Autori knjige već godinama rade na popularizaciji zanimljivih, drugačijih i prikladnih mjesta za vožnju biciklom.
 Foto: Istock
nAJOMILJENIJE RUTE

Biciklistički vodič koji svaki pravi avanturist mora imati

Vrhunski poznavatelji i stručnjaci u ovom području napisali su knjigu koja će brojnim ljudima diljem Hrvatske koristiti za upoznavanje Panonske Hrvatske na dva kotača.

Piše: Ana Tafra


Lijepo i sunčano vrijeme uvijek na ulice izmami ljubitelje bicikliranja. Zahvaljujući Lidiji Vrečar Mišćin i Robertu Rigi, sada imamo i pravi biciklistički vodič pa se naša vožnja može pretvoriti u pravi avanturistički izlet, prilagođen svima. Kako su došli do te ideje i što su nastojali ovim priručnikom postići, otkrili su nam u razgovoru.

Kako je krenula ideja i zašto baš Panonska Hrvatska

Ideja o biciklističkom vodiču javila se prije dosta godina. Naime, Robert Rigo je 2001. godine pokrenuo web stranicu 'Pedala.hr' na kojoj smo objavljivali biciklističke rute u Hrvatskoj i ostale informacije za koje smo smatrali da su zanimljive za bicikliste. Također smo izrađivali i razvijali mrežu biciklističkih ruta za pojedine županije i gradove, zaštićena područja prirode, te je tako paralelno rađala i ideja da sve to objedinimo u jednu logičnu cjelinu, na primjer praktičnu knjigu. Kako je cijela Hrvatska preveliko područje za kvalitetnu obradu u samo jednoj knjizi, započeli smo sa istočnom i središnjom Hrvatskom, točnije s 13 županija Panonske Hrvatske, s idejom da u dvije naredne knjige obradimo i ostala područja Hrvatske, sve u dogovoru s izdavačem, ponosno je rekla Lidija Vrečar Mišćin.

Najomiljenije rute

Kad se upustite u razgovor s ovim strastvenim ljubiteljima bicikla, priče su zarazne i nikad ne završavaju, jedna je samo odskočna daska za drugu, još uzbudljiviju, ljepšu i zanimljiviju.

Stoga, teško im je bilo izdvojiti najdražu biciklističku rutu, jer sve su im sve drage na svoj način, no ipak izdvajaju neke.

Lidija je odabrale rutu oko jezera 'Borovik' nedaleko Đakova i rutu 'Biciklom oko Kalnika' nedaleko Križevaca, a favoriti su joj i rute uz tok rijeka Save sa skelama i Drave od Legrada do Aljmaša.

To je biciklistička ruta stvorena za ljubitelje makadama, vodi oko jezera, te predstavlja spoj iznimne ljepote vode, šume i zemlje uz naznaku avanture.

Robert odabire dva područja . Hrvatsko zagorje i Baranju.

- Kad se međusobno usporede ove dvije cjeline su vrlo različite, gotovo nasuprotne, Hrvatsko zagorje sa svojim brežuljcima pruža dinamiku vožnje, a svaki uspon na brežuljke pruža nagradu za trud prelijepi vidikovac. S visine se pruža pogled u nedogled. S druge strane područje Baranje je, osim lagano valovitog, vinorodnog Banskog brda, jedna velika ravnica koja je svojom mirnoćom naprosto opuštajuća. Tada vožnja na biciklu prostranim poljima i pogledi u daljinu, prelazi u svojevrsnu 'biciklističku meditaciju' koja može trajati satima - tvrdi Robert.

Anegdote

Svaki avanturistički podvig nosi raznovrsne zgode, ali i nezgode koje se putem dogode. Nezgode se, čak i nešto više pamte i veselije prepričavaju. Lidija nam je stoga sa smijehom ispričala jednu anegdotu o tome kako od biciklista u tren postanete pješak i hrana za komarce!

- Željela sam istražiti rutu kojom bi se vozilo po kolnom putu kroz polja koju su u Domovinskom ratu koristili Vukovarci kao jedini izlazak iz Vukovara - okupiranog Grada heroja. Gonjena znatiželjom 'što je iza slijedećeg zavoja' nisam ni primijetila da se put pretvara u žitko blato i odjednom kotači proklizavaju, bicikl ne ide, kočnice su oblijepljene gustim ljepljivim blatom. GPS uređaj na biciklu, naravno po Murphyjevom zakonu, prestaje s radom, ne vidim koliko je još do ceste na koju se trebam spojiti, a ne da mi se vraćati odakle sam krenula… Pokušavam dalje, guram bicikl, a sandale koje nosim nisu baš najbolja oprema za ovu aktivnost, no ljeto je. Kretanje se usporilo, što su jedva dočekali rojevi gladnih krvopija koji su u oblacima slijetali na moje ruke, noge, lice, posvuda… Ipak sam se spasila, uz joker - zovi pratnju upomoć, a svrbež i otečeni udovi još su me danima podsjećali da je uz jaku emociju i istraživačku strast za nepoznatim, ipak potrebna i zdrava doza realnosti za procjenu situacije - rekla je.

Bicikliranje sve popularnije

Ovo dvoje zaljubljenika u bicikliranje ocijenilo je i stanje biciklizma u Hrvatskoj realno sagledavši situaciju i nastojeći dati poticaj svima koji bicikl drže negdje u podrumu ili ga još nisu kupili, no razmišljaju o tome.

Rezultat predanog rada

- Bicikl je uvijek bio popularano prijevozno sredstvo, posebno u Panonskoj Hrvatskoj koju smo obrađivali prvim biciklističkim vodičem. Ona je na određeni način 'kolijevka biciklizma u Hrvata' još od druge polovice 19. stoljeća kada su u naše krajeve stigli prvi bicikli.

Ono što ga danas čini još popularnijim je promjena u načinu života pogotovo u urbanim cjelinama ili gradskim ili urbanim sredinama, gdje ljudi sve više pažnje posvećuju osobnom zdravlju, brizi i odgovornom ponašanju prema okolišu ili jednostavno žele imati što manji negativan utjecaj na okoliš i održivo živjeti, što znači vlastitim životnim stilom čuvati prirodne resurse, bioraznolikost i produktivnost planete Zemlje na buduće naraštaje.

Upravo povećani interes za bicikl kao prijevozno sredstvo za svakodnevno kretanje prostorom u kojem živimo i radimo, u slobodno vrijeme stvara i dodatnu potrebu, gdje se voziti biciklom izvan urbanih cjelina atraktivnim ruralnim krajolicima.

Zato mi već godinama radimo na popularizaciji zanimljivih, drugačijih i prikladnih mjesta za vožnju biciklom, istražujemo ih i preporučamo, a knjiga 'Biciklistički vodič' je zapravo rezultat tog našeg predanog rada i istraživanja terena biciklom.

Zato očekujemo da će knjiga potaknuti još veći interes za vožnju biciklom kod najšireg kruga građana Hrvatske i povećati popularnost kretanja biciklom na ovaj ili onaj način kako bi bicikl postao naš životni stil i svakodnevica ili barem zdrava navika u slobodno vrijeme, na izletu ili godišnjem odmoru - zaključio je Robert.

Linker
21. travanj 2024 16:27