‘MOLI ZA NJIH‘

Papa izrazio ‘duboku tugu‘ zbog ubojstva humanitarnih radnika u Gazi, pozvao na prekid vatre

Izraelska vojska priznala je u srijedu "ozbiljnu pogrešku" nakon napada u kojemu je ubijeno sedmero radnika humanitarne nevladine organizacije

Papa Franjo

 Andreas Solaro/Afp

Papa Franjo izrazio je u srijedu "duboku tugu" nakon ubojstva sedmero humanitarnih radnika u izraelskom napadu na Gazu i ponovno pozvao na prekid vatre i oslobađanje talaca koje je otela palestinska skupina Hamas.

"Molim za njih i njihove obitelji", rekao je Papa na kraju tjedne opće audijencije u Vatikanu.

"Ponavljam svoj poziv da se iscrpljenom i napaćenom civilnom stanovništvu omogući pristup humanitarnoj pomoći i da se taoci odmah oslobode", dodao je Papa. Opet je zatražio i "trenutačni prekid vatre".

Izraelska vojska priznala je u srijedu "ozbiljnu pogrešku" nakon napada u kojemu je ubijeno sedmero radnika humanitarne nevladine organizacije World Central Kitchen u Pojasu Gaze, u tragediji koja je zaprepastila međunarodnu zajednicu.

Nekoliko zemalja i organizacija, uključujući UN koji je upozorio na "nepoštivanje međunarodnog humanitarnog prava", osudilo je ovaj napad, najsmrtonosniji na međunarodno humanitarno osoblje od početka rata koji je izazvan neviđenim napadom Hamasa.

Borci palestinske skupine izveli su napad na južni Izrael 7. listopada koji je rezultirao smrću najmanje 1.160 ljudi, uglavnom civila, prema brojci AFP-a koja se temelji na službenim podacima. Izrael je rekao da je oteto oko 250 ljudi, od kojih su njih 130 još uvijek taoci, uključujući 34 koji su umrli u Gazi.

Najmanje 32.916 ljudi, većinom civila, ubijeno je u izraelskim operacijama i neprestanom bombardiranju, priopćilo je ministarstvo zdravlja Hamasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 12:09