Svi polaznici su usavršili većinu zahtjevnih poza te izvode inverzije, vježbe u kojima su kukovi iznad glave.
 Snimio: Tomislav Krišto/EPH
Vježbe na ljuljački

Nisu šišmiši, nego swing jogi

Ljuljačka za jogu smanjuje napetost, otvara ramena i kukove, rasterećuje kralježnicu, ali i poboljšava cirkulaciju i kvalitetu sna te potiče probavu i pozitivno utječe na živčani sustav.

Dobrobiti joge odavna su poznate, a kako je rasla popularnost ove drevne tehnike vježbanja, tako su se razvijali i razni stilovi vježbanja kako bi svatko mogao odabrati vježbe koje mu odgovaraju. Jedan od novijih stilova koji postaje sve poznatiji u Hrvatskoj je yoga swing, vježbanje na posebno dizajniranoj ljuljački, a gotovo sve vježbe izvode se tako da je tijelo nekoliko centimetara iznad tla.
Zagrebački Velvet Pepper Studio nudi mogućnost vježbanja swing joge, a koliko su Zagrepčani oduševljeni ovom tehnikom joge, govori i to da su ti satovi većinom popunjeni i potrebna je najava.

Zabavno i učinkovito

Posjetili smo Velvet Pepper Studio i uvjerili se kako je ova tehnika zabavna, ali i koliko pokreće sve mišiće tijela. U studiju su nas dočekale Christiana Igbeka i Andrea Vidas, vlasnice studija, koje su nam, uz svoje vjerne vježbače, pokazale kako se izvode vježbe na ljuljački, ali nam i detaljnije objasnile o kakvoj je tehnici vježbanja riječ.

Snimio: Tomislav Krišto/EPH
Christiana Igbeka certificirana je instruktorica yoga swinga koji je sasvim slučajno vidjela na internetu a zatim se za njega školovala u Amsterdamu.

Gravitacija pomaže

- Ovo je jedinstven način vježbanja pomoću viseće ljuljačke koja omogućuje istezanje, jačanje tijela i terapijske vježbe koje su na ovaj način olakšane gravitacijom. Terapeutsko vježbanje na ljuljački je idealno za nježno, pasivno istezanje i razvlačenje kralježnice. Vježbanje inverzija na ljuljački je idealno za sve koji žele opustiti napetost mišića i bol te se uslijed gravitacije povećava prokrvljenost tijela, zglobova i fleksibilnost. Gravitacija može poslužiti i za jačanje centra tijela, povećanje snage, balansa, stabilnosti i izdržljivosti. To je potpuni sistem kojim se mogu postići razni ciljevi, a sve to uz puno zabave koju ljuljačka pruža - kaže Christiana Igbeka, suvlasnica Velvet Pepper Studija u Vinogradskoj ulici, gdje se svakodnevno može vježbati ovaj stil joge.

Snimio: Tomislav Krišto/EPH
Suvlasnica Velvet Pepper Studija, Andrea Vidas, kaže da je važno aktivirati mišiće centra kako bismo stabilizirali ljuljačku.

Na školovanje u Amsterdam

Christiana je slučajno na internetu vidjela joga ljuljačku i odlučila je kupiti. Kada je stigla, polako je počela otkrivati koje sve vježbe može izvoditi na njoj, ali ju je još više fascinirao interes prijatelja koji su dolazili k njoj kako bi isprobali ovu neobičnu spravu za vježbanje. Kako je otkrivala mogućnosti ljuljačke, tako je htjela i naučiti mnogo više. Otputovala je u Amsterdam i tamo postala certificirana Gravotonics Yoga Swing instruktorica.
- Jedini smo studio koji radi swing jogu, iako još nekoliko studija prakticira vježbe s ljuljačkom, ali nije riječ o yoga swingu. Certifikat sam dobila prije gotovo četiri godine i jako sam zadovoljna kako su ljudi prihvatili ovaj stil vježbanja - kaže nam simpatična Christiana, koja navodi kako je prvi sat uvijek jako težak svima, no do sada su svi koji su probali vježbanje na ljuljački ostali i danas redovito dolaze na satove.

Snimio: Tomislav Krišto/EPH
Neke vježbe izvode se nisko, blizu poda, kako bi tijelo imalo oslonac i kako bi se dodatno aktivirali pojedini mišići.

Ljuljačka u dva dijela i u dvije boje

Ljuljačka za joga swing je dvobojna i dvodijelna. Oba su dijela ljuljačke napravljena od padobranskog najlona. Tu su i dodatna pomagala - dva seta po tri ručke i dvije trake za podešavanje visine.

Okrenuti naopačke

- Otvaraju se ramena i kukovi koji mogu biti uzročnici bola u leđima. Vježbanje na ljuljački je najbolje rasterećenje kralježnice koje postoji. To bi svatko trebao probati - dodaje Andrea Vidas, suvlasnica studija i instruktorica joge, koja se također zaljubila u joga ljuljačku.
- Najveća prednost joga ljuljačke je lagano i sigurno izvođenje inverzija. Zdjelica je potpuno podržana, nema pritiska na vrat i ramena i kralježnica 'diše'. Zapadnjački, odnosno sjedalački način života doveo je do toga da su nam kukovi i zglobovi zatvoreni te zato dolazi do raznih bolova, a vježbe na joga ljuljačci dovode kukove u pravilan položaj i otvaraju ih. A u inverzijama, pozama u kojima smo okrenuti naopačke, dolazi i do rasterećenja kralježnice te se dodatno otvaraju kukovi - kaže Christiana, koja nam je prilikom izvođenja jedne od inverzija otkrila i dodatnu pogodnost vježbanja na joga ljuljačci, pogotovo prilikom izvođenja inverzija.

Snimio: Tomislav Krišto/EPH
Samo pet minuta inverzija djeluje kao tri sata dubokog sna. Zvuči zanimljivo, zar ne!? I da, mogu ih izvoditi i muškarci, ako ste sumnjali...


- Petominutno vježbanje inverzija, položaja u kojemu su kukovi u višem položaju od glave, djeluje kao tri sata dubokog sna - kaže nam Christiana dok izvodi inverziju.
- Inverzije jako pozitivno djeluju na tijelo i um. Smanjuju osjećaj napetosti, a prilikom njihova izvođenja rasterećuje se mišićno-koštani sustav i poboljšava limfna drenaža. Inverzije ujedno poboljšavaju cirkulaciju, osnažuju endokrini i živčani sustav, ali potiču i probavu, moždane funkcije i kvalitetu sna.

Usporava se starenje
Također, zbog prolaska krvi prema licu usporava se proces starenja - objašnjava nam Christiana blagodati ovog oblika vježbanja i dodaje kako je tijelo mnogo pokretljivije nakon vježbanja na ljuljački. Osim yoga swinga, u Velvet Pepper Studiju mogu se vježbati i drugi stilovi joge, ali i pole dance.

Snimio: Tomislav Krišto/EPH
Izvođenje špage jedna je od najtežih vježbi za polaznike. Ipak, uz malo vježbe svi su je svladali.

Cijena yoga swinga nešto je veća od cijene za druge stilove joge, ali se mogu i kombinirati satovi joge i yoga swinga. Također, osim što je specijaliziran za jogu, yoga swing i pole dance, studio nudi i tajlandsku jogijsku masažu. Na sve satove joge moguće je dolaziti kako kojem vježbaču odgovara, ali za yoga swing potrebna je rezervacija.

Linker
25. travanj 2024 15:56