Znanstvenici su otkrili da samo 20 minuta tjelovježbe ima protuupalni učinak na tijelo
 Getty Images
ZDRAVLJE

Imate 20 minuta vremena? Odlično, jer samo vam je toliko potrebno da ojačate imunitet i srce

Više ne znači uvijek i bolje, a to se pokazalo točnim i kad je riječ o tjelovježbi

Istraživanja su pokazala da 20 minuta umjerene tjelovježbe donosi dobrobiti za srce, ali i za imunitet

Da, zaista je toliko malo vježbanja, tih 20 kratkih minuta, dovoljno da poboljšate stanje svog imunološkog sustava i zdravlja općenito. To možda zvuči, naročito onima koji su inače aktivni u sportu, više kao zagrijavanje nego kao prava tjelovježba, no istraživanje provedeno 2017. i objavljeno u časopisu Brain, Behavior and Immunity upućuje da nije baš tako.

Znanstvenici su otkrili da samo 20 minuta tjelovježbe ima protuupalni učinak na tijelo, a to pomaže u jačanju imuniteta. Za potrebe istraživanja promatrali su učinke 20-minutnog hodanja umjerenim tempom po pokretnoj traci, no autorica studije dr. Suzi Hong sa Sveučilišta Kalifornija smatra da bi se isti učinci postigli i brzim hodanjem. 47 ispitanika su prije tjelovježbe dali svoje uzorke krvi, a potom su hodali po pokretnoj traci 20 minuta – intenzitetom prilagođenim formi svakog ispitanika. Neposredno nakon vježbanja ponovo su dali uzorak krvi, a analiza prikupljenih uzoraka je pokazala da je tjelovježba dovela do 5-postotnog smanjenja broja imunoloških stanica koje proizvode citokin, odnosno protein koji se još naziva i faktorom tumorske nekroze (TNF).


Zašto je to važno

Tjelovježba aktivira simpatički živčani sustav te dovodi do ubrzanja pulsa, povišenja krvnog tlaka i bržeg disanja. Kad se to dogodi, hormoni epinefrin i norepinefrin se izlučuju u krvotok i aktiviraju staničnu reakciju koja blokira citokine, uključujući i TNF. TNF ima neke impresivne karakteristike, poput toga da jača imunološki odgovor i uništava stanice raka, no ima i protuupalno djelovanje.

Iako je upala normalan i nužan dio našeg imunološkog sustava, previše upale može dovesti do razvoja autoimunih bolesti, uključujući i reumatoidni artritis, multiplu sklerozu i fibromialgiju.


Vježbanjem do 10 godina dužeg života

Prijašnja istraživanja već su pokazala da tjelovježba smanjuje upalu, no značaj ove studije je u psihološkom objašnjenju zašto i kako se to događa. Umjerena tjelovježba ima i niz drugih zdravstvenih dobrobiti, poput držanja hipertenzije i dijabetesa pod kontrolom, prevencije Alzheimerove bolesti, smanjenja anksioznosti i stresa te usporavanja procesa starenja. Dr. Carmen Terzic, ravnateljica Odjela fizikalne medicine i rehabilitacije na Klinici Mayo kaže da osobe koje redovito umjereno vježbaju mogu produžiti svoj životni vijek za čak 10 godina.

- Tjelovježba je naš najbolji lijek za gotovo svaku bolest - smatra dr. Terzic dodajući da je najbolje u svemu to što je umjerena vježba nevjerojatno jednostavna. Dovoljno je popeti se stepenicama umjesto dizalom ili produžiti petnaestak minuta šetnju sa psom.



Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Linker
24. travanj 2024 03:22