Trčalo je više od 2000 djece i odraslih.
 Foto: GMarinov
Svaka čast!

Na UNICEF-ovoj utrci prikupljeno je 750.000 kuna

Uz glasnu podršku navijača više od 2000 sudionika otrčalo je prvu Mliječnu stazu, humanitarnu utrku za osnivanje banke humanog mlijeka u Hrvatskoj.

Na humanitarnoj utrci Mliječna staza, koju je Ured UNICEF-a za Hrvatsku organizirao s ciljem privlačenja podrške za osnivanje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj, prikupljeno je oko 750.000 kuna. Više od 2000 djece i odraslih trčalo je u dva dana manifestacije za podizanje svijesti o važnosti unapređenja skrbi za prijevremeno rođenu djecu.

U društvu predstojnice UNICEF-ova ureda Valentine Otmačić, podršku projektu osnivanja banke mlijeka dao je ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, koji je uoči početka utrka za odrasle na Kvaternikovom trgu u Zagrebu zajedno s pročelnikom zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo dr. sc. Vjekoslavom Jelečom zahvalio okupljenim trkačima i građanima na doprinosu inicijativi i brizi za najmlađe.

Pomoć djeci

- Idemo u realizaciju ovoga projekta, koji nerijetko i život znači prijevremeno rođenoj i bolesnoj djeci. Na Rebru su prostori spremni i očekujemo da će banka mlijeka profunkcionirati u idućih šest do 12 mjeseci - izjavio je ministar Kujundžić.

Banke humanog mlijeka neprofitne su organizacije za prikupljanje, ispitivanje, obradu, čuvanje i distribuiranje humanog mlijeka. Svojim djelovanjem pomažu prijevremeno rođenoj djeci i novorođenčadi da prežive prvo, neizvjesno razdoblje života i lakše se oporave uz pomoć najhranjivijeg i najzdravijeg mlijeka koje za njih postoji.

Većina banaka humanog mlijeka nalazi se u sklopu bolnica, pri bankama krvi i tkiva ili u sklopu dječjih odjela. U Europi ih je trenutačno 213, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u regiji koja još uvijek nema banku humanog mlijeka.

- Doprinos brojnih dobrih ljudi doveo nas je na pola puta do osnivanja prve banke humanog mlijeka. Hvala svim zvijezdama ovogodišnje MLIJEČNE STAZE i nadam se da se vidimo sljedeće godine! - poručila je na kraju utrke Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Trku su podržale i brojne osobe iz javnog života: glumica Ecija Ojdanić, Milica Czerny Urban, triatlonka (ironwoman) Đurđica Orepić, Belma Džomba te Nenad Šimunko, ironman.

Utrka MLIJEČNA STAZA održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Zagreba.

Linker
19. travanj 2024 17:24