isprobajte ga

Tai chi usporava starenje, potiče opće zdravlje, smanjuje suvišne kile i regulira metabolizam

Direktni pozitivni učinci na imunosni sustav očituju se u poboljšanju nekoliko krvnih markera vezanih uz sposobnost obrane organizma

 

Tai chi je metoda vježbanja sklada uma i tijela temeljena na vrlo laganim kontroliranim meditativnim pokretima u kombinaciji s pravilnim disanjem, zbog čega se naziva i meditacija u pokretu. To je zapravo aerobni oblik vježbanja, što znači da potiče bolji rad srca i povećava količinu kisika u našem tijelu, što ima povoljan učinak na naš imunosni sustav. Osnažuje ga i potiče na bolji rad, što pak pridonosi osjećaju veće energije i unutarnje snage.

Ta tradicionalna kineska vještina i počiva na vjerovanju da se tai chijem pokreće unutarnja energija (chi) čija ravnoteža pomaže zdravlju. Tai chi kombinira lagano vježbanje, istezanje i mindfulness, a upravo je mindfulness nova paradigma zdravog života koja znači da smo svjesni sadašnjeg trenutka i prisutni u njemu, odnosno da se potpuno posvetimo svemu što radimo u trenutku kada to radimo.

 

Vježbajući tai chi, baš kao i jogu, usmjereni smo na disanje, pokret i otvoren um, što nas u svakom trenutku vraća u sadašnjost. Suvremeni čovjek, naime, silno je opterećen obavezama, očekivanjima, strahovima, multitaskingom te je zbog toga izložen stresu, koji slabi imunosni sustav i dovodi do bolesti Prečesto zaboravlja stati i disati.


KVALITETNIJI ŽIVOT

Izraz mindfulness prevedenica je riječi “sati”, koja u pali jeziku znači “sjetiti se”. Pali jezik sličan je sanskrtu i koristio se u drevnoj Indiji te su mnogi budistički tekstovi pisani pali jezikom. Mindfulness u budističkom shvaćanju podrazumijeva treniranje tijela, osjećaja, uma i pojavnosti kako bismo mogli živjeti u skladu sa stvarima kakve jesu i u skladu s prirodom, gdje je sve u stalnoj promjeni, ne postoji trajno zadovoljstvo i nema nikoga osobno kome se stvari događaju, već se priroda manifestira, nastaje i nestaje. Prihvatiti to i živjeti u prihvaćanju sada i ovdje sve se više smatra ključem smirenosti i otvorenosti duha, što za posljedicu ima uravnotežen um i tijelo u balansu.

Kada smo u tom stanju, puni smo energije i vitalnosti, što znači da naš imunosni sustav u potpunosti pomaže i održava zdravo stanje svih naših stanica. U podizanju energije vježbanje koje podrazumijeva i uravnoteženje uma danas se osobito preporučuje kao najmoćnije antistresno oružje i, uz pravilnu prehranu, najbolji je saveznik našeg imuniteta.

 

Imati um koji je opušten i tijelo koje je u pokretu nikako nije slučajnost, to je svjestan odabir svakoga od nas. Redovito treniranje pomaže nam da se vratimo u sadašnji trenutak, lišimo stresa, poboljšamo zdravlje i u konačnici duže živimo kvalitetnije i zadovoljnije. A tai chi se, uz jogu, smatra jednom od najučinkovitijih vježbi za um i tijelo. Unatoč tome što filozofija tai chija podrazumijeva mnogo znanja i vještina, vrlo lako se savlada, a vrlo brzo osjetimo i njegove dobrobiti. Mnogima koji počnu vježbati tai chi on postane životna rutina. Već nakon nekoliko mjeseci osobe koje redovito vježbaju osjećaju se preporođeno. Međutim, važno je vježbati pravilno pa je najbolje da odete stručnjaku koji će vas uputiti u pravilno izvođenje pokreta, koje potom možete nastaviti vježbati sami (ili u grupi). Tai chi ima mnogo stilova, a među glavnima su chen,chuan, yang, wu i sun. Svaki ima svoju priču, ali svi stilovi dijele temeljne principe - jedinstvo uma i tijela, kontrolu pokreta, koji trebaju biti polagani, i disanje. Postoje legende o tome kako je nastao tai chi. Jedna od njih kaže da je taoistički mudrac, koji je živio na planini Wudang u Kini u 13. stoljeću, promatrajući borbu zmije i ždrala zaključio da samo slabo može pobijediti jako, meko može pobijediti tvrdo, a sporo može pobijediti brzo. Kad god bi ždral htio kljunom dohvatiti zmiju za glavu, ona se povlačila glavom, a napredovala repom. Kada je ždral želio napasti rep, zmija bi povlačila rep, a napadala glavom. I to bez napora jer je jedna vrsta njezina kretanja bila pretočena u drugu. Nakon što se umorio, ždral je bio prisiljen pustiti zmiju i odletjeti. Taj princip povlačenja pred nadolazećom silom koriste i druge istočnjačke vještine.

Taoistički mudrac bio je Chang Sang-feng, kojeg smatraju utemeljiteljem tai chija, iz kojeg su se dalje formirali stilovi chuan, chen pa yang, wu, sun... Uglavnom nazive nose prema osobama koje su razvile pojedini oblik. U Kini se i danas smatra da je tai chi eliksir mladosti, vitalnosti i zdravlja. Potpuna harmonija iznutra i izvana dolazi iz integracije uma i tijela kao osnažena životna energija chi, što se postiže vježbanjem tai chija. Tai chi kao razvijen zdravstveni program moderniziran je i uklopljen u tretmane liječenja i oporavka s glavnim ciljem - prevencije, brzog oporavka i izlječenja mnogih bolesti i stanja. Mnoge su studije pokazale da tai chi poboljšava mišićnu snagu, stabilnost, fleksibilnost i koordinaciju, potiče imunosni sustav, oslobađa od boli i poboljšava kvalitetu života. Razvijeni mišići važni su u sprečavanju ozljeda, vježbe fleksibilnosti omogućuju bolje i lakše kretanje kao i bolju cirkulaciju i opskrbljenost kisikom svih naših organa i stanica. Jedna od studija, a kasnije ih je bilo još nekoliko, objavljena je u časopisu American Journal of Health Promotion.


DOBAR ZA SVA STANJA

To je bila analiza čak 67 studija iz mnogih zemalja čiji su pojedinačni rezultati objavljeni u recenziranim časopisima na engleskom jeziku između 1993. i 2007. godine. Autori su utvrdili da postoji znatan broj činjenica koje ukazuju na niz zdravstvenih prednosti povezanih s tai chijem te su ih grupirali u devet kategorija: gustoća kostiju, srce i pluća, fizička funkcija, padovi i ravnoteža, imunosni sustav, kvaliteta života, osobna učinkovitost, mišljenje pacijenta i psihološki čimbenici.

Zadnje dvije odnose se na doživljaj simptoma pojedine bolesti ispitanika te na stanja kao što su anksioznost, depresija, stres, raspoloženje, strah od padova i samopoštovanje. U svim područjima tai chi se pokazao blagotvornim u odnosu na osobe koje neredovito vježbaju ili ne vježbaju.

 

Pokazalo se da svakodnevno vježbanje djeluje povoljno kod gotovo svih bolesti i stanja. Direktni pozitivni učinci na imunosni sustav očituju se u poboljšanju nekoliko krvnih markera vezanih uz sposobnost obrane organizma. Imunitet povezan s cijepljenjem protiv gripe (i herpesa) povećan je u istraživanjima kod onih koji su vježbali tai chi. Tai chi mogu vježbati svi. Odlična je terapeutska vježba koja se može koristiti u mnogim programima oporavka, idealna je rekreacija za ljude treće dobi jer usporava starenje i otklanja njegove posljedice, poboljšava kvalitetu kože i vitalnost tijela, potiče opće zdravlje, smanjuje suvišne kilograme i regulira metabolizam. Također je dobar za sportaše raznih disciplina jer povećava psihofizičke sposobnosti kao što su koncentracija, relaksacija, bolja koordinacija pokreta, pravilno disanje, više vitalnosti u umu i tijelu, bolja upotreba snage, bolja zaštita od ozljeda; odlična je vježba za poslovne ljude i ljude svih zanimanja jer štiti od stresa, brzo otklanja umor, povećava vitalnost i imunitet.

Kao zdravstvena terapija nije preporučljivo izvoditi pokrete u niskim stavovima jer bi oni, ovisno o stanju vježbača, mogli predstavljati napor. Svaki pokret izvodi se do granice zatezanja i boli. Korisno je svakodnevno izvoditi osnovne tai chi pokrete barem pet minuta.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo