S obzirom na epidemiološku situaciju, u ovom ciklusu vježbanja provodit će se samo programi na otvorenom u obliku treninga nordijskog hodanja
 Promo
prijavite se

Besplatno vježbanje za Zagrepčane - uključite se i vi u getfit4free

Pod vodstvom kineziologa građani će narednh devet mjeseci sudjelovati u različitim oblicima besplatnih treninga

Projekt „Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost - GETFIT4FREE“ Grada Zagreba i Kineziološkog fakulteta u Zagrebu nastavlja se i u ovom izazovnom razdoblju te nam pruža jedinstvenu priliku da se uključimo i znatnije usporimo starenje svog organizma. Pod vodstvom kineziologa građani će narednh devet mjeseci sudjelovati u različitim oblicima besplatnih treninga. Stručnjaci će putem posebno razvijenog GlycanAge testa iz kapilarne krvi prije samog početka te nakon završetka ciklusa precizno utvrditi na koji način i u kojoj mjeri sudjelovanje u zdravstveno usmjerenoj tjelesnoj aktivnosti učinkovito utječe na biološku dob i usporava starenje organizma. S obzirom na epidemiološku situaciju, u ovom ciklusu vježbanja provodit će se samo programi na otvorenom u obliku treninga nordijskog hodanja.

Za besplatno vježbanje možete se prijaviti do četvrtka, 10. rujna na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


RIZIČNE SKUPINE

- Izostanak pravilne prehrane i konstantan izvor stresa uz nedostatak tjelesne aktivnosti rezultira prekomjernom tjelesnom masom, što je jedan od glavnih problema modernog doba, a također je direktno povezana s razvojem bolesti, gubitkom kvalitete života i opterećenjem sustava zdravstva. Tjelesna neaktivnost i sjedilački način života stoga često rezultira povišenom biološkom dobi u odnosu na realnu kronološku dob pojedinca. Zbog te činjenice biološka dob predstavlja bolji indikator općeg zdravstvenog stanja i procesa starenja od kronološke dobi - istaknuo je prof.dr.sc. Damir Knjaz, voditelj projekta te dodao.

- Tijekom trajanja projekta građani će dobiti mnoge informacije o konkretnim pojedinostima ispravnog provođenja programa, praćenju individualnih smjernica tijekom treninga te savjete o ostalim aspektima važnim za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti. Predviđeno je testiranje funkcionalnih i motoričkih sposobnosti kod svih korisnika u svrhu utvrđivanja rezultata bavljenja zdravstveno usmjerenom tjelesnom aktivnosti, kao i izrada individualnih preporuka i programa za nastavak aktivnosti - rekao je.

Ciljana skupina korisnika projekta su rizične skupine tjelesno neaktivnih građana srednje i starije životne dobi (35 do 65 godina) koji uglavnom žive sjedilačkim načinom života zbog čega je kod njih znatno povećan rizik od raznih zdravstvenih tegoba uslijed nezdravog načina života.

Očekivani rezultati provedbe ovog projekta su, između ostalog, značajan doprinos u poticanju zdravih životnih navika te u podizanju razine svijesti svih građana Zagreba o važnosti tjelesne aktivnosti za očuvanje zdravlja te podizanje kvalitete života. Uslijed navedenog, može se zaključiti da će i jedan od rezultata također biti i smanjenje troškova zdravstvene skrbi kroz prevenciju nezdravog načina života te kvalitetniji život u Gradu Zagrebu.

Sve informacije o projektu Getfit4free možete saznati na www.getfit4free.eu.

Linker
25. travanj 2024 09:26