Fizička aktivnost na dva kotača odličan je trening i idealan način za održavanje srca i krvnih žila u dobroj formi.
 Foto: iStock
Zdravlje plus zabava

Nema labavo: Ljetni sportovi uz koje ćete ostati fit i na odmoru

Donosimo aktivnosti koje vam neće dosaditi i uz koje ćete oblikovati tijelo. Potrebni su samo dobra volja, ekipa i oprema.

Dugi i topli dani su idealni su da se pokrenete. Neki su se tijekom hladnijih mjeseci malo ulijenili, a neki od vas su zasigurno pohodili teretane. Bilo kako bilo, nemojte da vas godišnji odmor spriječi u tome da i dalje budete u formi.

Sportovi na otvorenom, osim što su jako zabavni, oblikovat će vaše tijelo. A da ne pričamo o zdravstvenim benefitima…

Odbojka na pijesku

Ovo je zasigurno jedna od omiljenijih ljetnih aktivnosti. Skupite ekipu i zaigrajte. Na brojnim našim plažama postoji igralište na pijesku, s postavljenom mrežom i ekipom koja se stalno rotira. Osim što je zabavno, sat vremena igre može potrošiti i do 700 kalorija.

Ovaj sport također promovira druženje, socijalnu interakciju, ali i pozitivno utječe na kondiciju, koordinaciju, agilnost i ukupno fizičko stanje. Pozitivno utječe i na kardiovaskularno zdravlje, a pomoći će vam i da dobijete mišićni tonus i dobijete te jako željene izdužene, vretenaste mišiće. Treba li vas još nagovarati?

Frizbi

Sve što treba za ovu aktivnost malo je dobre volje, ugodno društvo i aerodinamična sportska sprava nalik letećem tanjuru ili disku.

Koristi od ove aktivnosti su višestruke. Idealan je za druženje, a ako mu se pristupi ozbiljnije i s dozom natjecateljskog duha, pomaže u stjecanju koordinacije pokreta i zavidne kondicije jer zahtijeva brze reakcije, brzinu ruku i nogu.

Dodavanje frizbija razvija reflekse i pokretljivost zglobova, a s vremenom ova igra kod igrača poboljšava spretnost. Osim što pruža zabavu i dobro utječe na formu, odličan je izbor za podizanje energije i eliminiranje stresa kojim je ispunjena naša svakodnevica. Igrajući frizbi dinamično ćemo skratiti vrijeme u prirodi ili na plaži, družiti se aktivno s obitelji, prijateljima, djecom.

Trčanje

Jogging je sjajan sportski odabir za zdravlje srca i pluća, poboljšava izdržljivost. Ako želite izgubiti višak kilograma, trčanjem ćete to postići mnogo brže nego hodanjem. Trčati treba početi polako i na početku kraće dionice, a zatim pomalo povećavati vrijeme trčanja i udaljenosti, ali ne više od deset posto svaki tjedan. S trčanjem treba početi umjereno ne zato što taj napor predstavlja preveliko opterećenje za srce i pluća, nego zato što zglobovima i mišićima treba dati vremena da se prilagode na stres napornijeg vježbanja

Važno je imati dobre tenisice, a žene još moraju nabaviti i kvalitetan sportski grudnjak. Obratite pozornost i na površinu po kojoj trčite. Travnate površine i neasfaltirani puteljci su mekši, ali nisu ravni, pa treba paziti na rupe da ne dođe do neželjenih okreta i iščašenja zglobova. Beton je tvrđi, ali sigurniji, i dobre tenisice pomažu apsorbirati udarce stopalima.

Trčanje je izvrsna kardiovaskularna aktivnost. Žena od 68 kilograma može u pola sata trčanja sagorjeti 306 kalorija. Osim toga, znanost je dokazala i da aerobna tjelovježba kao što je trčanje može biti učinkovita kao lijek za depresiju kod nekih ljudi. Ima li što ljepše, nego rano ujutro, uz more, napraviti nekoliko krugova i uživati u pogledu.

Bicikliranje

Fizička aktivnost na dva kotača odličan je trening i idealan način za održavanje srca i krvnih žila u dobroj formi, uz to smanjujući na minimum stres i opterećenje zglobova i tetiva.

No, to nije sve: zahvaljujući mogućnosti mijenjanja brzina, odnosno otpora pedala, naprezanje pri vožnji može se savršeno prilagoditi dobi vozača i, što je najvažnije, stanju njegovih zglobova, mišića i tetiva.

Ne zaboravite i na badminton, veslanje, mali nogomet plivanje, rolanje…

Dobra oprema

Za ljetne sportove, treba vam i oprema. Srećom, krenula su velika ljetna sniženja u Sport Visionu! Posjetite njihove trgovine diljem Hrvatske ili posjetite www.sportvision.hr i uštedite do čak 60 posto.

Umbro tenisice

Na popustu su 40 posto i možete ih kupiti u Sport Vision trgovinama za 179,40 kuna.

Champion majica za trening

Na popustu je 40 posto i možete je kupiti u Sport Vision trgovinama za 107,40 kuna.

Champion top

Na popustu je 30 posto i možete je kupiti u Sport Vision trgovinama za 90,30 kuna.

Linker
24. travanj 2024 14:09