VIŠE OD 300 ZARAŽENIH

Njemačka: Četiri nove smrti od epidemije E.coli, traži se izvor zaraze

Iako španjolske vlasti navode kako njihovi farmeri nisu odgovorni za izbijanje epidemije, dvije tvrtke koje se bave izvozom krastavaca dobile su zabranu poslovanja
 AFP

BERLIN - Njemačke su vlasti priopćile kako su od bakterijske epidemije koju uzrokuju zaraženi španjolski krastavci umrle još četiri osobe, tri žene u 80-im godinama života te jedna u 30-im. Time se broj smrtno stradalih popeo se na najmanje deset osoba, javlja BBC .

Krastavci, navodno uvezeni iz Španjolske, kontaminirani su teškim oblikom bakterije E.coli nazvanim hemolitičko-uremički sindrom (HUS) . Do sada je u Njemačkoj potvrđena zaraza 276 osoba, a slučajevi su zabilježeni i u Švedskoj (25), Danskoj (10), Velikoj Britaniji (5), Nizozemskoj, Austriji i Švicarskoj. Sumnja se da je riječ o ljudima koji su putovali u Njemačku.

Češki dužnosnici izjavili su kako su krastavci vjerojatno ušli i u njihovu zemlju kao i Austriju, Mađarsku i Luksemburg.

Ovaj agresivni oblik E.coli uzrokuje zatajenje bubrega te utječe na središnji živčani sustav. Najviše slučajeva zabilježeno je oko Hamburga.

Europski centar za prevenciju bolesti i kontrolu, smješten u Švedskoj, priopćio je kako je epidemija HUS-a jedna od najvećih u svijetu te najveća ikada u Njemačkoj. Zbunjujuće je i to što HUS najčešće napada djecu mlađu od pet godina, a sada je 87 posto pacijenata odraslo. Prevladavaju žene sa 67 posto.

Iako španjolske vlasti navode kako njihovi farmeri nisu odgovorni za izbijanje epidemije, dvije tvrtke koje se bave izvozom krastavaca dobile su zabranu poslovanja.

Također, uzeti su uzorci zemlje, vode i samih krastavaca te se provode analize kako bi se otkrilo jesu li krastavci zaraženi na farmama ili tijekom prijevoza i skladištenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:38