Biciklizmom do zdravlja

Da je bicikl lijek, svi bi ga koristili koliko je dobar: smanjuje težinu i struk, a produljuje i život

Puno je zdravstvenih koristi koje možete priskrbiti svome tijelu ako se odlučite kupiti bicikl i baviti se bicikliranjem. Od onih banalnih kao što je boravak na svježem zraku pa do onih znanstvenih koji tvrde kako će vam takva aktivnost produžiti život!

 

Vožnja bicikla jedna je od najzdravijih i najučinkovitijih rekreativnih sportskih aktivnosti. Poboljšava zdravlje cijelog organizma, povoljno djeluje na kardiovaskularni sustav, tijekom vožnje ubrzava se cirkulacija i potiče prijenos kisika do površinskih stanica.

Pored toga, bicikliranje povoljno djeluje i na jačanje mišića, najsnažnije utječe na osnaživanje mišića donjeg dijela tijela, ali aktivni su i trbušni mišići te mišići donjeg dijela leđa. Redovitom vožnjom bicikla tijelo će biti u formi, ne treba brinuti o višku kilograma, a povećava se i razina energije i raspoloženja zbog pojačanog lučenja hormona endorfina i dopamina.

 

Prednost plus

Osim što na biciklu možete provoditi svoje slobodno vrijeme, ono je odlično prijevozno sredstvo kojim možete ići na posao ili na fakultet i to u sva godišnja doba. Također, lako ga možete ponijeti sa sobom i na godišnji odmor ili vikend izlet u drugi grad. A ukoliko vam vremenske prilike ipak ne dozvole da sjednete na svog ljubimca na dva kotača, tu je odlična zamjena - sobni bicikl.

  • Kardiovaskularni sustav

Biciklizam poboljšava zdravlje cijelog kardiovaskularnog sustava te smanjuje rizik od koronarnih bolesti srca.

  • Mišići

Vožnja bicikla odlična je za izgradnju i jačanje mišića donjeg dijela tijela.

  • Smanjuje težinu i obujam struka

Sagorijeva kalorije, drži težinu pod kontrolom, ubrzava metabolizam čak i nakon aktivnosti.

  • Produljuje životni vijek

Biciklizam je aktivnost poznata po tome da produljuje vijek zahvaljujući zdravom i aktivnom sportskom životu koji biciklisti vode.

  • Koordinacija

Okretanje obje noge u krug dok istovremeno držite upravljač s obje ruke i održavate tijelo u balansu dobro je za razvoj koordinacije.

  • Mentalno zdravlje

Fizička aktivnost bilo koje vrste uvijek se povezuje s poboljšanjem mentalnog zdravlja, jer raste razina hormona endorfina i dopamina tijekom aktivnosti i nakon nje.

  • Imunosni sustav

Vjeruje se da vožnja bicikla može ojačati imunosni sustav zbog povećanog protoka krvi i unosa kisika te poboljšane cirkulacije tijekom aktivnosti.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo