Svaki dan vježbamo s Hanom Dervović!
 IVANA NOBILO/HANZA MEDIA
JOGOM DO BIKINI TIJELA

Dancing Warrior: ne samo da topi masti, već i pomaže kod depresije te donosi sreću i mir

Za učiteljicu joge, Hanu Dervović nema stajanja ni preko ljeto. Nakon joge za početnike, za vas je pripremila i niz učinkovitih vježbi koje tope masne naslage, jačaju guzu, poboljšavaju cirkulaciju, držanje, izdržljivost, snagu i još mnogo toga. Pridružite nam se i otkrijte sve čari joge.

Joga vježbe osmislili su i pripremili: Divine Energy Park, Hana Dervović, učiteljica joge


Sekvenca za snagu i izdržljivost

Dancing Warrior je sekvenca koja se sastoji od 10 položaja. Ova divna sekvenca glatko teče, zagrijava cijelo tijelo, topi masne naslage i odlična je priprema za razne srednje napredne i napredne yoga položaje ili asane.

Ovo je jedan od najboljih načina da započnete svoju praksu ili dan s pozitivnom energijom, postanete i ostanete fit.

Jedan ciklus Dancing Warriora se sastoji od 10 položaja koji se ponavljaju, to su:

1. Planina ili Parvatasana

2. Jednonožni pas ili Eka Pada Adho Mukha Svanasana

3. Pripremni položaj za ratnika

4. Položaj Ratnika 1 ili Virabhadrasana 1

5. Položaj Ratnika 2 ili Virabhadrasana 2

6. Položaj inverznog ratnika ili Parsva Virabhadrasana

7. Položaj trokuta ili Utthita Parsvakonasana

8. Položaj Ratnika 2 ili Virabhadrasana 2

9. Chaturanga Dandasana

10. Položaj psa uzdignute glave ili Urdhva Mukha Svanasana

11. Planina ili Parvatasana


NAČIN IZVOĐENJA: Stanite se uspravno, spojite stopala, ruke stavite uz tijelo, napravite udah te s izdahom spojite dlanove ispred grudi u položaj molitve. Udahom podignite ruke prema gore u položaj otvaranja nebu, pogled i prsnu kost usmjerite prema gore, a kukove lagano prema naprijed. S izdahom spustite trup i ruke prema podu u položaj šaka uz stopala. Zatim uđite u položaj planine. Udahom podignite desnu nogu u zrak. Izdahom zakoračite desnim stopalom između ruku, lijevu petu spustite na pod i prste lijevog stopala namjestite malo prema unutra. Održavajući balans dignite ruke u zrak i udahnite u položaj ratnika 1. Izdahnite i otvorite ruke u položaj ratnika 2, vodite računa da je prednje koljeno savijeno i ravno u ravnini s petom (koljeno ne smije ići prema van niti prema unutra, već treba biti ravno), ruke su u paraleli s podom. Sa slijedećim udahom opustite lijevu ruku niz lijevu nogu te podignite desnu ruku preko glave u položaj inverznog ratnika. Izdahom spustite desnu ruku uz desno stopalo i uđite u položaj trokuta. S udahom se vratite u položaj ratnika 2. Izdahom desna noga ide nazad i trup polagano dovedite u paralelu s podom u položaj chaturanga dandasana, laktovi su uz tijelo. Udahom odignite trup prema gore, ispružite prste na stopalu te podignite bedra od poda, to je položaj psa uzdignute glave. Izdahom se vratite u početni položaj planine. Ponovite sve s drugom (lijevom) nogom.

Odmorite se u položaju mjesec.

TRAJANJE: Napraviti barem 5 ciklusa. Bilo bi idealno raditi ga 10 minuta svaki dan.

NAPOMENA: Možete na početku prvo u svakom položaju napraviti 3 udaha i izdaha, a zatim napravite sekvencu s izmjenom daha i položaja. Ovu sekvencu najbolje je raditi prije svih ostalih yoga položaja ili asana.

Može se raditi umjesto Pozdrava sunca ili mjeseca ili nakon što ste napravili nekoliko Pozdrava sunca možete napraviti ovu sekvencu.

DOBROBITI: Jača sve mišiće tijela, zglobove i tetive, osnažuje i tonira trbušne organe, regulira endokrini sustav, poboljšava cirkulaciju limfe, daje blistav ten, čistu kožu, čisti pluća, stimulira sve nervne pleksuse, poboljšava rad cijelog živčanog sustava i mozga. Uklanja masno tkivo s nogu, ruku, trbuha, struka i leđa. Pomaže kod depresije, podiže samopouzdanje i sreću te donosi mir. Povećava metalnu i fizičku snagu te podiže razinu energije. Dobra je kardio vježba.

Dancing Warrior je naprednija sekvenca koju je dobro raditi nakon što ste savladali Pozdrav suncu.

OVDJE pogledajte i video specijal - JOGA ZA POČETNIKE.

Linker
16. travanj 2024 04:25