Ne bi li bilo super raspaliti omiljenu mjuzu, odraditi trening tempom, intenzitetom i s rekvizitima koji vam najbolje odgovaraju, i to još u toplini svoga doma?
 Foto: Fitness.com.hr
Privatni kutak

Maštate o kućnoj teretani? Evo kako ostvariti taj san

Ne želite plaćati skupe članarine, ne volite gužvu, neugodne mirise, čekanje na sprave? I za to postoji rješenje...

Kućna teretana je rješenje za vas! Dugoročno gledano, ovo je način kako srezati troškove i uštedjeti na vremenu, a osim toga, kućna teretana vam daje i slobodu kako biste mogli vježbati doslovno kad god poželite, pa čak i usred noći.

Ako želite vježbati u tišini, možete si to dozvoliti, a ako ćete pozvati prijatelje i razvaliti glazbu na najjače i to vam je dopušteno. Jedino što vam treba jest motivacija, samodisciplina i malo prostora.

Kućne teretane najčešće se organiziraju u garaži, podrumu ili, eventualno, u prostoriji viška koju imate u stanu. Već i 15 kvadratnih metara bit će više nego dovoljno prostora kako biste mogli odraditi kompletan trening i posložili sve potrebne rekvizite.

Odakle krenuti?

Prvo i iznimno važno jest na pod staviti dobru podlogu. Najisplativija, najtoplija i najsigurnija varijanta su gumene podne obloge. S njima nemate brige ni s higijenom jer se vrlo jednostavno čisti, ni s bacanjem utega jer su namijenjene upravo tome da izdrže velike težine i udarce od, primjerice, padanja utega.

Foto: Fitness.com.hr
Sobica koju ne koristite, garaža, podrum pa čak i potkrovlje idealna su mjesta u kojima možete smjestiti svoj fitness kutak.

Koje rekvizite odabrati?

Najbolje je krenuti s popisom vježbi koje planirate raditi, pa ćete prema njemu lakše napraviti popis rekvizita i sprava koji su vam za njih potrebni. Krenite od prvog dijela treninga, zagrijavanja.

Prvo što svakako trebate imati jest podloga za vježbanje, a potom na popis stavite foam roller (fitness valjak), elastičnu traku ili gumu te pilates loptu. Također, vijača je jeftin, a vrlo dobar rekvizit za zagrijavanje i potrošnju većeg broja kalorija.

Korak dalje

Sljedeće pitanje koje si postavljate jest: Tko će koristiti ovu kućnu teretanu? Naime, ako će trenirati i muški i ženski članovi vaše obitelji, tada i izbor rekvizita koje kupujete trebate prilagoditi tim zahtjevima.

Bučice (jednoručni utezi) su svakako prvi na popisu "must have" rekvizita u svakoj kućnoj teretani. Ovisno o vašoj snazi, računajte da morate imati nekoliko pari različitih težina kako biste mogli napredovati, ali i izvoditi vježbe za više mišićnih skupina.

Ekonomična je investicija i kratka šipka za bučice s osiguračima na koju možete stavljati pločaste utege prema željenoj težini te tako u jednom rekvizitu dobiti velik raspon težina i mogućnost njihova povećanja ili smanjenja.

Foto: Fitness.com.hr
Šipka za utege ekonomična je i isplativa investicija. Najbolje od svega, ne zauzima puno mjesta, a možete je koristiti za vježbanje sa, ali i bez pločastih utega.

Jačim članovima obitelji će svakako dobro doći kvalitetna šipka i dovoljan broj ploča. Savjetujemo da uzmete po 1 par od svih težina utega kako biste mogli postupno povećavati težine bez naglih prijelaza.

Za izvođenje većeg broja vježbi, kako s bučicama i šipkom, tako i s drugim rekvizitima dobro će vam doći regulirajuća klupica pa je svakako stavite na popis, a birajte one s mogućnošću podizanja i spuštanja naslonjača jer ćete na njoj moći izvesti čitav dijapazon vježbi.

Osim navedenoga, razmislite o kupnji sprave za zgibove na kojoj ćete ojačati leđa i ruke. Odaberite onu koja se montira direktno na zid, ili jednostavniju varijantu - za dovratnik (čitaj: štok za vrata).

Nemojte preskočiti

Kettlebell ili girje su izvrstan rekvizit kojim možete povećati snagu, eksplozivnost, izdržljivost, koordinaciju.

Na kraju, ako želite moći i aerobni trening odraditi u vlastitom domu, tada kupite i kardio spravu, pa razmislite između orbitreka, sobnog bicikla različitih tipova, trake za trčanje ili ergometra (sprave za veslanje).

Svaka od ovih sprava ima niz prednosti i koju god odabrali, nećete pogriješiti.

Nakon treninga, jedino što vam treba su kvalitetni proteini i tuš!

Najveća ponudu fitness opreme i sprava za vježbanje pogledajte u Fitness.com.hr web shopu.

Linker
15. travanj 2024 23:31