riječ stručnjaka

Često trčite, bavite se sportom ili imate spuštena stopala - evo kako izabrati dobre tenisice

Ako svaki dan trčite nekoliko kilometara, tenisice biste trebali promijeniti nakon četiri mjeseca jer je u izgaženim tenisicama stopalo nestabilno i možete se ozlijediti.

 

Objašnjava dr. sc. Hrvoje Klobučar, ortoped


Idealne tenisice za hodanje imaju blago zaobljen potplat na peti koji olakšava iskorak, s omekšanjem pod petom te čvršćim i manje fleksibilnim prednjim dijelom nego kod tenisica za trčanje. Obuća za trčanje može imati normalnu i povišenu petu. Ako je peta niža, pri dodiru podloge više sudjeluje prednji dio stopala, što nalikuje na bosonogo trčanje.


Tvrda podloga

Igrači tenisa trpe velika naprezanja pri bočnom kretanju pa trebaju birati stabilniji i krući potplat. Košarkašima također više odgovaraju tenisice s manje fleksibilnim potplatima, što je mnogo važnije od povišenja oko gležnjeva za koje se smatra da smanjuje rizik uganuća, ali to ne mora uvijek biti točno. Trčite li po tvrdoj podlozi, primjerice po asfaltu, uložak tenisice trebao bi biti mekši, tj. imati zračne jastuk.

Što je teren tvrđi, peta tenisice trebala bi biti viša i elastičnija. Najbolje bi bilo imati više tenisica, ovisno o terenu na kojem trčite. Stopalo tijekom trčanja podlogu prvo dodiruje vanjskom stranom pete pa se težina prenosi prema palcu. To se naziva pronacija, a ako je taj kontakt premalen ili prevelik, to se može korigirati pravilnim izborom tenisice


Nije svejedno ni jesu li tenisice namijenjene ženama ili muškarcima.

Zbog širih bokova i kukova žene imaju i veću pronaciju, stoga ženske tenisice imaju fleksibilniji potplat i užu petu. Ako svaki dan trčite nekoliko kilometara, tenisice biste trebali zamijeniti nakon četiri mjeseca jer je u izgaženim tenisicama stopalo nestabilno i možete se ozlijediti. Aktivni vježbači trebaju mijenjati tenisice nakon pretrčanih 500- 800 kilometara ili 300 sati aerobnog treninga. Smatra se da su nakon toga tenisice istrošene. Tenisice, baš kao i cipele, najbolje je kupovati u poslijepodnevnim satima ili navečer, kada su noge i stopala zadebljaniji. Prije kupnje ih isprobajte - prošetajte ili protrčkarajte po prodavaonici kako biste dobili bolji uvid u odnos vašeg stopala i obuće. Ne žurite se i dobro promislite odgovara li vam odabrani model. Pri odabiru veličine provjerite može li kažiprst stati iza pete kada stopalo u tenisici maksimalno pomaknete naprijed. Sportsku obuću najbolje ćete isprobati ako navučete čarape u kojima inače vježbate.

Ako nosite ortopedske uloške, ponesite ih i stavite u tenisicu pri isprobavanju. Onima s visokim ristom odgovarat će tenisice s omekšanim srednjim dijelom i jastučićem u podlozi, a onima s bolnim prednjim svodom stopala odgovarat će tenisice s jastučićem ispod prstiju.

 

Muče li vas bolovi u petama, idealan su izbor tenisice s mekšim jastučićem pod petom ili oko stražnjeg dijela pete. Spušteni svodovi stopala uzrokuju trošenje tenisica na unutrašnjoj strani pa osobe s takvim stopalima najčešće trebaju posebno učvršćene tenisice u području pete i unutarnjeg svoda.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo