Nikad nismo sigurni...
 Foto: Istock
Dilema

Jesti ili ne jesti prije vježbanja?

Ljubitelji vježbanja često su u dilemi je li bolje nešto pojesti prije tjelesne aktivnosti ili ne.

Istraživanjem se pokazalo da je vježbanje na prazan želudac bolje jer će potaknuti poželjne promjene u masnom tkivu, što je dugoročno korisnije za zdravlje.

Hrana za metabolizam

Najnovije istraživanje koje su proveli znanstvenici s britanskog sveučilišta Bath, a rezultati su objavljeni u časopisu American Journal of Physiology, Endocrinology and Metabolism, proučava učinke jedenja i nejedenja na vježbanje i na ekspresiju gena u masnom tkivu.

Istraživanje je provedeno na grupi debelih muškaraca koji su jedan sat hodali na prazan želudac uz 60 posto maksimalne potrošnje kisika te na grupi onih koji su vježbali dva sata nakon što su pojeli visokokalorični doručak bogat ugljikohidratima.

Utvrđeno je da se ekspresija gena znatno razlikuje ako se vježba na prazan želudac i u slučaju vježbanja nakon bogatog doručka. Ekspresija dva PDK4 i HSL gena povećala se kod muškaraca koji su vježbali gladni, a smanjila se kod onih koji su jeli prije vježbanja.

Porast PDK4 upućuje na to da je, u nedostatku ugljikohidrata iz doručka, kao izvor energije poslužilo masno tkivo kako bi hranilo metabolizam tijekom vježbanja. HSL je standardno rastao kad je masno tkivo koristilo uskladištenu energiju kako bi omogućilo pojačanu aktivnost, poput vježbanja

Linker
20. travanj 2024 07:57