Svaki dan vježbamo s Hanom Dervović!
 Snimila: Neja Markičević/Hanza Media
VIDEO SPECIJAL JOGA ZA POČETNIKE

Pet Tibetanaca: regeneriraju i reguliraju endokrini sustav te tako pomlađuju

Pridružite nam se i jogom ispunite duh i tijelo pozitivnom energijom! Sve što vam treba za uspješno vježbanje je joga prostirka, jastuk, (po potrebi-joga blok), malo prostora toliko da možete raširiti ruke i dobra volja!

Joga vježbe osmislili su i pripremili: Divine Energy Park, Hana Dervović učiteljica joge

Poznati set vježbi za koji se smatra da daje vitalnost i dugovječnost. Regeneriraju i reguliraju endokrini sustav te tako pomlađuju i revitaliziraju cijelo tijelo.

Vježbe se izvode vrlo jednostavno, točnim redoslijedom i s istim brojem ponavljanja. Važno je samo započeti s neparnim brojem. Primjerice, prvi tjedan započnite sa sedai ponavljanja, a svakog narednog tjedna dodajte dva ponavljanja više. Kada dođete do 21 ponavljanja, vježbe se više ne povećavaju već se nastavljaju s tim brojem. Jednom kad prekinete niz, vraćate se na početak.

Najbolje ih je raditi odmah ujutro te je vrlo važno ne prekidati kontinuitet. Svrha pet tibetanaca je otvaranje svih čakri, a između ostalog vježbe pomažu svima koji imaju bolove u kralježnici, poboljšavaju san, potiču probavu, ali i pomažu mršavljenju.

Prvi Tibetanac

Stanite se uspravno i raširite ruke, paralelno sa podom. Desni dlan vam je okrenut prema podu, a lijevi prema nebu/gore. Usmjerite pogled u desnu nadlanicu i počnite se okretati u desnu stranu (u smjeru kazaljki na satu). Okrenite se onoliko puta koliko vam odgovara. Polagano se zaustavite, pogledom pratite svoju desnu nadlanicu koju pomičete ispred sebe.

Drugi Tibetanac

Lezite se na leđa. Stavite ruke uz tijelo sa dlanove malo ispod stražnjice. Sa udahom istovremeno podignite glavu prema prsima (brada dodiruje prsa) i noge u okomit položaj. Leđa vam moraju biti potpuno na podu. Ako možete podignite noge iznad tijela, dalje prema glavi. Koljena su ispružena. Zatim polako spustite glavu i noge na pod i izdahnite. Ponovite to 7 puta.

Treći Tibetanac

Kleknite se na pod, uspravite tijelo, ruke stavite na donji dio leđa. Nožni prsti su na podu. Udahnite i zabacite glavu unazad onoliko koliko vam je ugodno i istovremeno lagano savinite kralježnicu. Dok se savijate unatrag podupirite se rukama za donji dio leđa. Zatim s izdahom spustite bradu na prsa. Ponovite to 7 puta.

Četvrti Tibetanac

Sjednite na pod s ispruženim nogama i razmaknite stopala te dlanove stavite pokraj stražnjice. S udahom zabacite lagano glavu unazad istovremeno odižući tijelo od poda tako da vam se koljena saviju, a dlanovi i stopala ostanu na podu. Trup će biti u ravnoj liniji s natkoljenicama. S izdahom vratite tijelo u početni položaj i bradu spustite na prsa. Ponovite to 7 puta.

Peti Tibetanac

Iz klečećeg položaja oslanjajući se na dlanove ispružite noge odižući stražnjicu prema gore u položaj planince. Dlanovi i stopala moraju biti udaljeni oko 60 cm jedan od drugoga, a noge i ruke ispružene. Glava vam gleda prema naprijed. Sada s udahom savinite tijelo u bokovima i podignite ga tako da vam čini obrnuto slovo "V" ili planinu. Istovremeno bradu gurnite prema prsima. Zatim izdahnite i spustite bokove prema podu, glavu nježno zabacite prema unatrag i istegnite tijelo. Ponovite to 7 puta.

PONOVIMO JOŠ JEDNOM: Počinje se sa 7 ponavljanja svake vježbe, a kasnije kako ćete redovito vježbati, možete postepeno povećavati za 2 ponavljanja sve dok ne dođete do broja 21. Nije potrebno nikada raditi više od 21 put svaku vježbu.

Linker
14. travanj 2024 09:14