Bolje spriječiti nego liječiti
 Getty Images/iStockphoto
ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Povećana tjelesna aktivnost sprečava nastanak sive mrene

Sve navike koje umanjuju rizike pomažu da uspori razvoj mrene, a odnedavno im je dodana još jedna preventivna mjera

Siva mrena ili katarakta česta je pojava i zahtijeva operaciju na koju se često dugo čeka (u bolnicama) ili financijski izdatak (u privatnim ustanovama). Kao i kod drugih bolesti, i tu vrijedi pravilo da je bolje spriječiti nego liječiti. Poznato je da dob, šećerna bolest, izloženost UV zrakama, pušenje, višak kilograma i konzumiranje alkohola povećavaju rizik za razvoj sive mrene.


Preventivna mjera

Sve navike koje umanjuju rizike pomažu da uspori razvoj mrene, a odnedavno im je dodana još jedna preventivna mjera - vježbanje i kretanje na svježem zraku. Znanstvenici s kineskog Sveučilišta Xian Jiaotong i Sveučilišta Južna Australija analizirali su šest istraživanja s gotovo 200.000 ispitanika koja su provedena u Americi, Velikoj Britaniji i Švedskoj o utjecaju tjelesne aktivnosti na stvaranje mrene. Nedvojbeno su utvrdili da je povećana tjelesna aktivnost korisna u njezinu sprečavanju i za to je dovoljan jedan sat vožnje bicikla ili jedan sat trčanja na dan.

- Leća oka vrlo je osjetljiva na oksidativna oštećenja i sve je više dokaza da učinci tjelesne aktivnosti na povećanje razine enzima koji smanjuju oksidativni stres i povećane razine HDL kolesterola mogu smanjiti rizik od bolesti oka povezanih sa starenjem, poput sive mrene i degeneracije žute pjege - kaže dr. Adrian Lukenda, specijalist oftalmologije.

Linker
22. travanj 2024 11:23