Radite li ih i vi?

A gdje su rezultati? Izbjegnite sedam najčešćih grešaka pri vježbanju

Stalno 'visite' u teretani, a čini vam se da nema nikakvog pomaka. Lako je moguće da ponavljate greške zbog kojih rezultat izostaje... Pa, sad to više nećete raditi.

 

Samo vježbanje se ne čini tako komplicirano. Naravno, kad se konačno krene. Idete u teretanu, radite na spravama, ubacite malo kardio vježbi i to je to. No, ovakav stav, kažu stručnjaci, vas lako može dovesti do ozljeda, i do toga da preforsirate određene dijelove tijela, dok ostale zanemarujete.

Kako bi rezultat bio onakav kakav želite, pripazite na ovih sedam grešaka.

 

1. Ne slijedite program vježbanja

Ako niste baš najsigurniji što radite u teretani, čini vas se sasvim dobra ideja kopirati one fit ljude koji su oko vas. I misleći naravno: 'Jednog dana ću izgledati poput nje/njega. Većina onih koji se vode ovom načinu vježbanja, ne dođu do željenih rezultata.

 

Što učiniti?

Pronađite program koji će vam odgovarati ili ga, uz pomoć, trenera složite. Nemojte razbijati glavu da morate naći najbolji program na svijetu, bitno je da održiv, zabavan, siguran i učinkovit u postizanju vaših ciljeva. Pazite da vaš program sadrži ove točke.

Od učinkovitog zagrijavanja, vježbi snage poput dizanja utega ili treninga eksplozivnosti (skokovi, udarci), vježbi ponavljanja (čučnjevi, trbušnjaci, dizanja…), sprava za bicepse, tricepse, leđa, vježbe koje pojačavaju brzinu otkucaja srca…

 

2. Često mijenjate plan vježbanja

Radeći stalno jedno te iste vježbe zna dosaditi, no drastične promjene mogu usporiti dolazak do cilja i učiniti vaše vježbanje manje učinkovitima.

 

Što učiniti?

Pronađite program koji ima različite vježbe, no na planirani način i držite ga se tri mjeseca. Ako želite, možete unijeti male promjene, no one bitne dijelove zadržite.

 

3. Vježbate samo da dobijete 'pločice'

Potpuno je normalno da vježbate zato što želite izgledati dobro. Ako idete u teretanu, onda dobro znate da mnogi tamo provode vrijeme samo na spravama na kojima će dobiti 'čelične' trbušne mišiće i bicepse. Usredotočite se i na druge dijelove tijela.

 

4. Očekujete rezultate preko noći

To se naravno neće dogoditi i što prije toga budete svjesni, bit će vam bolje. To je proces koji traje, bilo da želite izgubiti kile ili dobiti trbušne mišiće.

 

Što učiniti?

Postavite si male, mjerljive ciljeve. Umjesto da sjedite na kauču, odite trčati. Neka vaš cilj bude da prvi tjedan trčite 10 minuta bez stajanja. Sljedeći tjedan nadodajte još 10 minuta, i tako dalje. Zapišite sve i pratite svoj napredak. To će vam dati dodatnu motivaciju.

Foto: iStock

5. Gledate na vježbanje kao na napornu obvezu

Sam ulazak u teretanu je pola bitke. Pravilni mentalni stav i odlučnost su ključni za postizanje ciljeva. Uvijek nastojte biti bolji, odolite frustraciji i nemojte odustati. Čak i kad zapnete.

 

Što učiniti?

Nađite partnera za vježbanje (po mogućnosti nekoga tko je u boljoj formi i s više motivacije). Gurat ćete i motivirati jedan drugoga naprijed. Okružite se ljudima sa sličnim načinom života i razmjenjujte iskustva, savjete, ideje… Uvijek je teže kad na vježbanje idete sami.

 

6. Ne zagrijavate se

Zagrijavanje je, kao i ostatak vašeg vježbanja, jako bitan faktor. Sprječava ozljede i priprema vaše tijelo za trening. Pravilno zagrijavanje bi trebalo ubrzati rad srca i poboljšati mobilnost.

 

Što učiniti?

Prije vježbanja se 10 minuta zagrijte. Prvo 4 minute brzo hodajte, zatim skačite na mjestu, radite jumping jackse, most…

 

7. Prvo radite kardio pa vježbe snage

Ako je vaš cilj da postanete jači i da dobijete mišiće, nemojte raditi kardio prije treninga snage. Nema ničeg lošeg u tome da vježbanje započnete na traci za trčanje, no to će vam uzeti dosta energije koja vam je potrebna za dizanje utega. Najbolje bi bilo odvojiti kardio i trening s težinama u zasebne dane.

 

Vrijeme je vrlo dragocjena stvar, stoga ga nemojte gubiti na neučinkoviti trening.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo