Za ovakve vrste asana trebat će puno vježbe, ali i povjerenje u partnera
 iStock
Partner joga

Jeste li probali ući u zatvoreni krug s partnerom?

Pažljivim dodirom možda se ne može ublažiti bol, ali se sigurno uspostavlja nova dimenzija bliskosti, a partner joga je relativno nova disciplina i suvremeni oblik vježbanja

Piše: Iva Boras, učiteljica hatha joge, Hvar


Naše tijelo nije ili barem ne bi trebalo biti tek vješalica za odjeću, koje se sjetimo kad nas nešto zaboli ili kad se vidimo u ogledalu. Ono ima snagu i potencijal mijenjati se i utjecati na promjene, kako na sebi, tako i u okolini. Izgovorene riječi djeluju na one koji ih čuju, ali i na one do kojih će doći preko nekog kanala. Isto je i s postupcima, njihov je utjecaj katkad neposredno vidljiv i opipljiv, a katkad nesaglediv i dalekosežan. Joga i učenja koja su uz ovu disciplinu vezana jako vode računa o drugome, između ostalog i zato što je drugi - isto što i ja, dio smo istog.

Foto: iStock
Pozdrav namaste ili namaskar, koji se na indijskom potkontinentu svakodnevno izgovara uz sklapanje ruku ispred srca, znači: pozdravljam božansko u tebi, koje je isto i u meni.

Dio smo istoga

U širem značenju namaste nas podsjeća da smo svi dio istoga i da u drugome prepoznajemo svoje karakteristike. Ono što kod drugih vidimo i što nam smeta je prečesto nešto što nam smeta kod nas samih, a drugi su tek ogledala. Osuđujući nečije mane, osuđujemo sebe, a joga nas uči da se trebamo osloboditi navika, mana i postupaka koje prepoznamo kao loše. Lakše je, doduše, osuđivati druge i pozornost ne usmjeriti na sebe, izgovoriti se i reći da nemamo vremena, ali nam se takav stav prije ili kasnije kao bumerang obije o glavu i natjera nas da se zamislimo kakva je energija koju šaljemo u okolinu i koju primamo.

Svaki osmijeh, ljubazan pozdrav, zagrljaj - izvor je prane. Životna energija sadržana je u misli, pogledu i riječi jednako kao i u sunčevoj toplini, hrani ili vodi. Sve što je - sadrži pranu, emitira ju i prima. Način na koji nekoga pozdravimo, u kakvom raspoloženju kuhamo, s kojim tonom govorimo jednako je važan kao i sadržaj izgovorenog, obrok kojeg jedemo ili veselje što nekoga vidimo. Prana je širok ili zajednički pojam za nekoliko vrsta energije koje detaljno opisuje i tradicionalna kineska medicina (od kojih je chi tek najpoznatiji pojam). Prana povezuje u cjelinu tijelo, duh i um i izmjenjuje se između nas i okoline u svakom trenutku. Ta suptilna energija ne može nestati ili biti uništena, ona se kreće i mijenja oblike, a najvažnije za funkcioniranje našeg organizma je da teče bez zastoja. Tada govorimo o balansiranom organizmu i zdravom čovjeku. Svatko može vidjeti u kakvom je „stanju“ i napraviti štogod da bude - bolje. Ako malo vremena posveti sebi i ne zatvara oči pred problemima.

Prana se razlikuje po kvaliteti i po kvantiteti. Ovo su neke od kvaliteta prane:

  1. zgusnuta, prepoznajemo ju po mrzovoljnom raspoloženju
  2. raspršena, ne možemo se koncentrirati
  3. brza, katkad nam uspijeva obaviti stvari i brzo i kvalitetno
  4. ustajala, malaksali smo, pokušavamo shvatiti zašto nam ništa ne polazi za rukom
  5. uzlazna, najbliži opis je optimizam, objektivno znamo da će se stvari kretati na bolje
  6. silazna, smirena i opuštajuća
  7. izvanjska, osjećamo ju u okolini
  8. unutarnja, u skladu s nama, s našim svakodnevnim - ja

Partnerstvo i joga

Jeste li ikad masirali partnera, dijete, roditelje, prijatelje? Poželite li osobu koju volite, kad primijetite da nije opušten/a, dodirnuti, „smekšati“ joj ramena i otkloniti napetost? Već samo dodir prenese pažnju na tijelo i ono reagira, za tijelom idu misli, a raspoloženje se momentalno popravlja. Napetost, barem nakratko, nestane.

Pažljivim dodirom možda se ne može ublažiti bol, ali se sigurno uspostavlja nova dimenzija bliskosti. Dodirom „učite“ partnerovo tijelo, koje se na jedinstven način giba, s razvijenijim mišićima koje često upotrebljava i koji su, kao i predio ramena i vrata, mjesta skupljanja napetosti. Laicima je više nego znanje potrebna doza intuicije za dobar rezultat. I ljubavi, želje da se nešto dobro napravi za drugoga. Dovoljno je, katkad, samo promisliti što bi nam u nekom trenutku pasalo pa da znamo kako se prema drugome ponašati. Ogledalo, naime, funkcionira i obrnuto.

Kako joga kaže, prana kroz tijelo teče kroz nadije, kojih je toliko puno da ćete sigurno neki „pogoditi“ i masaža neće štetiti, a može koristiti. Osnovna tri kanala tijeka prane su ida, pingala i sušumna, a teku, preplićući se, u predjelu kralježnice. U sjecištima ova tri osnovna toka nalaze se primarne čakre ili energetski vrtlozi koje se povezuje s raznim životnim područjima.

Foto: iStock
Uz pomoć partner joge razmijenit ćete neuobičajene vrste energije

Partner joga je relativno nova disciplina i suvremeni oblik vježbanja. U početku može izgledati kao pomoć pri rastezanju i oslonac pri balansiranju, no s vremenom se pretvori u potpuno novu vrst vježbanja, pri kojem treba imati veliko povjerenje u partnerove sposobnosti da vas zadrži u zraku u nekoj „zapetljanoj“ asani. Sigurno se kroz takvo vježbanje razmjenjuju neuobičajene vrste energije već i zato što se dijeli neuobičajeno, adrenalinom obojeno, iskustvo.

Pozdrav suncu

S partnerom, u grupi ili sami, vježbanjem joge možemo puno napraviti za sebe i otkloniti brojne zapreke zdravlju. Niz asana povezanih u cjelovit sustav, pod nazivom pozdrav suncu ili surya namaskar često se izvodi na satovima joge za zagrijavanje, ali funkcionira i samostalno, odnosno, može se vježbati samo par ciklusa pozdrava suncu i već ćete osjetiti pozitivne promjene. Ovaj sustav vježbi osmišljen je tako da sadrži filozofiju joge, pranajamu (usklađen dah i pokret), može se izvoditi uz mantru (ponavljanje određenih zvukova) i uz meditaciju povezanu s čakrama. Postoji puno varijacija ovih vježbi, a svaka uključuje različite asane. Zajedničko im je da se počinje iz stojećeg stava, prelazi u pretklon i u „psa prema dolje“ te spušta na pod u asanu „kobra“ i natrag, postupno, do stojećeg stava. Najprije ovaj cijeli niz napravite na način da krenete s, recimo, lijevom nogom, a nakon toga ponovite isti niz s desnom nogom i tada ste napravili jedan ciklus ili jedan krug pozdrava suncu. Ideal (koji rijetki dostignu) je napraviti 108 ciklusa pozdrava suncu, što je ekstremno naporno i zahtijeva višegodišnje pripreme.

Na uobičajenom satu joge surya je tek jedna od faza vježbanja koja nas zagrije i omogući da se koncentriramo na tijelo, ciklusi se izvode u neparnim brojevima, s tim da se katkad ponavljaju i u sredini ili na kraju sata. Katkad započnemo s izvođenjem jedne vrste surya i dodajemo po jednu novu asanu pri svakom ciklusu, tako razbijamo monotoniju i ciljanim joga-pozama pripremamo tijelo na vježbe koje su nam cilj toga sata. Surya na sanskrtu znači sunce i bogata je simbolikom vezanom uz buđenje, vitalnost, životnu snagu.

I pozdrav mjesecu

Niz vježbi, čija je simbolika vezana uz ženski princip, smirenje, samozatajnost, intuiciju - nosi naziv chandra namaskar, odnosno pozdrav mjesecu. Bez obzira koju od ovih vježbi odaberete, ukoliko ste disciplinirani i izvodite ju pazeći na to da se u svakoj asani zadržite toliko koliko vam treba da ju izvedete pravilno i da vodite računa o disanju - radite jogu i radite dobro za svoje zdravlje.

Linker
24. travanj 2024 06:33