I zdravo, i korisno

Infografika: Top 10 prednosti trčanja

Možda će vas ovih deset činjenica potaknuti da već danas obujete tenisice i napravite jedan lagani krug po kvartu. Vjerujte, isplatit će se.

Volite li trčati? Ako ne volite, možda će vas ovih deset činjenica ponukati da promijenite mišljenje. Naime, trčanje je, pokazala su istraživanja, dobro za mentalno zdravlje. Osim toga, navode znanstvenici, kada trčite, tijelo oslobađa tvari koje pomažu da se osjećate sretnije.

 

Toliko prednosti...

Umanjuju se tegobe povezane s astmom jer pomaže jačanju pluća i bronha. Trčanje je dobro i za prevenciju povišenog krvnog tlaka. Tijekom trčanja arterije se šire i skupljaju te tako ostaju u formi, što pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka.

Stoga, trkači imaju jak imunosni sustav i rjeđe pate od raznih bolesti. Pomaže gubitku težine, jer se za jedan sat trčanja može potrošiti između 705 i 865 kalorija.

 

Dobro za cijelo tijelo

Također, trčanje povećava razinu fizičke snage, jača tetive i ligamente. Povećava gustoću kostiju, jer pod naporom tijelo kostima šalje esencijalne minerale kako bi ih ojačalo. A zahvaljujući jačanju tetiva i ligamenata te čvrstoći kostiju manje su šanse za ozljede gležnjeva, kukova i koljena.

Trčanje povećava razinu samokontrole, daje osjećaj samopouzdanja i veće kontrole nad vlastitim životom. I na kraju, smanjuje učinke dijabetesa jer pomaže u održavanju zdrave razine šećera u krvi.

 

 

Zašto 42.2 Running Store u Frankopanskoj 2a?

Ako ste trkač i živite u Zagrebu tada će vas sigurno, poput naših trkača u redakciji, zanimati kako u centru grada postoji dućan namijenjen vrhunskim sportašima, ali i rekreativcima te svima onima koji promiču zdravi način života i trčanje kao sastavni dio svakodnevnih aktivnosti. Zašto 42.2 Running Store u Frankopanskoj 2a? Zato što nije riječ o klasičnoj trgovini! U 42.2 Running Storeu, osim što možete kupiti tenisice za trčanje, možete se i zagrijati prije trčanja na trakama - ova "pametna" traka prati kako trčiš pa ti profesionalci u 42.2 mogu sugerirati koje su tenisice idealne za tebe.

"Meni je super što ravno s posla mogu doći u 42.2 Running Store, presvući se u svlačionici i krenuti trčati svoju rutu bez da prije idem doma. Nakon trčanja, ponovno dođem tamo, istuširam se i spremna sam za cugu s frendicama." ispričala nam je Martina koja kaže kako joj je trgovina u Frankopanskoj 2a "otkriće" koje joj štedi puno vremena. "A super je što sam tamo upoznala puno ljudi koji su u trčanje zaljubljeni jednako kao i ja, pa čujem puno dobrih savjeta."

Martina nam otkriva i kako na istom mjestu četvrtkom ujutro, kad joj posao dozvoljava, navrati na besplatnu jogu za trkače.

"To mi je bilo pravo otkriće. Nisam ni znala koliko joga može pomoći u sprečavanju i saniranju ozljeda. Instruktor je kineziolog i višestruki Ironman, a jogom se bavi već više od tri desetljeća tako da su mi njegovi savjeti i vježbe u mnogočemu olakšali trčanje." zaključuje Martina uz toplu preporuku vrhunskim sportašima, rekreativcima, ali i početnicima da upravo na ovom mjestu potraže savjet ili pomoć oko bilo kojeg pitanja vezanog za trčanje.

"Nikad prije nisam bila u sportskoj trgovini, pa ni onoj specijaliziranoj za trčanje, gdje se baš svi bave trčanjem - ovdje je to potpuno normalno i to me oduševljava." kaže Martina.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo