorijevamo 500-600 kcal/h. Osim što razvija i oblikuje gornjio dio tijela, veslanjem u velikom postotku aktiviramo i donji dio tijela (noge, mišiće zdjeličnog pojasa). Potrebno je svladati tehniku veslanja kako bi smo mogli učestalo izvoditi ovu aktivnost i ostvariti njene benefite. Ako uzmemo u obzir da većina ljudi danas sjedi dok radi, veslanje je definitivno odlična vježba koja utječe na korekciju držanja, odnosno posturu tijela. Konkretno, vraća tijela iz fleksije (pogrbljeno držanje) u prirodan i neutralan položaja.

 

3. Boks/kickboks

Oni kojima su aktivnosti poput trčanja i veslanja ipak previše monotone i pomalo dosadne, pravi izbor može biti boks ili nekakva varijanta borilačkih sportova. Danas postoje grupni i individualni treninzi u kojima treneri podučavaju klijente tehnikama boksa. Bilo na grupnog ili individualnom treningu, opterećenje raste sukladno znanju vježbača, odnosno ovisi o njegovoj tehnici boksa, a upotreban je angažman cijelog tijela za izvođenje ove aktivnosti.

Boks je odličan način kako izbaciti negativnu energiju te se riješiti stresa, a ujedno sagorjeti i zavidan broj kalorija.

Sat vremena boksa sagorijeva oko 600 kcal/h.

Foto: iStock

 

4. Planinarenje

Ako ste osoba željna avanture, planinarenje je pravi izbor za vas. Sve više osoba bira planinarenje kao aktivnost kojom se žele dovesti do bolje forme, a time i bolje izgledati.

No oni koji su probali planinarenje znaju da ljepota ove aktivnosti nije samo u tome već da planinariti znači puno više od samog sagorijevanja kalorija.

Riješavanje stresa, probijanje vlastitih granica, povećavanje radnog kapaciteta samo su nekoliko od benefita koje nam ova aktivnost pruža. Priroda, zelenilo, potoci, cvrkut ptica, definitivno je nešto što nas opušta. Ovisno o intenzitetu aktivnosti, planinarenje sagorijeva 500-1000 kcal/h. No prije nego se upustimo u takvu avanturu, potrebno je osigurati par osnovih stvari. Zbog neravnog terena koji može izazvati uganuća skočnog zgloba, važno je pripremiti mišiće i zglobove na takve uvjete. Odgovarajuća oprema, poput tenisica i tople odjeće definitivno isto spadaju u tu kategoriju. Mišići koji su najviše aktivni prilikom planinarenja definitivno su noge i stražnjica. Osim toga što smo na većoj visini, zrak je svježiji i čišći te na taj način dišemo dublje i opuštamo organizam.

 

5. Rolanje

Kao jedna od najboljih aktivnosti za razvoj mišića nogu i stražnjica, kao i za sagorijevanje masnog tkiva. Rolanjem potrošimo 400-500 kcal u svega pola sata. Pozitivne strane rolanja u odnosu na trčanje su to da, rolanjem smanjujemo pritisak na zglobove, a ujedno ostvarujemo slične efekte treninga. Početnici koji su novi u svijetu rolanja mogu početi kratkim intervalima rada te ovisno o individualnim sposobnostima progresivno povećavati trajanje i intenzitet rolanja.

 

6. Timski sportovi

Postoje osobe koje aktivnosti vole izvoditi u društvu. Tim osobama definitivno odgovaraju timski sportovi poput nogometa, košarke, odbojke i sl. Natjecateljski duh natjerat će vas da se angažirate do posljednjeg atoma snage te na taj način ostvarite puno više nego što bi ostvarili u ostalim oblicima aktivnosti. Kako su timski sportovi aktivnosti kompleksnog karaktera, isti takav utjecaj imaju i na organizam. Npr. nogomet je sport u kojemu su najviše angažirane noge, ali isto tako i mišići trbuha i leđa. Pozitivno utječe na oblikovanje mišića nogu, kao i na sagorijevanje masnih naslaga. Nogometom potrošimo oko 600 kcal/h.

 

Danas postoji jako puno aktivnosti i načina na koji možemo potrošiti višak kalorija, napuniti se pozitivnom energijom, riješiti se nakupljenog stresa te uz sve to i izgledati odlično. Aktivnosti ima i više nego dovoljno za sve, samo je potrebno krenuti!

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo