Postoji više tehnika nordijskog hodanja; kod najjednostavnije štapovi se pomiču u normalnom ritmu pomicanja ruku tijekom hoda: lijeva ruka-desna noga, desna ruka-lijeva noga.
 Getty Images
štapove u ruke

Nordijsko hodanje povezuje se sa smanjenjem opsega struka, kroničnih bolova i depresije

Kod običnog hodanja radi 50 posto mišića, a kod nordijskog je uključeno 80 do 90 posto mišića.

Nordijsko hodanje razvilo se od oblika ljetnog treniranja za skijaške trkače i postalo popularan oblik vježbanja, pogotovo za starije osobe. Ono spaja kardio vježbanje s energičnim treningom mišića. Kada hodamo bez štapova aktiviramo samo mišiće ispod struka, a kad hodamo nordijski sa štapovima, snažno aktiviramo i gornji dio tijela, ramena i ruke.


Postoji više tehnika nordijskog hodanja

Kod običnog hodanja radi 50 posto mišića, a kod nordijskog je uključeno 80 do 90 posto mišića. Zbog toga se kod nordijskog hodanja može potrošiti od 18 do 67 posto kalorija više nego kod običnog hodanja.

Nordijsko hodanje povezuje se sa smanjenjem masnih naslaga, opsega struka, razina „lošeg” LDL kolesterola i triglicerida, depresije, anksioznosti i kroničnih bolova. Ujedno, podiže razinu „dobrog” HDL kolesterola, izdržljivost, snagu i pokretljivost, kardiovaskularno zdravlje i općenito kvalitetu života. Plus je i što ste hodajući sa štapovima stabilniji i sigurniji nego kada se oslanjate samo na stopala.

Nordijski štapovi imaju poseban sistem sličan rukavicama u koji se stavljaju ruke, pa se odgurujete koristeći više dlanove nego prste. Lagani su, izrađeni od aluminija ili karbonskih materijala, sa zašiljenim vrhovima za hodanje u prirodi i gumenima za hod po pločniku. Odjenite se udobno, ponesite dovoljno vode, zagrijte se desetak minuta i krenite.

Postoji više tehnika nordijskog hodanja; kod najjednostavnije štapovi se pomiču u normalnom ritmu pomicanja ruku tijekom hoda: lijeva ruka-desna noga, desna ruka-lijeva noga. Možete malo otežati zadatak pa istovremeno pomicati desnu ruku i desnu nogu, potom lijevu ruku i lijevu nogu. Teža tehnika uključuje simetrično pomicanje oba štapa ispred sebe, a zatim ih stižete u dva-tri koraka. Preporuka je početi s najjednostavnijom tehnikom.

Linker
14. travanj 2024 02:33