Razgibavanje

Jedini pravi put do dugovječnosti

Zbog ubrzanog životog ritma dogodi nam se da skačemo iz uloge u ulogu pa bismo tako rado visoke potpetice i odijelo zamijenili tenisicama i trenirkom i trčali kilometrima, ali to baš i ne ide tako...
 Foto: iStock

Mobilnost zglobova je izuzetno važna, ona se očituje u opsegu pokreta koji ekstremitet ili dio tijela može savladati, te fleksibilnosti mišića, ligamenata i tetiva.

Veći opseg pokreta znači veću iskoristivost mišića, njihovu učinkovitost, pa i ekonomičnost upotrebe. Da pojednostavimo, mobilnije tijelo će lakše svladati svakodnevne životne ili sportske prepreke. Idealno vrijeme za razvoj mobilnosti je u samom uvodu u trening, nakon miofascijalne masaže koju smo već spomenuli u našem prethodnom tekstu.

Kukovi i ramena

Dvije najveće zglobne regije na koju ćemo obratiti pozornost su zglobovi kukova i ramena. Zbog sedentarnog načina života, odnosno činjenice da puno sjedimo, naši bedreni mišići su prenapregnuti stoga ih je potrebno dobro istegnuti, kao i prsni dio kralješnice jer upravo zbog njezine nerazgibanosti imamo ono dobro poznato pogrbljeno držanje tijela.

Negativne posljedice

Prikazane vježbe pogađaju upravo ciljane regije,a izvodeći ih redovito možete si puno pomoći u pripremi tijela za ono što vas čeka u glavnom dijelu treninga. Najčešći oblik zagrijavanja je na nekoj kardio spravi (traka za trčanje, bicikl, orbitrek), što može imati itekako negativne posljedice na vaš lokomotorni aparat. Ideja da ravno s posla stanete na traku i počnete trčati je jednako suluda kao i da počnete raditi zgibove, sklekove ili trbušnjake. Svi uglavnom izbjegavaju razgibavanje, iako bi trebali biti svjesni da je to jedini pravi put do dugovječnosti, što bi nam trebao biti glavni cilj zbog čega se želimo baviti tjelovježbom, zar ne?

Moj savjet!

Sve vježbe napravite jedanput sljedećim redoslijedom:

Prva vježba: 5 ponavljanja u svaku stranu

Druga vježba: 10 puta u svaku stranu

Treća vježba: 10 ponavljanja

Četvrta vježba: 5 ponavljanja u svaku stranu

Peta vježba: 5 sekundi izdržaja u svaku stranu

Šesta vježba: 10 ponavljanja

Svidjelo vam se? Želite isprobati vježbe ili upoznati i Edu pitati za savjet? Potražite ga na ovoj adresi:

Nova Ves 17, Centar Kaptol
Zagreb, Hrvatska
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.orlandofit.hr
+385 1 4860 805
+385 99 6450 424

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:39