Eppur si muove!

Aktivan život? Da!

Osim planeta Zemlje, i građani Hrvatske počeli su se kretati. Iako za razvijenijim Zapadom kasnimo nekoliko desetljeća, u naše živote polako ulazi kretanje.

Piše: Nedeljko Vareškić, Predsjednik DŠR Aktivan život

Očito se dosta toga trebalo poklopiti da se građani Hrvatske polako počnu okretati rekreativnom sportu i shvate sve dobrobiti koje on donosi. U stvari, svi smo mi znali kakve pozitivne promjene u naše živote donosi rekreativni sport, ali se nikako nismo mogli prebaciti iz teorije u praksu. Trebao nam je nekakav okidač koji će nas izbaciti iz naše zone ugode.

Prije nekoliko godina u Zagrebu se desila biciklistička revolucija. Bicikliranje je odjednom postalo „in“. I odjednom na putu do posla nisam više bio sam. Štoviše, morao sam se boriti za mjesto na biciklističkoj stazi. Prije 4-5 godina isto tako u Zagrebu na savskom nasipu ste mogli sresti 5-6 jednih te istih trkača. Danas se ne zna ima li na nasipu više trkača ili mušica.

Kako i vi možete postati dijelom ovog pozitivnog trenda? Pa prije svega zaboravite na izgovor da nemate vremena za to. U proteklih 6 godina koliko vodim adidas školu trčanja, to je izgovor koji sam najčešće čuo kada sam razgovarao s polaznicima škole koji su to isticali kao razlog zašto se proteklih XY godina nisu bavili nikakvim sportom. Na kraju su shvatili da u stvari oni imaju vremena, ali da ga nisu dovoljno dobro organizirali. Ako imate vremena za kave/cuge s prijateljima, vođenje djece na njihove aktivnosti, izležavanje ispred TV-a onda ćete sigurno u tjednom rasporedu pronaći dva-tri puta po sat vremena za sebe i svoje zdravlje.

 

Zakon sile

Newtonov zakon kretanja kaže otprilike ovo: tijelo koje je u stanju mirovanja daje sve od sebe da ostane u tome stanju. Slično je i s nama. Ako se jako dugo nismo kretali tj. bavili nikakvim sportom, onda je naše opiranje mijenjanju toga izrazito jako. Sposobni smo pronaći 100 izgovora kako bismo dokazali da smo u pravu. Taj isti Newton kaže da na tijelo mora djelovati jača sila da bi se promijenilo to stanje. U našem slučaju to je najčešće neka osoba iz naše okoline koja daje sve od sebe da nas motivira da promijenimo to svoje stanje i da izađemo iz zone ugode.

 

Ne dozvolite da vama vlada zona ugode jer život počinje tek kada je napustimo. 

 

Zato je važno okružiti se takvim osobama i dozvoliti im da nam pomognu u tome. Ovo je ujedno i ključ uspjeha adidas škole trčanja čija najveća snaga leži baš u tome – duhu zajedništva koje nas motivira da iz treninga u trening izdvajamo tih sat vremena za sebe, a kada nam je teško grupa se pobrine da nas motivira da ne odustanemo. Jer, kao i u svemu drugom, i ovdje ima uspona i padova. Usponima se svi zajedno veselimo (npr. uspješno istrčan zahtjevni trening), a kod padova se motiviramo i bodrimo da ih prevladamo.

 

Nova stvarnost

Čak i kada se prebacimo u to novo aktivno stanje, moramo se jednako tako jako truditi ostati u njemu. Smatram da nam treba isto onoliko vremena koliko se nismo bavili nikakvim sportom da usvojimo i prihvatimo to novo stanje. Nerijetko čujem (a ponekada i sebe uhvatim s mislima): „Preumoran sam otići na trening nakon posla“. To nije istina. Istina je samo da se u glavi javlja ona stara navika koja zagovara zonu ugode. Ne dozvolimo izgovorima da budu jači od one dobrobiti koju nam pruža bavljenje sportom. Dr. Belan u svojoj knjizi „Jogging“ kaže kako nakon posla na trčanje idemo s glavom „rasturenom“ u tisuću komada, a vraćamo se s posloženim mislima.

 

Jana vitamin. Ono što te pokreće

Pored osobe koja će nas poticati na kretanje tu su proizvodi koji nam mogu pomoći, jer prate naš ritam i poput nas rješavaju nekoliko stvari odjednom.

Proizvodi Jana vitamin odlikuju se izvrsnim sastavom – na bazi vode Jana u kombinaciji s prirodnim aromama, malim udjelom soka te tek 14 kcal na 100 ml. Jana vitamin activity, s okusom jabuka&malina, sadrži skupinu B vitamina koja uključuje vitamine B3, B5 i B6, te magnezij. Dok, Jana vitamin immuno, s okusom limuna, sadrži vitamine B6 i B12, vitamin C i cink koji svi redom doprinose normalnom održavanju funkcija imunološkog sustava.

Za stvarni život trebaju nam stvarne prednosti koje nam daje Jana vitamin.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo