Upoznajte svoje tijelo

Isprobajte Body tehniku, jedinstvenu filozofiju vježbanja! [4. dio]

Nakon leptira, harmonike i zatvorenika, donosimo vam i četvrti dio PBS-ovog programa tjelovježbe na portalu Živim. Danas izvodimo vježbu "šalabahter"!

PBS-ov program tjelovježbe predstavlja Body tehniku kao novu, jedinstvenu filozofiju vježbanja. PBS-ovi principi treninga nisu usmjereni samo na vježbanje, već su povezani i s učenjem i osvještavanjem vlastitog tijela.

Naglašavamo upoznavanje vlastitog tijela u pokretu kroz kvalitetu, a ne kvantitetu izvođenja pokreta.

Primarni cilj

Primaran cilj jest opće zdravlje i vitalnost pojedinca koji rezultiraju ispravljanjem posture tijela, povećanjem energije i osvještavanjem ljepote osobe. Osim jedinstvenih vježbi koje ćete kroz vrijeme upoznati, veliku pozornost usmjerili smo na vježbanje u pratnji ljekovite glazbene frekvencije na 528Hz koja vibracijom dopire do najdubljih stanica u vašem tijelu.

Kako biste iskoristili sve dobrobiti Body tehnike, moram vam naglasiti da svatko od nas ima svoju jedinstvenu tjelesno-strukturnu funkciju, stoga vam preporučam da se testirate i saznate odakle početi, u kakvoj ste formi kako biste mogli pratiti vlastiti napredak.

Ponovno se testirajte

Nakon 3, 4, 6 tjedana preporučam ponovno testiranje kako biste uz fizičku promjenu mogli dobiti jasan uvid i u vaš napredak tjelesnog i zdravstvenog statusa. A za početak učenja i osvještavanja o vama samima ne trebate ništa više nego mali prostor za vježbanje. Sve ostalo je na nama. Uživajte!

1. Testiranje mišićne snage i koordinacije donje abdominalne regije

Slijedite upute kako bi ste test izveli pravilno:
Lezite na leđa i podignite ispružene noge do vertikale čineći s trupom kut od 90º. Pokušajte spustiti opružene noge što bliže podlozi a da ne odvojite leđa od podloge. U trenutku kada izgubite kontakt leđa s podlogom, aktivira se mišić pregibača kuka koji u tom trenutku preuzima pokret te se isključuju mišići donjeg trbuha.
Savjet: Ako se želite istestirati sa sigurnošću, stavite svoju ruku ispod leđa.

Izaberite odgovor koji najbolje opisuje vašu izvedbu:
a) Ne možete držati noge ispružene
b) Nakon 20-40 stupnjeva ne možete zadržati leđa na podlozi
c) Možete spustiti opružene noge blizu podloge ispravno, bez odvajanja leđa

2. Testiranje fleksibilnosti rameno-prsne regije

Slijedite upute kako biste test izveli ispravno:
Sjednite opruženih nogu i zategnutih stopala te prekrižite prste na rukama iza svojih leđa. Pazite da vam laktovi budu opruženi kroz cijeli test. Sada pokušajte podići opružene ruke što više, zadržavajući vertikalnu os kralježnice aktivirajući gornje mišiće leđa.
Savjet: Gurajte prsa prema naprijed kako biste mogli maksimalno istegnuti kralježnicu.

Izaberite odgovor koji najbolje opisuje vašu izvedbu:
a) Jedva uspijevate prekrižiti prste iza leđa, pogrčenih laktova i savijene kralježnice
b) Ne možete pomicati opružene ruke iza leđa više od 10 stupnjeva
c) Možete držati trup savršeno ravnim i podignuti ruke više od 30 stupnjeva iza leđa

3. Testiranje mobilnosti gležnja, koljena i kuka

Slijedite upute kako bi ste test izveli pravilno:
Stanite uspravno spojenih stopala i polagano se spuštajte savijajući kukove, koljena i podižući pete. Dodirnite podlogu prstima ruku i održavajte maksimalnu završnu poziciju gležnja (pete podignute do sjednih kosti na stražnjici) te fleksiju u zglobu kuka i koljena.
Savjet: Snažno se osloni i pritisni na svoje pete i koljena

Izaberite odgovor koji najbolje opisuje vašu izvedbu:
a) Ne možete saviti koljeno kako biste dotaknuli podlogu
b) Možete dotaknuti podlogu, ali imate problem s podizanjem peta do sjednih kosti
c) Izvodite pokret pravilno i bez poteškoća

Šalabahter [Crib notes]

Dok udišete, podignite ruke iznad glave u obliku slova V. Izdišući jednu ruku postavite preko glave i nježno povucite na suprotnu stranu, dok drugu ruku ispružate daleko uz istovremenu unutarnju rotaciju dlana i savijanje koljena do počučnja. Pogled usmjeravajte prema dlanu ispružene ruke, pritom pazite da su ramena spuštena te da je zdjelica podvučena dok povlačite glavu. Dubokim udisajem povežite pokret u desnu i lijevu stranu fluidnim prijelazom. Širite prsni koš, otvarajte trup i izdužujte ruke visoko prema gore i van.

Linker
18. travanj 2024 19:56