Vidite li već tragove godina na svom tijelu, možda je baš ovo rješenje.
 kinga cichewicz/unsplash
'Škicni' i video

NIJE VALJDA DA IH JOŠ NISTE PROBALI Ove vježbe dokazano usporavaju starenje, to će vam reći svaki trener

U posljednje je vrijeme postao trend izvoditi pet tibetanaca, no jeste li znali da te vježbe nazivaju vježbama za zdravlje i mladost? Ne zahtijevaju puno vremena, nisu komplicirane, niti zbog njih morate u teretanu. Što još čekate?

Pet jednostavnih vježbi pod imenom pet tibetanaca osmislili su tibetanski svećenici za zdraviji i dug život. U posljednje vrijeme postale su jako popularne među ljudima koji zbog posla nemaju vremena otići nekoliko puta tjedno u teretanu, pa smo se i sami odlučili doznati o čemu je riječ i zašto su odjednom doživjele toliku popularnost ako je riječ o vježbama koje su poznate od davnina.

Trener po trener, izjava po izjava i postalo nam je kristalno jasno zašto ih nazivaju vježbama za mladost i zdravlje.


Zašto su tako dobre

Pet tibetanaca pomažu nizu tegoba, a za njih je dovoljno odvojiti tri minute vremena te su se kao takve pokazale idealnim dnevnim treningom za mlade i stare, žene i muškarce. A velika im je prednost i ta što za njihovu izvedbu ne morate ići u teretanu. Treba vam samo prostirka i snaga volje.

Najbolje ih je raditi odmah ujutro te je vrlo važno ne prekidati kontinuitet. Svrha pet tibetanaca je otvaranje svih čakri, a između ostalog vježbe pomažu svima koji imaju bolove u kralježnici, poboljšavaju san, potiču probavu, ali i pomažu mršavljenju.

Vježbe se izvode vrlo jednostavno, točnim redoslijedom i s istim brojem ponavljanja. Važno je samo započeti s neparnim brojem. Primjerice, prvi tjedan započnite s tri ponavljanja, a svakog narednog tjedna dodajte dva ponavljanja više.

Kada dođete do 21 ponavljanja, vježbe se više ne povećavaju već se nastavljaju s tim brojem.


Kako izvoditi vježbe?

1. tibetanac: Prva vježba izvodi se u stojećem položaju. Ruke su raširene, u visini ramena i dlanovima okrenutim prema tlu. Zatim se tijelo rotira za 360 stupnjeva u smjeru kazaljke na satu.

2. tibetanac: Druga vježba izvodi se na podu. Ispružite se na tlu, izdahnite te udahom podižite noge i glavu. Noge moraju doći u okomiti položaj, a brada čim bliže prsnoj kosti.

3. tibetanac: Izvodi se na koljenima. Kleknite na koljena, ruke stavite ispod stražnjice, a glavu savijte prema prsima. Izdahnite i udahom zabacite glavu unazad i savijte gornji dio trupa prema nazad te se izdahom vratite u početni položaj. Dlanovima se oslanjate ili na stražnjicu ili na zadnji dio bedara.

4. tibetanac: Izvodi se u sjedećem položaju. Sjednite ispruženim nogama i dlanove stavite uz tijelo. Udahom podižite tijelo i zabacite glavu prema natrag. Izdahom se vratite u početni položaj.

5. tibetanac: Posljednja vježba izvodi se na podu. Legnite trbuhom na pod te stavite dlanove na pod i podignite gornji dio tijela i glavu zabacite prema nazad. Zatim udahom podignite stražnjicu tako da tijelom napravite oblik trokuta.


No, kako bi vam bilo lakše vježbati i shvatiti vježbe koje smo opisali, najbolje je da pogledate video u nastavku.



Cijeli serijal vježbi joge za početnike, možete pronaći OVDJE!

Linker
14. travanj 2024 22:07