Ako želite rezultate, promijenite pristup.
 Foto: iStock
Kile bay bay

I opet vam nije uspjelo? Zamke pri mršavljenju u koje redovito upadate

Unatoč najboljoj namjeri da s čipsa pređete na kelj, postoji vrlo dobra šansa, kažu stručnjaci da će vam vaša odluka o skidanju kilograma donijeti više štete nego koristi.

Donijeli ste čvrstu odluku da ćete smršaviti i konačno opet obuči svoje 'mršave' tarperice koje već dulje vrijeme stoje u ormare. No, unatoč vašim najboljim namjerama, postoji dobra šansa da vaše odluke o mršavljenju sabotiraju te ciljeve. Evo koje su najčešće.

Greška 1: Izbjegavate postavljanje jasnih ciljeva

'Trči više' ili 'izgubi kilograme' zvuči sjajno, no zapravo se zavaravate jer ovi tipični ciljevi nisu nužno i mjerljivi. Puno više ćete postići, kažu stručnjaci, govoreći: 'Želim izgubiti sedam kilogram, vježbajući četiri puta tjedno, a ne dva'. Postavljanjem jasnih ciljeva ne samo da možemo pratiti svoj napretak, već nam ono pomaže i pri sastavljanju odličnog plana kako da to i ostvarimo.

Greška 2: Previše toga radite prerano

Mnogi se trude izbaciti šećer, jesti više povrća i povećati broj odlazaka u teretanu. I to sve odjednom. Problem nastaje, upozoravaju stručnjaci, zbog previše promjena u isto vrijeme. One naime mogu biti vrlo stresne i vrlo lako mogu cijeli vaš napredak 'ubiti' preko noći. Ako se obvežete samo na nekoliko 'akcija' tjedno (voće umjesto slatkog) veća je vjerojatnost da ćete se toga i držati. Jednu ili dvije nezdrave navike zamijenite zdravima, ne pokušavajte s 10 navika istovremeno.

Greška 3: Rezultat vs. proces

Gotovo svaki razgovor o odlukama je fokusiran isključivo na nekoj vrsti rezultata, a ne na samom putovanju. Novi ciljevi ne donose nove rezultate. Novi stil života će to donijeti. I stil života nije rezultat već proces koji se svakodnevno prakticira. Upravo zato, svu vašu energiju trebate usmjeriti u izgradnju zdravijih životnih navika, a ne samo u jurnjavu za boljim rezultatima.

Greška 4: Pristup sve ili ništa

Zgriješili ste i popili previše vina za večerom, pa mislite da nema ništa loše u tome da se počastite i desertom. Prespavali ste vježbanje u ponedjeljak, pa smatrate da je najbolje ne otići ni u srijedu, već krenuti lijepo iz početka u ponedjeljak... Poznato? Ako i vi imate ovakvo razmišljanje, onda sigurno dobro znate kako to uglavnom završava. Tako da se vježbanje potpuno prorijedi ili ga nema uopće, a zdrav način prehrane? Tko se toga uopće sjeća... Promijenite pristup ako želite rezultate.

Greška 5: Hit skupe dijete

Mnogi se lako znaju pomamiti za popularnim dijetama (paleo, bez glutena...) ne uzimajući u obzir svoje preferencije i stil života. Ako plan prehrane zahtijeva konzumiranje specijalnih namirnica koje koštaju pravo malo bogatstvo, mala je vjerojatnost da ćete se toga pridržavati neko dulje vrijeme. Najbolje što možete učiniti je, kažu stručnjaci, usvojiti prehrambeni režim koji vam se sviđa, koji je fleksibilan i odgovora vašem životnom stilu. I to si naravno možete priuštiti.

Linker
19. travanj 2024 22:24