Da ste me samo vidjeli na prvom treningu... Popila sam litru vode već nakon 15 minuta, ali isplatilo se.
 Foto: iStock
Super zabava

Skakanjem na trampolinu izgubite kile i uklonite celulit, meni je uspjelo

Osim što je beskrajno zabavan i vraća nas u djetinjstvo, trampolin je odličan za rad cijelog tijela. I rezultati dolaze brzo.

Kada govorimo o vježbanju većina nas poseže za onom dobrom, starom 'budem od ponedjeljka' 'krenut ću od 1. 1.'. E, pa takva sam bila i ja. Teretana bi mi uvijek nakon nekoliko odlazaka dosadila, vježbanje kod kuće bih odgađala ili nikad ne bih imala vremena. Izgovori, izgovori... Prije ljeta prijateljica mi je došla s genijalnom idejom: 'Idemo skakati na trampolinu'. Prvo što mi je prošlo kroz glavu bio je onaj ogroman trampolin na kojem smo kao djeca znali satima skakati. I onaj čudan osjećaj kad konačno siđemo pa se ne možemo odraziti. Odmahnula sam prijateljici rukom. Ma kakvo je to vježbanje, pomislila sam.

Prvi trening uvijek je najgori

No, onda sam tijekom godišnjeg malo 'guglala' o pozitivnim učincima trampolina i čvrsto odlučila: 'Krećem od rujna. Ne od siječnja, ne od ponedjeljka, nego odmah nakon godišnjeg.' I nisam pogazila riječ.

Prvi trening bio je iznimno naporan, te sam morala uzeti predah već nakon 15-ak minuta. Popila sam litru vode i mislila sam da ću se onesvijestiti. Kako je to samo lagano izgledalo u mojoj glavi.

Naravno, nakon dugog perioda neaktivnosti, sljedećih dana sve me boljelo. Čak je i mijenjanje brzina bio napor za moje napačene ruke. Nisam odustala! Uskoro je postajalo sve lakše i lakše, a da polako dolazim u kondiciju shvatila sam kad se nisam zalijevala vodom između svake vježbe.

Brzi rezultati

I rezultati su brzo stigli, što me posebno oduševilo. Tijelo se učvrstilo, celulit se smanjio, a ja sam se nakon svakog treninga osjećala bolje. I nisam ostajala bez daha kada sam se odlučila za stepenice, jer mi je lift pobjegao pred nosom. U ove hladne mjesece posebno smo lijeni i najradije bismo se ušuškali pod topom dekicom s čajem u ruci. No, trampolin vam ne mora oduzeti toliko dragocjeno vrijeme. Dva puta tjedno po sat vremena je sasvim dovoljno, a možete ga imati i kod kuće.

Foto: iStock
Osim što se ludo zabavljam sportska aktivnost ponovno mi je postalna totalno zanimljiva.

Zašto trampolin?

Zato što možete sagorijeti i do 405 kalorija u samo pola sata, a NASA-ina istraživanja su pokazala kako je trampolin za čak 68 posto učinkovitiji od trčanja.

Kako izgleda trening?

Prvi dio treninga bazira se na na aerobnom sustavu, gdje se kroz skakutanje gradi kondicija, tope masne naslage, potiče cirkulacija... Dok skačemo aktivira se cijelo tijelo, a osobito je dobar jer jača inače zanemarene mišiće poput mišića stopala (vježba se bez obuće).

Drugi dio treninga se sastoji od vježbi na samom trampolinu koje su ciljane za oblikovanje tijela. Koriste se rekviziti, rade se trbušnjaci, izdržaji, vježbe za guzu, ruke...

Koje su njegove prednosti?

  • Učinkovit je u smanjenju masnog tkiva
  • Otklanja celulit
  • Poboljšava kordinaciju i ravnotežu tijela
  • Povoljno djeluje u prevenciji osteoporoze
  • Regulira krvni tlak
  • Blagotvorno djeluje na kardiovaskularnu i limfnu cirkulaciju
  • Jača rad srca
  • Stimulira kralježnicu i metabolizam bez šoka za leđa, kralježnicu, kukove i zglobove
  • Pozitivno djeluje kod hiperaktivnost i kod poremećaja pažnje
  • Neizbježan je faktor zabave

I što se još čeka? Trk na trampolin. :)

Linker
27. ožujak 2024 14:13