Redovita tjelesna aktivnost u mladosti pozitivno utječe na crijevnu floru

Osim za crijeva, vježbanje je jako dobro i za rad mozga te metaboličke aktivnosti tijela tijekom cijelog života.

Redovita tjelesna aktivnost od velike je koristi za crijevnu floru. Istraživači sa Sveučilišta Colorado čija je studija objavljena u časopisu za Imunologiju i staničnu biologiju otkrili su da vježbanje od rane mladosti mijenja mikrobne zajednice u crijevima, a rezultat je ne samo bolji rad crijeva već i bolji rad mozga i metaboličke aktivnosti tijekom života.

 

Manja osjetljvost na infekcije

Ljudska crijeva sadrže više od 100 trilijuna mikroorganizama, od kojih se mnogi koloniziraju u crijevima ubrzo nakon rođenja. Oni utječu na razvoj cjelokupnog imunološkog sustava i mogu dodati čak pet milijuna gena cjelokupnom genetskom profilu. Kao takva, crijevna flora ima veliki utjecaj na različite aspekte naše fiziologije. Crijevne bakterije čine prirodnu zaštitnu barijeru što nas čini manje osjetljivima na infekcije i potiču bolju aktivnost probavnih enzima.

 

Jedan od prvih velikih sustava koji čini naš probavni trakt povezuje usta sve do anusa, stoga ne čudi da je zdravlje crijeva iznimno važno za cjelokupno zdravlje. Najnovija studija otkriva - što ranije se počne s tjelesnom aktivnosti to je bolje jer vježbanje utječe na mnoge aspekte zdravlja, metaboličke i psihičke.

 

Istraživači su otkrili da iako je raznolikost mikrobne zajednice u crijevima prilično savitljiva i podložna utjecajima prehrane i navika spavanja, crijevni mikroorganizmi se posebno kuju kad smo mladi. Istraživanje je provedeno na miševima i pokazalo se da su fizički aktivni mladi glodavci razvili više korisnih mikrobnih struktura, uključujući i više produženih probiotičkih bakterijskih vrsta u crijevima za razliku od odraslih štakora koji nisu vježbali.

 

Antidepresivni učinak

Istraživači su otkrili i da zdrava crijevna zajednica također utječe na promicanje zdrave funkcije mozga i ima antidepresivni učinak.

 

Iako još nije do kraja utvrđeno i precizirano kada je dobro početi vježbati za što bolje razvijenje mikrobne zajednice u crijevima, znanstvenici smatraju da je odgovor na to: što ranije, to bolje.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo