Svaki dan vježbamo s Hanom Dervović!
 Snimila: Neja Markičević/Hanza Media
VIDEO SPECIJAL JOGA ZA POČETNIKE

Joga za žene: uklanja neugode PMS-a, menstruacije, klimakterija i menopauze

Pridružite nam se i jogom ispunite duh i tijelo pozitivnom energijom! Sve što vam treba za uspješno vježbanje je joga prostirka, jastuk, (po potrebi-joga blok), malo prostora toliko da možete raširiti ruke i dobra volja!

Joga vježbe osmislili su i pripremili: Divine Energy Park, Hana Dervović učiteljica joge

Sekvenca za žene tonira reproduktivni i mokraćni sustav, uklanja neugode PMS-a, menstruacije, klimakterija i menopauze*. Ove vježbe potiču cirkulaciju u donjem dijelu trbuha i karlici te se na taj način povećava dotok krvi u ženske organe i optimizira njihov rad. Reguliraju lučenje hormona, smanjuju upalne procese i jačaju mišiće trbušnog zida (pogotovo donjeg dijela trbuha).

1) Molitva u čučnju

Uđite u čučanj. Stopala su na podu lagano razmaknuta. Spojite dlanove ispred srca, laktove stavite u koljena i napravite 5 udaha i izdaha.

Dobrobiti: Otvara kukove, povećava cirkulaciju u donjem dijelu trbuha i leđa. Pomaže u olakšavanju napetosti kod PMS-a.

2) Položaj Mačke

Kleknite na pod. Ruke stavite ispred sebe u širini ramena i koljena u širini kukova. Udahom podignite glavu gore, a leđa savijte prema dolje. Izdahom, spustite glavu na prsa, a leđa izbacite prema gore. Ponoviti 10 puta.

Dobrobiti: ova vježba ublažava menstrualne bolove, održava kralježnicu, vrat i ramena gipkim i elastičnima, može se raditi za vrijeme menstruacije.

3) Rameni položaj

Legnite na leđa, savijte noge u koljenu i privucite pete do stražnjice, podignite stražnjicu i izvijte leđa, prekrižite prste na rukama i stavite ih na pod. Položaj ramena i stopala se ne smije promijeniti, tijelo je oslonjeno na vrat, stopala, ramena i ruke. Zadržati položaj 5 udaha i izdaha te se polagano vratite u početni položaj.

Dobrobiti: masira trbušne organe, jača spuštena ramena i uklanja bolove u leđima. Jača ženski reproduktivni sustav pogotovo maternicu.

4) Položaj Ribe

Legnite na leđa, i ispružite obje noge ispred tijela. Nagnite se unazad, savijajući leđa, sve dok ne naslonite vrh glave na tlo. Obje šake stavite na natkoljenice ili sa strane tijela. Poslije određenog vremena, vratite se u početni položaj. U završnom položaju duboko disati barem 5 udaha i izdaha.

Dobrobiti: masira trbušne organe. Regulira funkciju štitnjače. Popravlja tjelesno držanje, otvara ramena i regiju srca.

5) Štipaljka

Iz sjedećeg položaja, uspravnih leđa, savijte trup iz kukova prema nogama. Rukama obuhvatite stopala ukoliko je moguće i zadržite 5 udaha i izdaha. Koljena mogu biti savinuta ako su stražnje lože prenapete, a ruke mogu biti na cjevanicama - pogled u noge.

Dobrobiti: opušta napetost iz kukova. Efikasno uklanja višak masnih naslaga i tkiva u predjelu trbuha. Masira sve trbušne organe i blagotvorno djeluje na oboljenja probavnog, spolnog i mokraćnog sustava.

* Termini menopauza i klimakterij smatraju se sinonimima. Ipak, radi se o dva različita procesa. Menopauza se karakterizira prestankom menstruacije, a klimakterij je dugotrajni proces uzrokovan involucijom jajnika i smatra se da može trajati 10 godina prije i 10 godina poslije zadnje menstruacije.

Linker
15. travanj 2024 19:48