Boli vas kralježnica? Ne prolazi? Vrijeme je da nešto poduzmete! Prvi korak su ciljane vježbe za taj dio tijela.
 Foto: iStock
Obručem do zdrave i gipke kralježnice

8 učinkovitih vježbi za kralježnicu s obručem za pilates

Vježbe opuštanja, snaženja mišića i pokretljivosti kralježnice i zglobova posebno su važne za stabilizaciju trupa i kralježnice kako bismo se mogli nositi sa svakodnevnim radnim i životnim opterećenjima.

Piše: dr. Blaženka Nekić, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije


Kralježnica je koštano-elastični oslonac tijela koji omogućuje uspravno držanje i pokretanje, daje potporu gornjem dijelu trupa i glavi, stabilizira zdjelicu i štiti osjetljive dijelove kralježnične moždine, živaca i krvnih žila.

Kralježnica je građena od 33 do 34 kralješka i čini dio kostura koji povezuje kosti ruku, nogu i trupa. Funkcijski se sastoji od pokretnog i nepokretnog dijela. Pokretni dio čini vratna, prsna i slabinska kralježnica, a nepokretni križna i trtična kost.

Vratna se kralježnica nalazi između razmjerno negibljivog prsnog dijela kralježnice te glave, koja je gibljiva u svim smjerovima. Slabinska kralježnica gibljiva je u svim smjerovima, a nalazi se između slabije gibljivog prsnog dijela i negibljive križne kosti. Zbog položaja i građe te opterećenja u svakodnevnom životu ti dijelovi kralježnice podložni su različitim bolestima, oštećenjima, degenerativnim promjenama i ozljedama te promjenama položaja i funkcije kralježaka.

Posljedica nezgoda i lošeg držanja

Promjene položaja i funkcije kralježnice posljedica su različitih ozljeda tijekom života, poput ozljeda u prometnim nezgodama, loših životnih navika, posebice nepravilnog držanja tijela u svakodnevnim radnim i životnim aktivnostima, i fiziološkog procesa starenja.

U prvom redu treba spomenuti nepravilno držanje glave i vrata kada je glava nagnuta prema naprijed u sjedećem ili stojećem položaju i hodanju. Nepravilno držanje tijela posljedica je sjedilačkog načina života modernog doba.

Položaj spavanja također je važan

Također, spavanje na trbuhu zakreće glavu i vrat pod kutem od 90 stupnjeva i opterećuje vratne mišiće, stvara u njima napetost i mijenja položaj vratne i slabinske kralježnice.

Pravilan položaj tijela omogućuje pravilan položaj i funkciju svih kralježaka i funkciju tijela u cjelini. Radi se o uspravnom položaju, glava je okomito u odnosu na zdjelicu i stopala, što znači da linija između prvog vratnog kralješka, glave i vrata mora biti pod kutem od 90 stupnjeva.

Za očuvanje zdravlja i funkcije kralježnice preporučuje se program prevencije koji uključuje:

  • pravilno držanje tijela pri hodanju, stajanju, sjedenju, ležanju
  • pravilno disanje
  • nošenje obuće s čvrstim i elastičnim potplatom
  • zdravu prehranu
  • uzimanje tekućine cijelog dana
  • izbjegavanje štetnih navika
  • spavanje u pravilnom položaju na čvrstoj i elastičnoj podlozi s jastukom koji podupire vrat
  • prilagođavanje radnog prostora prema ergonomskim pravilima
  • provođenje tjelesne aktivnosti držeći tijelo u pravilnom položaju
  • provođenje vježbi za kralježnicu.

Redovita tjelovježba najbolji je čuvar zdravlja kralježnice. Preporučuju se vježbe opuštanja, snaženja mišića i pokretljivosti kralježnice i zglobova. Posebno su važne vježbe stabilizacije trupa i kralježnice.

Vježbe u nastavku pripremila je Ivana Pintera, dipl. fizioterapeutkinja, a pokazuje ih Nikolina Dabro, prvostupnica fizioterapije.

Preporučene vježbe treba provoditi radi sprečavanja tegoba s kralježnicom, a u bolnim stanjima ili u slučaju oštećenja kralježnice potreban je pregled liječnika fizijatra.

Linker
12. travanj 2024 18:30