Ove treninge ne propuštamo!
 Neja Markicevic / CROPIX
vježbamo svaki dan

Potreba za kućnim health fitnessom nikad nije bila veća! Uz video vježbe trenerice Martine riješite se bolova i ukočenosti u vratu

Kako bi podržala kampanju #ostajemdoma, mr.sc. Martina Mavrin Jeličić donosi nam seriju video vježbi za očuvanje zdravlja i forme. Videa će pomoći svima onima koji su u ovom trenutku u svojim domovima te zbog ove krizne situacije nisu u mogućnosti vježbati sa svojim terapeutima i trenerima

Većina nas svoje poslovne obaveze odrađuje u ovo vrijeme iz svog doma. Ne možete odlaziti na masaže, terapije i fitness i zato je potreba za kućnim health fitnessom još izraženija.

Nepravilan položaj tijela za kompjuterom i televizorom, sjedenje, manjak kretanja, stres i napetost uzrokuju grčenje i skraćivanje mišića što može dovesti do bolova u mišićno-koštanom sustavu. I upravo zato probajte vježbe health fitnessa izvoditi svakodnevno i to po nekoliko puta.

Da bismo omogućili povratak tijela u pravilnu posturu te ga potom doveli u fit formu, potrebno je smanjiti kompresiju na zglobove i povećanu cirkulaciju u sve segmente tijela. Tijekom stvaranja funkcionalnog tijela bez boli potrebno je slijediti tri ključne faze, opuštanje istezanje, stabiliziraje i jačanje muskulature tijela.

U prvom videu mr.sc. Martina Mavrin Jeličić, magistrica znanosti, sveučilišna profesorica i vlasnica MBS Centra koja 26 godina provodi tretmane zdravstvenog i funkcionalnog vježbanja prateći znanost, praksu i intuiciju u svojem radu nam donosi terapeutske vježbe za područje vrata.

Vrat je područje koje najviše pati tijekom rada za kompjuterom i u vrijeme stresa, jer upravo nepravilni položaj, glave prema naprijed može uzrokovati spazam mišića, pritisak na žile i živce te na kraju uzrokovati bol i oslabljenu cirkulaciju prema glavi.

1. VJEŽBA - samomasaža

Stavite dlanove na područje vrata i kroz 3 minute dopustite da se cijelo područje vrata opusti toplinom vaših dlanova. Nemojte žuriti, osjetite svoj vrat i dišite. Vježba djeluje opuštajuće na mišiće i povećava cirkulaciju.


2. VJEŽBA - buđenje prsnoključnosisatog mišića

Nježno jagodicama prstiju udubite područje iznad ključne kosti, te glavu gurajte natrag i bočno. U trenutku kada osjetite da su vam se prsa izbacila van, pogodili ste istezanje tog mišića koji najviše pati kod lošeg položaja glave te izaziva niz negativnih posljedica za područje vrata. Istegnite jednu i drugu stanu 3 puta. Vježbom omogućujete vraćanje glave u pravilnu posturu, što otklanja napetost u vratu.


3. VJEŽBA - glava gore

Stavite dlanove iza glave, izdahnite i povucite glavu prema dolje, istegnite vrat, tijekom udisanja, glava ide visoko prema gore i nježno je gurajte na dlanove kako biste aktivirali muskulaturu vrata. Ponovite 8 puta. Vježbom osiguravate cirkulaciju prema gore i dolje, te istežete cijelu liniju mišića uz kralježnicu.


4. VJEŽBA - kazaljka sata

Obuhvatite glavu jednim dlanom i nježno povucite glavu u stranu, dok s drugim dlanom spuštajte rame prema dolje, tri puta udahnite i izdahnite u položaju. Nakon toga povlačite glavu do centra i nježno se oduprite dlanu. Stabilizirate i jačate muskulaturu vrata s bočnih strana. Posebno je važno za osobe sa skoliozom.


Drugi video će biti vezan za ramena - stabilnost, mobilnost, uklanjanje napetosti uslijed pogrbljenog držanja i rada za kompjuterom.

Za sva dodatna pitanja stojim na raspolaganju (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)



Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Linker
18. travanj 2024 05:54