Ove treninge ne propuštamo!
 Neja Markicevic / CROPIX
VJEŽBAMO SVAKI DAN

Otklonite stres i napetost u ramenima! Priznata stručnjakinja donosi nam terapeutske video vježbe

Kako bi podržala kampanju #ostajemdoma, mr.sc. Martina Mavrin Jeličić donosi nam seriju video vježbi za očuvanje zdravlja i forme. Videa će pomoći svima onima koji su u ovom trenutku u svojim domovima te zbog ove krizne situacije nisu u mogućnosti vježbati sa svojim terapeutima i trenerima

U drugom videu mr.sc. Martina Mavrin Jeličić, magistrica znanosti, sveučilišna profesorica i vlasnica MBS Centra koja 26 godina provodi tretmane zdravstvenog i funkcionalnog vježbanja prateći znanost, praksu i intuiciju u svojem radu nam donosi terapeutske vježbe za područje ramena.

Ramena su najizloženije područje kada govorimo o skladištenju napetosti uzrokovanu stresom, opetovanim radnjama za kompjuterom ili mobitelom te lošom pozicijom kralježnice uslijed kifoze, lordoze i skolioze. Zašto? Podizanje ramena gore, naša je prirodna zaštita od 'opasnosti' i baš poput životinja mi se 'nakostriješimo' zadržimo dah nakon udisaja te tako uzrokujemo ukočenost i bol u tom području. Izdisaja nema i kad 'opasnost' nestane. Životinje za razliku od nas, se protresu, izdahnu i nastave sa svojom rutinom, a mi ostajemo zaglavljeni u napetosti. Zato je važno kroz svijeno vježbanje razviti siguran izlazak iz napetosti.


1. VJEŽBA - 'otresi vodu'

Stanite u usporavan položaj, osjetite svoje ruke od ramena pa sve do dlanova. Kroz 1 minutu dopustite si u vašem ritmu gibanje ruku, kao da želite mokre ruke protresti. Ova vježba će ih opustiti, povećat će cirkulaciju i otresti napetost iz područja ramena. Zatvorite oči ako želite, za jači doživljaj svojeg stanja ramena, opustite cijelo područje.


2. VJEŽBA - 'ulaz-izlaz'

Kada uđemo u stanje napetosti u ramenima, potrebno je pronaći i izlaz. Zato, tijekom udisaja, stisnite šake i podižite ramena prema ušima. Osvijestite povećanu napetost. Tada, tijekom izdisaja, nježno izdišite, ključan je potpuni izdisaj, te dopustite da se ramena spuste. Vježba prvo uzrokuje snažnu napetost (koja je obično i prisutna tijekom dana) kako bi se tada dogodio refleks opuštanja kroz izdisaj. Također, ramena se namještaju u pravilan položaj. Radite vježbu minimalno 1 minutu.


3. VJEŽBA - oblačenje šala

Zamišljajte da motate šal oko glave, ruka iz odručenja ide ispred tijela, te iza glave prema lopaticama. Ponovite 8 puta. Najveći znanstvenici smatraju da je ovo jedna od najfunkcionalnijih vježbi za vračanje pokreta u područje ramena. Možete je raditi i s opterećenjem (u ruci držite bocu vode) .


4. VJEŽBA - stopiranje

Namjestite ruke u položaj pored tijela s pravim kutem između podlaktica i nadlaktica. Dlanovi su naprijed. Sada, fiksirajte laktove uz tijelo i uz izdisaj gurajte palčeve prema natrag, bez uvijanja u donjem dijelu leđa. Na udisaj se opustite. Vježba budi mišice između lopatica te pospješuje pravilno pozicioniranje ramena kod sjedenja i stajanja. Također oslobađa pritisak s prednjeg djela ramena.

Treći video će biti vezan za torakalni (prsni) i lumbalni (donja leđa) dio tijela. Potrebno je vratiti mobilnost u gornji torakalni dio, te čvrstoću i stabilnost u donji lumbalni dio tijela koji su često na udaru kod statičkih i opetovanih položaja tijela u kući i uredu.

Ove vježbe možete za veću efikasnost raditi s vježbama iz prijašnjeg videa (vježbe za vrat)

Za sva dodatna pitanja stojim na raspolaganju (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).



Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Linker
02. travanj 2024 19:17