ZARAŽENA HRANA

Otrovni dioksin preko jaja dospio u Veliku Britaniju, u Njemačkoj ga ima u mlijeku?

Panika oko hrane zaražene otrovnom kemikalijom nastala je nakon što je u Njemačkoj zatvoreno više od 4700 farmi zbog otkrića dioksina
 Jure Mišković/CROPIX

Njemačke su vlasti zatvorile više od 4700 farmi nakon što su u životinjskoj hrani pronašle otrovnu kemikaliju dioksin. Iako pronađene količine ne predstavljaju zdravstvenu opasnost za ljude, zatvaranje je provedeno kao mjera opreza.

Većina od 4709 zatvorenih farmi nalazi se na sjeverozapadu Njemačke.

Otrovna kemikalija dioksin otkrivena je prošlog tjedna u jajima te mesu peradi nakon čega je uslijedila zabrana prodaje peradarskih proizvoda s više od 1000 farmi. Unatoč tome, Europska je unija upozorila kako su zaražena jaja preko 14 tona pasteriziranih proizvoda namijenjenih ljudskoj prehrani ušla i u Veliku Britaniju, javlja HRT .

U međuvremenu, sumnja se kako se dioksin, koji može izazvati rak, sada nalazi i u mlijeku.

Kemičar Manfred Santen iz Greenpeacea za Bild je ustvrdio kako su na farmama krave hranili hranom zatrovanom dioksinom te je on dospio i u mlijeko. Pitanje je samo je li mlijeko na policama trgovina također zaraženo.

Ministarstvo za poljoprivredu njemačke pokrajine Schleswig-Holstein, na granici s Danskom, priopćilo je kako su industrijske masnoće koje su miješali u stočnu hranu sadržavale 13 puta više dioksina nego što je dozvoljeno razine. Od 20 testiranih uzoraka čak devet je imalo povišene vrijednosti dioksina.

Policija za sada sumnja kako je glavni krivac za sve tvrtka Harles und Jentzsch iz sjeverne Njemačke koja dostavljala aditive za hranu za životinje. Otrovna je kemikalija pronađena još krajem prosinca, no tek je ovog tjedna otkriveno kako je dioksinom kontaminirano čak 3 tisuće tona hrane za životinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 22:09