Dečki, oprez!

Od intenzivnog vježbanja rastu mišići, no znate li što se smanjuje?

Ne može se reći da preintenzivno vježbanje direktno uzrokuje nizak libido. No, pretpostavlja se da smanjenju libida može pridonijeti velika iscrpljenost i smanjena razina testosterona nakon intenzivne vježbe.

 

Novo je istraživanje pokazalo da naporno vježbanje, iako im pomaže da ostanu u dobroj formi, negativno utječe na spolni život muškaraca. Prijašnja su istraživanja pokazala da iscrpljujući treninzi mogu smanjiti razinu testosterona u krvotoku muškaraca trenutačno i dugoročno, no ona su ispitivala samo hormonalne promjene povezane s vježbanjem, ne uzimajući u obzir promjene u spolnim emocijama i ponašanju koje su teže mjerljive.

 

Sve iskusni sportaši

Znanstvenici sa Sveučilišta North Carolina at Chapel Hill sastavili su upitnik o tome koliko muškarac razmišlja o seksu i koliko mu vremena posvećuje te su pripremili još jedan upitnik o tome koliko često i intenzivno vježba svaki tjedan. Upitnike je ispunilo oko 1100 fizički aktivnih muškaraca od kojih su većina bili iskusni sportaši.

Ovisno o njihovim odgovorima znanstvenici su ih podijelili u skupine na temelju trajanja i intenziteta njihova vježbanja: oni koji vježbaju kratko, umjereno i prilično dugo te oni koji treniraju laganim intenzitetom, umjerenim i ekstremno visokim.

 

Rezultati ne lažu

Muškarce su prema odgovorima o njihovom spolnom životu podijelili na one s relativno visokim, umjerenim ili niskim libidom.

Na kraju su znanstvenici usporedili navike vježbanja ispitanika s njihovim zanimanjem i angažmanom u seksu, a rezultati su bili nedvosmisleni. Muškarci koji su vježbali laganim ili umjerenim intenzitetom i kratke ili umjerene dužine imali su umjeren ili visok libido. Oni čiji su treninzi bili izrazito dugi i naporni imali su niži libido.

Autor studije dr. Anthony Hackney rekao je da nisu uspjeli zaključiti je li preintenzivno vježbanje direktno uzrokuje nizak libido ili su te dvije stvari samo povezane. No, pretpostavlja da bi smanjenju libida mogli pridonijeti velika iscrpljenost i smanjena razina testosterona nakon intenzivne vježbe.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo