Plitvički maraton doista je poseban, prvo zato što je atraktivan kao rijetko koji drugi, a drugo zato što je među starijim atletskim utrkama u zemlji.
 Snimio: Robert Fajt/EPH
Ne propustite

Još se stignete pripremiti za Plitvički maraton

Zapamtite - 5. lipnja, nedjelja! Start je u 9 sati, a možete trčati maraton, polumaraton ili utrku na 5 km.

Puno je velikih maratona u svijetu. I trče se na atraktivnim mjestima, u velikim gradovima, prolaze kroz povijesna središta, nastupa po nekoliko desetaka tisuća trkača... Međutim, rijetki su maratoni koji poput Plitvičkog prolaze kroz jedan od najljepših nacionalnih parkova Europe.

Tridesetiprvo izdanje Plitvičkog maratona čini ga i jednom od najstarijih atletskih utrka u Hrvatskoj.

Kako je sve počelo

Sve je započelo još početkom osamdesetih godina kada je veliki zaljubljenik u sport i trčanje, Ivan Teklić, došavši na Plitvička jezera odlučio povezati sport i prirodu. Rodila se ideja o atletskoj utrci i nastao je 18.10.1981. Plitvički maraton. Osamedestih godina se u Hrvatskoj gotovo svaka utrka zvala maratonom, iako je maraton isključivo atletska utrka duljine 42.195 m, te je tako i prvo izdanje Plitvičkog maratona bila utrka na 24,5 km.

No, već 1983. godine na Plitvičkim jezerima se rodio „pravi“ maraton koji je, uz ratni prekid od 5 godina preživio do danas.

Trčiš i uživaš u pogledu

Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, jedna je i od najpopularnijih utrka u Hrvatskoj i cijeloj regiji. Iznimna prilika da se trči kroz prekrasne predjele, neposredno iznad velikog slapa, uz jezera te Crnu i Bijelu rijeku koje tvore Plitvička jezera, veliki su mamac trkačkim zaljubljenicima.

Snimio: Robert Fajt/EPH
Lani je pucanj za start "odradila" legendarna Milka Baković.

Ovogodišnji Plitvički maraton održat će se 5. lipnja sa startom u 9:00 sati u Mukinjama, a na programu su maraton, polumaraton i utrka na 5 km. I kao novost, prvi puta od ove godine dan ranije održat će se utrke učenika osnovnih škola, a u sklopu maratona bit će i utrka štafeta!

Sve informacije o Plitvičkom i svim nadolazećim maratonima možete pronaći na internetskim stranicama www.crorun.pro

Linker
14. travanj 2024 21:08